Kiemelt hírek

“Nem mások legyőzése, hanem a szellemi fejlődés a cél” – interjú Matolcsi Zoltánnal

2017. január 3. | szerző SzlobMil | Aikido

Egyre többen választják az aikidot, mint szabadidős mozgásformát. A harcművészet Esztergomban és a térségben is népszerű, hároméves kortól egészen az időskorúakig járnak az órákra az érdeklődők. Szakemberek szerint az aikido nem sport, hanem annál sokkal több. Erről beszélgetett a hidlap.hu Matolcsi Zoltánnal, az Aikido Shinbukan Dojo oktatójával, mi pedig átvettük, mert remek olvasnivaló.

aikido-21

Hogyan mutatná be ezt a harcművészetet?

Az aikido a japán harcművészetek egy modern formája, mely a Budo (japán harcművészet) hagyományos jegyeit is magán viseli, egyben megfelel a modern világ teremtette kihívásoknak. Az alapító: Ueshiba Morihei Sensei (Osensei – „Nagy Tanító”) úgy gondolta, hogy a Budonak nem a pusztítást kell szolgálnia, hanem a szeretetet, a békét és a harmóniát. Az aikido nem kíván másokban kárt tenni, osztozik a japán harci művészetek azon törekvésében, hogy a harci technikákon keresztül saját személyiségünk fejlődését érjük el, ugyanakkor különleges abban, hogy a technikák a gyakorlások során teljes erővel, valósághűen, mégis a sérülésveszély kizárásával hajthatók végre. Az aikido szellemiségét a konfliktus elkerülése hatja át, ha a konfliktus elkerülhetetlen, akkor arra olyan receptet kínál, mellyel a másik félnek sem okozunk kárt. Az aikido mozdulatai dinamikusak, lágyak, természetesek némi erő alkalmazásával azonban keménnyé és szigorúvá válhatnak. A gyakorlások során a „pusztakezes” technikák mellett fegyverekkel is gyakorlunk.

Miért jó, mit fejleszt, mit tanulhatunk belőle? 

A harcművészetek helyes gyakorlása, egészséges, erős testet hoz létre (helyes tartás, helyes légzés, helyes testhasználat), számos szellemi képességünket fejleszti (koncentráció, összpontosítás, vizualizáció stb.) emellett mintegy melléktermékként megjelenik a belső béke, nyugalom.

Az aikido figyelmünket önmagunk megismerése felé fordítja, arra tanít, hogy hibáink okát ne másokban (külső ellenfélben) keressük, ne másokra vetítsük ki. Saját magunkon kell dolgoznunk, önmagunkat jobbá, teljesebbé alaktani. Célja az ideális személyiség kialakítása, egy egészséges, harmonikus, derűs és nyugodt életmód elérése.

Sokan mondják, hogy ez nem sport, hanem harcművészet. Mi a különbség?

Az aikido harcművészet, a sportokban versenyek vannak, a fizikai erő, mások legyőzése a cél. Az aikidoban ezzel szemben a szellemi fejlődés a fontosabb. Az aikido a gyakorlást tűzte ki céljául, verseny nincs. A cél az egyén természetes fejlődésének elérése. A versenysportok óriási fizikai és lelki terhet is jelenthetnek a gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt. A harcművészet gyakorlása (szemben a sportokkal) egy életre szóló tevékenység. Nincs a fejlődésnek felső határa, folyamatos a fejlődés, gyakorlás, a gyakorláson keresztül önmagunk tökéletesítése.

Továbbá az aikido jellemzője, hogy Mindenki a saját lehetőségeihez, adottságaihoz és elvárásaihoz mérten nyugodtan, jókedvűen tudja gyakorolni.

Elsősorban kiknek és milyen korosztálynak ajánlják ezt a mozgásformát? 

Az aikido finom és lágy, illetve kemény és szigorú természete miatt bármely korosztálynak megfelel. Mindkét nem, kortól teljesen függetlenül gyakorolhatja. A lelki fejlődés mellett egészséges testmozgás is, azon túl helyes viselkedésre és etikettre tanít. Az alsó korhatár gyermekeknél 3 éves kor, a felnőtt csoport munkájába 12 éves kortól lehet bekapcsolódni, felső korhatár pedig nincs.

Célszerű időben, minél fiatalabb korban elkezdeni vagy akár 30-40 év felett is bárki csatlakozhat? 

Bármikor csatlakozhat bárki, aki kedvet érez a gyakorláshoz. Vannak olyan gyakorlóink, aki közel hatvan évesen kezdtek a gyakorlásba.

Mennyire fontos a jó fizikum? Ha valaki nem sportolt előtte, akkor is ajánlják?

Az aikido gyakorlása előzetes sporttapasztalat nélkül is elkezdhető. (Az alapító sokszor hangsúlyozta, hogy akinek elég ereje van felemelni egy tál rizst, annak elég ereje van a gyakorláshoz is) A bekapcsolódáskor az oktató egy ideig külön foglakozik a gyakorlóval, amíg elsajátítja azokat az alapmozgásokat (gurulások, lépések, különböző védekező mozdulatok) amelyek a további gyakorlás megalapozásához szükségesek.

Mennyire népszerű ez a harcművészet?

Mondhatjuk világszerte nagy népszerűségnek örvend és egyre népszerűbb hála Istennek hazánkban is.

Az egyik legnagyobb hazai szervezet (Aikikai Hungary: http://aikikai-hungary.hu/ 1285 gyermek taggal és 1067 gyermek taggal rendelkezik. Emellett természetesen sok más szervezet is megtalálható országunkban.

Esztergomban és a környéken milyen lehetőségek vannak elsajátítani az ismereteket?

Egyesületünk (aikido Shinbukan Dojo Harcművészeti Sportegyesület: http://www.aikidojo.hu/) központja Esztergomban található. Emellett gyermek- és felnőtt csoportjaink működnek Nyergesújfalu, Dorog, Tát és Budaörs helyszíneken.

Hogyan kell elképzelni egy órát?

Minden edzés egy alapos “bemelegítéssel” (Aiki taiso) kezdődik, ami a testet, a lelket és a szellemet egyaránt előkészíti, ráhangolja a gyakorlásra. Ezt a gurulások gyakorlása és a különböző esés technikák, alapmozgások követik. Majd a pusztakezes technikák gyakorlásával folytatódik az edzés, amelynek az utolsó 15 – 20 perce pedig fegyveres gyakorlással telik. Használunk: „tanto”-t (kés, tőr), „bokken”-t (fakard) és a „jo” (ejtsd: dzso) ami 128 cm-es botot jelent.

Mikor és hol vannak az edzések? Illetve, ha valaki kedvet kapott, hogyan jelentkezhet?

Dojonk, egyesületünk a térség meghatározó harcművészeti iskolája, központja. Változatos időpontokban és helyszíneken kínáljuk a mindennapos gyakorlás lehetőségét, melyekről ezen a linken lehet tájékozódni. Amennyiben valaki dojonkban szeretne aikidot gyakorolni, jelentkezését bármikor szívesen fogadjuk. Az edzéseink szabadon megtekinthetők a gyakorlások időpontjában, nem szükséges előre jeleznie szándékát, bármelyik edzésidőpontban az ajtó nyitva áll. A gyakorlásba tudásszinttől függetlenül folyamatosan, bármikor be lehet kapcsolódni.

Comments

comments

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.