Kiemelt hírek

Nem vakációzunk, hanem edzünk! Így épülnek a magyar-amerikai MMA kapcsolatok…

2014. november 15. | szerző SzlobMil | MMA

Az Amerikában élő magyar harcművész Spartan James az MMA Hungary Amerikában való ténykedéséről, Csernicsek Lászlóval és a magyar mesterekkel való találkozásairól és az “óceáni edzések” fontosságáról mesélt nekünk.

10418412_10203043026569920_7513403886763263286_n

“Kedves barátaimmal együttműködve próbáljuk Amerikában megerősíteni a magyar MMA-t.” – kezd bele James. “Itt találhatóak ugyanis a legnagyobb klubok és talán a legnagyobb MMA mérkőzések is; az összes világbajnok legalább egyszer már ellátogatott hozzánk ide, az amerikai edzőtermünkbe. Magyar MMA kollégáim közül kiemelném Sárközi Róbert, Növényi Norbert, Marian György, Táncos Gábor és Németh “Nyiba” Sándor személyét, akikkel együtt építem a kapcsolatokat.”

“Legközvetlenebb kapcsolatunkat az American Top Team-el alakítottuk ki,  A vezérigazgató, Ricardo Liborio nemcsak  jó üzletember, de nagyszerű harcos is, aki még mindig nagy szeretettel adja át tudását a tanulóknak. Közvetlen baráti kapcsolatom van az ATT Fort Lauderdale vezetőjével, Junior Fernandes-el is, illetve ismerem az ATT Sunrise tulajdonosát, Roger Krahl-t is, aki nemcsak közeli barát, de egyben Pumukli edzője is.”

American Topt Team - Roger baratommal aki a Pumikli edzoje is egyben  (2)

Csernicsek László (balról), Roger Krahl, Spartan James az ATT termében

A fekete öves harcművész egy korábbi edzésről is nyilatkozott magazinunknak:

“Mindenképpen meg kell említenem, hogy 2014 februárjában egy speciális edzést is szerveztem magyar barátaim részére, amit Szénási Zsolt (8. DAN, Kyusho) vezetésével, illetve dr. Gubacsi Attila (3. DAN, kyokushin karate) és jómagam közreműködésével. Ezen az edzésen az ATT edzői és pár versenyzője is részt vett.”

A harmadik műhely, amivel James és barátai tartják a kapcsolatot, az ATT Cape Coral. Mint kiderült, ennek a tulajdonosa, Guillermo Hardoy James régi személyes sporttársa:

“Annak idején, még a ’90-es években Guillermo nálunk tanulta az állóharcot – társam, Paul Danos (6. DAN) karatemester és kick-boxer vezetésével. A magyar szálakat itt is erősítettük: 2013-ban egyik kedves régi mesteremnek, Adámy Istvánnak (9. DAN, kyokushin karate) szerveztem egy Karate – Kyusho bemutatót, ami szintúgy nagy sikert aratott az amerikai MMA versenyzők körében.”

És a jelen…

“Nemrég volt nálam egy magyar harcos, Csernicsek László, akinek egy hónapos kiképzést, edzőtábort szerveztem. Sárközi Róbert barátom kérésére egy nagyon sűrű, edzésekkel és versenyekkel teli egyhónapos programot állítottam össze Lacinak. Ellátogattunk különféle nagy MMA-s versenyekre – itt megemlíteném az AFX Floridát, és talán a legnagyobb profi MMA Fight Time Promotion-t. Ismeretségeim révén abban a megtiszteltetésben volt részünk, hogy a verseny rendezőivel együtt VIP vendégként lehettünk jelen, így még részletesebb információkat tudtam átadni Lacinak az amerikai MMA versenyekről.”

Beach Training

Laci és James edzése a parton

Természetesen a verseny mellett az edzés volt a fő szempont.

“Mint ahogyan azt Robi barátom is megjegyezte: nem vakációzunk, hanem edzünk! Követve az edző utasításait, többrétű edzést szerveztünk, természetesen ennek a fő része az ATT-ben történt meg. Az ATT központi termében Laci egy egész hetet tölthetett együtt világhírű MMA-s versenyzőkkel. Az edzőtábort kiegészítettük egy tíznapos edzéssel a Blackzillians edzőtermében, ahol szintén nagy nevekkel találkozhattunk: ilyen volt például Vitor Belfort. Termeszetesen saját edzőtermünkben (Spartans) is megfordultunk az edzéseken, ahol Paul Danos vezetőedző személyében kemény edzéseken vett reszt Laci.”

10270282_929563243739106_7412761634109765488_n

Vitor Belfort (balra) és Spartan James

“Nem csalódtam Laciban: a Magyar MMA versenyző rendesen megállta a helyét, sehol sem maradt alul. Mindenhol nagyon kemény megpróbáltatások és kemény edzések várták őt, de minden akadályt átlépett. Laci ellátogatott kedves párom, Fejszes Bernadett speciális súlyzós kondicionális edzésére is, ahol a kőkemény helyi amerikai lányokkal edzhetett együtt. A strandon is edzettünk, ami féltétlenül fontos. Az óceáni edzés előnye, hogy edzés után egy laza úszás az óceánban szinte adja magát – egyszerűen nem lehet kihagyni.”

És ez lesz a jövőben…

“Sárközi Róbert barátom vezetésével egy 2-4 fős edzőcsapat érkezik hamarosan egy tíznapos ATT edzőtáborba – nagy izgalommal várom őket. A pontos dátum egyelőre nem ismert, de ha decemberben érkezik a csapat, akkor az edzőtábor végén a csapattal együtt fogok Magyarországra repülni, ahol természetesen a magyar MMA vezetőségével is találkozunk. Az összejövetel során sok mindenre ki fogunk térni, ezek között megemlíteném a magyar MMA verseny előírások egységesítését és az UFC-s szabályok követését. Mint tudjuk, Magyarországon sok probléma volt a kiskorúak versenyeztetésével kapcsolatban – Floridában például 18 év alatt a ketrecharc egyáltalán nem megengedett. Szó lesz a magyarországi versenyeken amerikai versenyzők szerepeltetéséről is. Egy esetleges Magyarország – USA edzőtábor szervezése is terveim között van, természetesen amerikai edzők közreműködésével. Az amerikai edzőtáborokat is szeretném folytatni, az Amerikai Top Team-el való együttműködésről nem is beszélve…”

Comments

comments

2 komment

  1. Oldal hivatkozás: Betonkeverő, garázsban súlyzózó magyar lett második a WPC erőemelő Vb-n Budomagazin.hu

  2. Oldal hivatkozás: Exkluzív: Két magyar srác edzései és élményei a világ legjobb MMA edzőtermében Budomagazin.hu

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.