Kiemelt hírek

Nő férfi ellen, szabályok nélkül, puszta ököllel… Megtörtént – durva történetre készüljön!

2014. október 7. | szerző SzlobMil | Edzésen

Látod őket, még mielőtt az egész elkezdődik. Egy póló nélküli férfi kick-boxost, ahogy tétlenül ellenőrzi szerelését, és egy nőt ujjatlan pólóban, amint rendre összecsapja puszta ökleit, miközben lábról lábra ugrál, mintha forró parázson állna. Kettejüket csak egy harmadik fél választja el, pólójára rá van írva, hogy “Nincsenek szabályok”. El vagy borzadva, vagy alig várod, hogy tovább folytatódjon a sztori?

es

A nő neve Ediane Gomes, aki most 36 éves, és már hét éve profi MMA harcos. 2007-ben, amikor kiállt a helyi férfi kick-boxos ellen a ma már megszűnt Rio Heroes promóciónál, nem volt több, mint egy jó útra tért drogfüggő és utcai gyerek, aki egy kis pénzt szeretett volna szerezni magának.

Próbálkozott ő már azzal, hogy profi legyen, de valahogy egy mérkőzés sem akart összejönni neki a profik között. Amikor egyik barátja mesélt neki a Rio Heroes-ról, illetve arról, hogy az underground meccsen akár ötszáz dollárt is kereshet, rögtön élt a lehetőséggel.

“Számomra a küzdelem egyet jelentett a túléléssel, én az utcán nőttem fel.” – mondta Gomes az MMAjunkie.com-nak.

Mielőtt rátalált a jiu-jitsu-ra, Gomes kőkemény kokainfüggő volt. Aznap, a verekedés éjszakáján pont egy nehéz időszakon ment keresztül. Ahhoz, hogy ide jutott, nagy mértékben hozzájárultak a szülei is, hiszen mivel nem tudták őt felnevelni, ezért eldobták maguktól.

“Amikor kölyök voltam, csak úgy dobáltak össze-vissza. Vannak, akik jól bántak velem, de voltak olyanok is, akik otthagytak Brazília utcáin.”

Akkoriban Gomes egyáltalán nem tudta, hogy megéri-e majd a holnapot – hontalan volt. Cipőt fényesített, szélvédőket törölgetett, mígnem egy napon a jiu-jitsu és egy ember, Jorge “Macaco” Patino végre meghozta a változást az életében.

“‘Macaco látta a bennem rejlő potenciált, ő segített nekem abban is, hogy leszokjak a drogokról” – mondta Gomes.

Amikor Gomes megindult Rio Heroes irányába, nem árulta el Patino-nak, mert félt, hogy a férfi nem engedi majd el. Pedig női harcosként Brazíliában nem volt sok választási lehetősége – a lelkes budomagazin.hu olvasók hallhattak már ilyesmiről – így nem hangzott rosszul, hogy egy férfivel kell megverekednie. 

“Először azt hittem, hogy az összecsapás nem lesz igazi, egy film miatt úgy fogunk tenni, mintha küzdenénk” – mondta Gomes. “Amikor megérkeztem a helyszínre, láttam, hogy ez a mérkőzés nagyon is valóságos lesz. Nem voltam benne biztos, hogy harcolnom kellene, de a pénz motivált; nem volt vesztenivalóm.”

Pereira-diz-que-evento-nao-e-clandestino-e-responde-Belfort-_1

Jorge Pereira nem csak szervezte a meccseket, de ő maga is nagy harcos volt

Az egész mögött – és a két harcos között – Jorge Pereira állt, aki már kezdett hírnevet szerezni magának azzal, hogy utcai harcokat szervezett még azokban az időkben, amikor MMA nem volt főáramú tevékenység. A jó öreg brazil vale tudo (kevés szabály melletti harc) uralkodott. A Rio Heroes már a megalakulásakor is megosztotta az emberek véleményét, és nem is volt hosszú életű – a hatóságok gyorsan véget vetettek az itt folyó harcoknak. Pereira nem egy szokványos bíró volt – előszeretettel adott instrukciókat a harcosoknak meccs közben, mindig biztatta őket, hogy rúgjanak, vagy üssenek keményebben.

“Amikor megláttam a televízióban, sírni kezdtem” – árulta el Wanderlei SilvaSherdog.com-nak. “Ha nem zárták volna be a Rio Heroes-t, akkor az a sport végét jelentette volna.”

“A korai Rio Heroes események tesztfázisban voltak, legfőbb céljuk az volt, hogy felkeltsék a figyelmet” – nyilatkozta Pereira az MMAjunkie-nak. “A mérkőzések intenzívebbek voltak az MMA-nál, hiszen nem voltak időlimitek és kesztyűk sem. Bármi megtörténhetett – persze szemet kinyomni, mélyre ütni és harapni nem lehetett –, ezért elhatároztuk, hogy egy nőt engedünk össze egy férfivel, hogy megmutassuk, promóciónk valóban nem ismer határokat.”

Két "Riói Hős"

Két “Riói Hős”

Gomes-hez hasonlóan Pereira sem emlékezett, hogy ki volt az a férfi, aki belement ebbe az egyedi küzdelembe, de azt tudták, hogy egy helyi muay thai kick-boxos harcos és instruktor volt, akinek semmi köze nem volt a jiu-jitsu-hoz.

Persze mindezt Gomes az elején nem tudhatta. Olyan izgatott volt, hogy nem tudott egy helyben megmaradni, és fogalma sem volt róla, hogy mi fog történni a következő pillanatban. Pereira aztán megadta a jelet, és a harc elkezdődött…

“Az igazság az, hogy a mérkőzés elején a srác csak játszadozott” – meséli Gomes. “Könnyedén kezdett, hogy lássa, mire vagyok képes. Miután sikerült megütnöm őt, keményen a combomba rúgott. A lábaim megremegtek. Aztán éreztem, hogy ezúttal megpróbál kiütni. Rájöttem, hogy ez most már tényleg nem játék.”

Gomes első földre vitele a bekapott combrúgás után következett. A földön a nő azonnal felismerte, hogy ellenfele teljesen el van veszve, ezért gyorsan top pozícióba került, és onnan ütötte a férfit. Sok sikerrel nem járt, mert a kick-boxos kitűnően védekezett.

Amikor a nő megpróbálta kivitelezni a háromszög fojtást, a férfi azt tette, amit minden olyan ember tett volna, aki nem teljesen érti a szituációt: felkapta a nőt, és olyan erősen a földnek csapta, amennyire csak tudta. Gomes ekkor kezdett el igazán aggódni.

Mire talpra álltak, mindketten fáradtnak tűntek. A közönség egyre hangosabb lett, a moraj pedig ösztönző erővel bírt: Gomes végre érezte, hogy élete legfontosabb meccsén van. Egy újabb takedown-t kivitelezett, ám ezúttal elhatározta, hogy tanul korábbi hibájából.

“Nem voltam benne biztos, hogy meg tudom ütni őt, mert kezeim az övéihez képest nagyon kicsik voltak, ezért inkább a fejemet használtam. Tudtam, hogy koponyámmal nagyobb kárt tudok benne tenni, s ezzel meg tudom nyitni őt.” – mondta Gomes. “Elkezdett pánikolni, hiszen nem volt jártas a jiu-jitsuban. Ekkor tudtam elszigetelni az egyik karját.”

Amint Gomes kifeszítette ellenfele karját, az azonnal megadta magát. A közönség felrobbant… Még Pereira is ugrált örömében. Az eset természetesen rögzítésre került, íme:

“Sikeresen lejöttem a drogokról, megküzdöttem egy férfivel, és nyertem.” – mondta büszkén. “Amit tettem, az nem biztos, hogy helyénvaló volt, de legalább pénzhez jutottam.

A kick-boxos persze nem volt ennyire elégedett. Megpróbálkozott egy lagymatag óvással is, aztán soha nem lehetett felőle hallani.

“Én tisztelem a srácot, amiért elvállalta a meccset.” – mondta Pereira. “Azt mondták rám, hogy őrült vagyok, amiért összehoztam őket. Igazuk volt, tényleg őrült voltam. Hogy kiegyenlített legyen a mérkőzés, egyszerre két férfit kellett volna Gomes ellen indítanom.”

A szenzációs győzelem után ismét a félelem járta át Gomest: a félelem attól, hogy mit fog szólni mindehhez edzője, Patino. Még jobban félt attól, hogy hazudnia kell, ezért végül elmondta neki. Az edző mérges volt rá, de csak azért, mert tartott attól, hogy milyen hatással lesz a nő későbbi MMA karrierjére az, hogy legyőzött egy férfit egy szabály nélküli, edzőteremben zajló küzdelemben.

Érzése nem volt alaptalan.

“Amikor végre találtam egy nőt, aki Gomes ellen mehetett volna, a hölgy rákeresett Ediane Gomes nevére az interneten, és rátalált arra a videóra, ahol megver egy kick-boxost. A felvételek láttán már nem akart megküzdeni vele.” – mondta Alex Davis, Gomes menedzsere.

AA

Gomes élete 180 fokos fordulatot vett: Floridában él, az American Top Team-ben gyakorol egész nap. Megházasodott, boldog párkapcsolatban él. Felvette a kapcsolatot régi nevelőszüleivel is, akik nem tudták őt felnevelni. 

“Legalább most már tudok beszélni hozzájuk. Most már felfogtam, hogy nem tudták megadni nekem azt, ami nem volt meg nekik. Nem várhatsz el szeretetet attól, aki nem tudja, hogy hogyan adja át.”

“A rajongóim gyakran megölelgetnek. Nagyon jól bánnak velem Amerikában. Ezt pénzzel nem lehet megvásárolni.”

Forrás: MMAjunkie

Comments

comments

Egy komment

  1. Oldal hivatkozás: A nő le-TKO-zta a férfit, és mi csak nézünk ki a fejünkből Budomagazin.hu

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.