Kiemelt hírek

Nézze meg az újraszabott szambó világbajnoki döntőit!

2015. február 3. | szerző SzlobMil | Sambo

A január 24. és 25. között megtartott Sambo World Cup Series 2015 videói felkerültek a YouTube-ra, de hogy ne kelljen kutakodnia, nálunk, “budomagazinos légkörben” is megnézheti őket! Szambós szempontból az év első nagy nemzetközi versenye új, megváltoztatott szabályrendszer szerint zajlott. A fő döntőbíró, Aleksey Lebedev a Sambo International Federation honlapján összefoglalta, hogy miért, minek tettek jót az életbe léptetett innovációk.

“Evidens változtatás volt a győzelemhez szükséges pontok csökkentése, tizenkettő helyett immáron nyolc is elég volt a győzelemre. Ez dinamizmussal áldotta meg a versenyt, ami a nézőknek is jót tett. Valahogy mintha a felszínre törtek volna az érzelmek a szabályoknak köszönhetően. Ha egy sportoló idő előtt nyerni tud, annak az az eredménye hogy boldog lesz, a nézők pedig imádni fogják emiatt. Ebből az következik, hogy a vesztesben is felkeltődnek az érzelmek, persze a negatív irányban, ami más tészta.” – mondta Lebedev.

Aleksey elmondta azt is, hogy Kazahsztánban szemináriumot tartottak a bíróknak a versenyt megelőzően, ami segített nekik, hogy ők is hozzászokhassanak az új helyzethez a konfliktusok elkerülése érdekében.

“Voltak olyan módosítások is a szabályzatban, amelyek hatására pár korábban megengedett technika nem volt kivitelezhető, ez pedig heves vitákat váltott ki. Tegyük fel, hogy egy harcos évekig gyakorolt egy bizonyos technikát, kiélezve arra taktikáját és edzéseit. Ezek miatt győznek, évtizedek óta. Jogosan érezhetik úgy, hogy nem fair elvenni tőlük legjobb fegyverüket, de nekik is hozzá kell szokniuk a változtatásokhoz. A megmérettetés során voltak hibák, de ezek természetesek, hiszen idő kell ahhoz, hogy mindenki megszokja az új környezetet.”

A nemzetközileg is elismert főbíró szerint fél év kell az új normák beivódásához, de további találgatásokba nem ment bele a jövőt illetően:

“Csak a statisztikák elemzése, versenyek lebonyolítása után tudunk biztosat mondani vagy kijelenteni. Egy verseny után nehéz lenne még levonni a következtetéseket, de szerintem az első idei verseny sikeres volt. Ezt jól mutatja az országok és a versenyzők száma, akik elindultak a versenyen. Több mint háromszáz birkózó érkezett el huszonegy országból a világ minden tájáról. A legtöbben híresek korábbi sportolói karrierjeik miatt, ezért elmondható, hogy a versengés nívója nagyon magas volt. Az is örömteli volt, hogy a lelátók is megteltek nézőkkel – Kazahsztánban nagy érdeklődés övezi körül a sambót, és ez most sem volt másképp. Látszott rajtuk, hogy értenek ehhez a harcművészethez, mert nagyon jól szurkoltak.”

 

 

Comments

comments

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.