Kiemelt hírek

Olimpiai érmeseivel együtt ünnepelt a Magyar Judo Szövetség

2014. december 20. | szerző SzlobMil | Beszámoló

Rendhagyó évbúcsúztató ünnepséget tartott a Danubius Hotel Arénában a Magyar Judo Szövetség (MJSZ). Az esztendő legjobbjai mellett a judo legendás alakjait is köszöntötték: az eseményen jelen volt a sportág valamennyi magyar olimpiai érmese.

ONE

Az ünnepséget dr. Tóth László, az MJSZ elnöke nyitotta meg, hangsúlyozva: az elmúlt évekhez hasonlóan 2014-ben is remekül szerepeltek a mieink a világ legrangosabb versenyein. A sok-sok siker közül kettőt emelt ki: az ifjúsági olimpián először nyert aranyérmet magyar judós, míg a junior-világbajnokságon először nyert férfi versenyzőnk.

A 2014-es évben ünnepelt judós világ – ötven esztendővel ezelőtt, hogy az 1964-es tokiói olimpián szerepelt először a programban ez a sportág. Napjainkig összesen tizenkét ötkarikás eseményen szerepelt a judo, a magyar versenyzők egy arany-, három ezüst- és öt bronzérmet, továbbá tíz ötödik és kilenc hetedik helyezést értek el. A sikerek emlékezetes pillanatait egy kisfilm idézte fel, már ekkor sűrűn felcsattant a taps ezen a délutánon.

Nagy tapsot kaptak az egykori – és jelenlegi – „nagyok”, amikor személyesen szólították őket. Valamennyi ötkarikás érmes egy bekeretezett plakátot vehetett át, amelyen az európai judo összes olimpiai érmesének neve fel van tüntetve.

MJSZ_evzaro_20141216_060n

Fotó: MJSZ / Horváth György

Dr. Kovács Antal, a sportág első – és mindeddig egyetlen – magyar olimpiai bajnoka (!!) néhány szóban arra buzdította a fiatalokat, hogy a jelenlévők példájából merítsenek erőt, s higgyenek benne: nekik is sikerülhet. László hozzátette: talán még sosem volt így együtt a magyar judo valamennyi olimpiai érmese. Ott állt a színpadon Montreálban (1976) bronzérmes Tuncsik József, a Moszkvában (1980) bronzérmes Kincses Tibor és Ozsvár András, az 1984-es „ellenolimpián”, a varsói Barátság versenyen (1984) aranyérmes Nagysolymosi Sándor, a Barcelonában (1992) aranyérmes dr. Kovács Antal, ezüstérmes Hajtós Bertalan és Csák József, s az ugyanott bronzérmes Csősz Imre, illetve a közelmúlt két ötkarikás érmese, a Londonban (2012) ezüstérmes Ungvári Miklós és a brit fővárosban bronzérmes Csernoviczki Éva.

Távollétében köszöntötték az 1984-es „ellenolimpia” és az 1992-es olimpia szövetségi kapitányát, Moravetz Ferencet, aki rendkívül eredményes pályafutásának elismeréseként a Nemzetközi Judo Szövetségtől megkapta a nyolcadik danfokozatot!

MJSZ_evzaro_20141216_002

Fotó: MJSZ / Horváth György

Ezt követően az év legsikeresebb versenyzői vehettek át jutalmat. Elismerést vehetett át a vb-ezüstérmes, Eb-bronzérmes, junior-világbajnok Tóth Krisztián (KSI SE, edzője: Pánczél Gábor), az Európa-bajnoki címét megvédő Csernoviczki Éva (Ippon Judo Tatabánya, Csernoviczki Csaba), az Eb-bronzérmes Ungvári Miklós (Közgép-Ceglédi VSE, Bíró Tamás), Krizsán Szabolcs (Honvéd-Kipex, Toncs Péter) és Joó Abigél (KSI SE, Pánczél Gábor), az IBSA-világbajnok, már riói paralimpiai kvótával rendelkező Szabó Nikolett (JDSE, Keserű József), az ifjúsági olimpián aranyérmes, junior Európa-bajnok Gercsák Szabina (Hell-Miskolci JC, Flórusz János), a junior Eb-bronzérmes Pupp Réka (Atomerőmű SE, Braun Ákos) és az ifjúsági Európa-bajnoki bronzérmes Szigetvári Mercédesz (Mogyi-Bajai JC, Radics Attila).

MJSZ_evzaro_20141216_016

Fotó: MJSZ / Horváth György

A folytatásban az Év judósait is köszöntötték: a nőknél ötödik alkalommal érdemelte ki ezt a címet Csernoviczki Éva, míg a férfiaknál Tóth Krisztián először lett a sportág legjobb magyar versenyzője.

Az ünnepi eseményt megtisztelte jelenlétével Mukai Mikihiro, a Kodokan Intézet professzora, Envic Galea, az Európai Judo Szövetség főtitkára, Putnik Bálint, a Nemzetközi Judo Szövetség tiszteletbeli tagja, az MJSZ korábbi elnöke, Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, Záhonyi Tamás, a Nemzetközi Judo Szövetség marketing menedzsere, és Farkas Tibor, a Magyar Olimpiai Bizottság sportszakmai főmunkatársa is.

Forrás: Magyar Judo Szövetség

Comments

comments

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.