Kiemelt hírek

Nem hallott még a myofasciális lazításról? Nem baj, most orvosoljuk!

2017. június 2. | szerző SzlobMil | Edzésen

A terítés a sportolókkal való munkában használt speciális kötőszöveti és myofasciális technikák alkalmazását jelenti, egy olyan módszerről van szó, ami minden harcművésznek és küzdősportolónak melegen ajánlott.

Solymosi Antal

Solymosi Antal

A myofasciális lazítás egyik mestere, Solymosi Antal szerint eredete az amerikai soft Rolfingból ered, ami a strukturális integráció egyik változata. Sok éves tapasztalat alapján alakult ki ez a technika és az alkalmazás módja. Használata Amerikában jellemzően az amerikai football-ban terjedt el. A módszer magyarországi meghonosítója Floridában sajátította el a Terítést az NFL játékosok börzéjére készülők edzőtáborában. Az akkori résztvevők közül többeket a börze első körében választották ki, úgymint:

  • 3. Joey Bosa
  • 17. Keanu Neal
  • 24. William Jackson
  • 25. Artie Burns, D’Anthony Dablé (már a draft előtt szerződést kapott)

A Tony Villani által vezetett XPE Sports edzőközpontban rendezték az edzőtábort, a képzés színhelye a floridai Boca Raton volt. Az edzőtáborban George Kousaleos, a CORE Institute alapítója vezette a myofasciális terápiás programot, Don Stanley menedzser irányításával.

Itt kifejezetten futás központú tréning zajlott, heti turnusokban, 8-10 masszőr tanulta és végezte a myofasciális terítés kezeléseket. Az edzőtábor végén a szakmai stáb és management megállapította, hogy a myofascialis terítésnek köszönhetően a rendkívül intenzív terhelés mellett sem volt sérülés a felkészülők között.

A terítés a testtartás szervének, avagy a fasciának olyan speciális nyújtása, ami kiegyenlíti a testben a speciális sportmozgás következtében kialakuló feszültséget. Karbantartó és egyszerre integráló hatású, ezért fejleszti a mozgást és a testtudatot. Anatómiailag a kötőszöveti fascia felszíni rétegeit jelenti, ami a bőr felületétől a mély struktúrák határáig terjed.

A terítés a hagyományos izom szemléletű gyógytorna, gyógy- sport- és relaxáló masszázsok gyakorlatától eltérően strukturális alapokra építkezik.

A terítést legjobban aktív sportolókkal való munkában lehet használni alapozás, vagy szezon közben, amikor nem szerencsés megbontani a test egyensúlyát, mivel az destabilizálja a jól megszokott és beidegzett mozdulatokat, ami a sérülés veszélyt jelenthet.

Ha megfelelően használják, a terítés képes felszabadítani a szövetek felszíni rétegeit, ami nagyobb mozgásterjedelmet, szabadságot és energiamegtakarítást eredményez, ezzel meg lehet előzni a sérüléseket, valamint számottevően lehet javítani a teljesítményen is.

A terítés különösen nagy jelentőségű, mert kiválóan alkalmazható szezon közben, edzőtáborokban, nagy fizikai megterhelés közepette is, amikor a mélyebb kötőszöveti kezelések kerülendők. A fél órás- 45 perces kezelések karbantartják a kötőszöveti rendszert, ezzel biztosítva a vázizom rendszer szabadabb mozgását és nagyobb terhelhetőségét.

Akinek megtetszett a technika a leírás alapján, az keresse fel nyugodtan Solymosi Antalt, a következő elérhetőségek egyikén:

  • 06-30-369-0002
  • info@solymosipilates.hu

A mester Biodinamikus craniosacralis kezelésekkel is foglalkozik, erről bővebben ezen a linken lehet olvasni.

Comments

comments

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.