Kiemelt hírek

Respekt, Remy! Visszavonul a repülőrúgás háromszor is megkoronázott királya

2014. március 20. | szerző Szasza | K1

Egy régi szép időket idéző összecsapással, de kifütyült győzelemmel zárult a háromszoros K1 világbajnok Remy Bonjasky pályafutása Zágrábban. A holland harcos közel két évtized alatt több mint száz összecsapást harcolt végig, amelyeken 45-ször kiütötte (vagy kirúgta) ellenfelét. Egyszer már visszavonult, de nem bírt magával, és visszatért. Az idén 38 éves legenda végül beismerte: elég volt a fightokból, mert felette is eljárt az idő.

A “repülő úriember” (Flying Gentleman) nem tér vissza többet a ringbe. A holland Remy Bonjasky a március 8-i zágrábi kickbox-torna előtti sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Horvátországban fejezi be sikerekben gazdag karrierjét. Másodszor, de immár végleg.

Utoljára egy másik legendával, a rendőrből harcossá lett Mirko Cro Cop Filipoviccsal küzdött meg, akivel csak egyszer találkozott majdnem húszéves pályafutása során, még 2002-ben. Akkor a horvát hagyta el győztesen a szorítót, Bonjasky 11 és fél év után vágott vissza, és a bírók ezúttal 2-1 arányban őt hozták ki győztesnek.

REMY BONJASKY UTOLSÓ HARCA:

A suriname-i születésű, nyurga srác eleinte a fociért rajongott, aminek egy lábtörés vetett véget. Nem tudni, a futballvilág elveszített-e egy tehetséget, az viszont biztos, hogy a küzdősport nyert egyet. Remy csak 18 évesen kezdett el kick-box-edzésekre járni, és alig egy év múlva már profinak is állt. Pályafutása, egy 2009-től 2012-ig tartó megszakítással (egy szemműtét miatt majdnem három évre visszavonult) csaknem két évtizedig tartott.

Az igazi áttörés 2001-ben jött az akkor már jónevű K1-harcos ausztrál Ray Sefo legyőzésével, de innen még rögös út vezetett a csúcsra. Kitartása azonban meghozta gyümölcsét, és 2003-ban a japán Muszasi legyőzésével először lett a K1 világbajnoka a sportág otthonában, Japánban. Sőt egy évvel később – ugyancsak Tokióban és ugyancsak Muszasi ellen – meg is védte a címét.

Közben olyan kőkemény ellenfeleket győzött le – nem egyet híres, védjegyévé vált repülő térdrúgásával -, mint Ernesto Hoost, Bob Sapp (aki akkoriban még egyáltalán nem a ma látható cirkuszi mutatványos volt), Jerome Le Banner, Badr Hari, vagy a tekintélyes méretűre duzzasztott Alistair Overeem.

A híres repülőrúgás itt a japán Akebono arcán csattan

A híres repülőrúgás itt a japán Akebono arcán csattan

2008-ban ujra a K1 trónjára ülhetett, bár nem biztos, hogy győzött volna a döntőben Hari ellen, ha a marokkói nem veszíti el a fejét, és nem rúgja fejbe a földön fekvő Bonjaskyt. Botrányosan viselkedő ellenfele leléptetése a harmadik világbajnoki címet jelentette számára, de már egyre kevesebb küzdelmet vállalt, és az edzéseket is kezdte lazábban venni.

Egy évvel később, egy Semmy Schilt elleni elvesztett K1 World GP-elődöntő után visszavonult szemsérülése miatt, ami miatt meg is műtötték. Nem tétlenkedett, tervezte a K-1 utáni életét, megnyitotta thai-box akadémiáját a holland Almere városában, és mellette modellnek állt. Három évi tanítás és fényképezkedés után azonban nem bírt magával, és 2012-ben újra a ringben találta magát. A tűz a régi volt, de egykori formáját már sosem tudta visszanyerni.

A nagy visszatérés után már csak hat meccsen lépett pályára, és amikor egy év leforgása alatt kikapott egymás után háromszor is, úgy döntött, ideje szögre akasztani azt az agyonhasznált kesztyűt. Kár, hogy utolsó meccsén fújolt a horvát tömeg, és füttykoncert közepette ért véget egy csodálatos harcos karrierje.

BONJASKY CSODÁLATOS KARRIERJE, ÉS ELKÉPESZTŐ RÚGÁSAI: 

Remy Bonjasky pályafutása számokban:
Mérkőzés: 105
Győzelem: 90
Győzelem (T)KO-val: 45
Vereség: 15
K-1-es karrierje: 49 meccs, 38 győzelem, 11 vereség
K-1 világbajnoki címek: 2003, 2004, 2008

Comments

comments

3 komment

  1. Oldal hivatkozás: Videón láthatja vissza, mennyire hülyén állt ki a meccsre Budomagazin.hu

  2. Oldal hivatkozás: Le Banner visszavonul, de még láthatjuk harcolni Budomagazin.hu

  3. Oldal hivatkozás: Repülő Bonjasky-val támad a TEK gálája fightermagazin.hu

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.