Kiemelt hírek

Pár perc híján 12 órát sparringoltak egy jótékonysági rendezvényen

2016. augusztus 11. | szerző SzlobMil | Brazil Jiu-jitsu

A Jyväskylän Fight Club-ban lezajlott Sparathonon a világ legkitartóbb brazil jiu jitsus, submission wrestlinges és MMA-s harcosai vettek részt. A legtöbben 12 órát kellett edzettek (vagy ha úgy tetszik: gurultak) kis megszakításokkal. Nem önmagukért küzdöttek: pénzt gyűjtöttek az egyik helyi kórház gyerekosztályának. Volt olyan is, aki csak 15 percet pihent.

sparathon.-fighetrmagazin

A Sparathonon tíz eurót kell befizetnie annak, aki szeretne részt venni a jótékonysági edzésen. Csakúgy, mint az amatőr és a profi mérkőzéseken, itt is vannak menetek, egy ilyen öt percig tart. Bárki bárkivel gyakorolhat, ez egy olyan verseny, ahol nincsenek vesztesek – mindenki nyer.

A harcművészek annyit gyakorolnak, amennyit szeretnének, nem szükséges mind a 12 órát végigedzeniük. Ugyanúgy, ahogy tavaly megrendezett, második maratoni sparringon (ez utóbbi egyféle játékos harcot jelent), idén is egy fekete öves brazil jiu jitsu mester, Severi Nenonen csinálta végig a legtöbb menetet fél nap alatt, pedig rajta kívül még 212 küzdősportoló izzadt az eredményért.

Még belegondolni is fárasztó, de Severi mindössze három menetet, vagyis 15 percet pihent 12 óra alatt. Ezzel ő lett a Finn Sparathon képzeletbeli bajnoka, immár a második alkalommal.

“Nagyon jó érzés“ – mondta Hanna Hirvonen az esemény után. Ő részt vett az eddigi összes Finn Sparathonon, ez már önmagában rekord, de hozzá kell tennünk azt is, hogy emellett végigküzdött 101 menetet. Ez több mint 8 óra folyamatos edzést jelent.

13632766_10154858982070016_221040574_o

Severi Nenonen

“Még akkor is felemelő érzés részt venni egy ilyenen, ha az emberi test inkább más szavakkal fejezné ki az élményt.” – mondta Nenonen egy nappal az esemény után. “Örülök, hogy még egyszer részt vehettem rajta, sokszínű mezőny gyűlt össze, sok lány is volt a jelentkezők között. Voltak nehéz pillanatok, de szerencsére kibírtam a végéig, ezt persze a bőröm nem köszönte meg.” – fogalmazott a rekorder.

Nenonen után Petri Moilanen volt a legkitartóbb (105 menet), a legnagyobb lelki erőt bemutató hölgy pedig Katjusa Hörman volt (96 menet).

“A legjobb dolog az egészben, hogy nem egyedül csináljuk, hanem együttes erővel. Finnország minden tájáról érkeztek hozzánk harcművészek, akik együtt izzadtak és gyakoroltak egy magasztos cél érdekében.” – mondta a Jyväskylän Fight Club vezetője.

A finnek négyezer eurót gyűjtöttek össze a kórháznak.

Magyarországon nem a földharc, hanem az állóharc alapú karate stílusában rendeznek maratoni, jótékonysági eseményeket. A Karate Maratonról itt írtunk korábban.

Comments

comments

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.