Kiemelt hírek

Milyen értéket képvisel valójában egy brazil jiu jitsu-s fekete öv?

2017. január 17. | szerző SzlobMil | Brazil Jiu-jitsu

Tagadhatatlan tény, hogy a brazil jiu-jitsu-t a világ minden táján mély tisztelet övezi manapság. A stílus az elmúlt évek során már az összes nagy MMA-s rendezvényen bebizonyította hatékonyságát. De mibe telik elérni egy fekete öves szintet a stílusban? Eláruljuk.

Fotó: graciebarra.com

Fotó: graciebarra.com

A BJJ azért olyan effektív, mert mindig ad az embernek egy bizonyos visszajelzést, hiszen ebben a stílusban nincsenek formagyakorlatok, és az edzések is párban zajlanak. Ha sok időt töltöttünk el ezzel a küzdősporttal, azt jelenti, hogy számtalanszor leteszteltük már magunkat egy ellenálló partnerrel szemben.

A fokozatok elérése, a ranglétra megmászása kemény és hosszú folyamat, melybe rendszerint beletörik annak a bicskája, aki nem száz százalékosan elhivatott. Ryron Gracie (4. DAN), a stílus egyik híres mestere egyszer azt mondta: “A jiu-jitsu-t gyakorló emberek mindössze egy százaléka szerez fekete övet élete során”.

Guillaume Huni, a stílus egyik jeles képviselője elgondolkodott ezen a mondaton, és a következő kérdést tette fel magának: vajon az összes harcművészeti stílus a BJJ-ben lehet a legnehezebben megszerezni a fekete övet?

A mester gondolatait idézzük, amiből kiderül, milyen értéket képvisel egy BJJ-s fekete öv:

Gondolj vissza arra az időre, amikor elkezdted a jiu-jitsu-t. Jussanak eszedbe azok az emberek, akikkel együtt kezdtél. Pontosan hányan edzenek veled rendszeresen azóta is? Szokás szerint a legtöbben edzenek pár hónapot, aztán abbahagyják. Én személy szerint azonnal beleszerettem a stílusba. Legbelül tudtam, hogy a jiu-jitsu-t soha nem fogom abbahagyni, és egyszer majd elérem a fekete övet – bármibe kerül is. Ha a többi harcművészeti stílust nézzük, akkor megfigyelhetjük, hogy egy átlagos tanuló kb. négy-öt év alatt szerzi meg a fekete övet.

A probléma csupán az, hogy manapság sok helyen nagyon könnyen osztogatják a fekete öveket – még kisgyerekeknek is! Az én tizenkét éves (!) unokahúgom taekwon-do-ban már most fekete öves, pedig mindössze három éve edz, hetente kétszer. Ezt a szintet a BJJ-ben legjobb esetben nyolc év alatt lehet elérni. Csodák persze vannak, de az egy más történet…

Nyugodtan kimondhatjuk, hogy egy BJJ-s fekete öv megszerzése hatalmas teljesítmény. Azt persze nem mondhatjuk, hogy ez a legnehezebben megszerezhető öv, de az biztos, hogy a toplista élén van.

Véleményem szerint szoros összefüggés van a BJJ és a felsőoktatás világa között: valahol mindkettő az örökös tanulási folyamatról szól. Henry Akins (3. DAN), aki a legendás Rickson Gracie-től (8. DAN) tanult, egyszer azt mondta, hogy fokozatának megszerzése olyan nehéz volt, mint mondjuk lediplomázni a Harvardon. Egy diploma annyit ér, amennyi tudás mögötte van. Szóval miben is különbözünk mi, átlagos BJJ-s instruktortól tanulók a neves iskolákban és intézményekben tanult emberektől?

black-belt-1

Nos, Kron Gracie egy interjúban egyszer elmondta, hogy azok az emberek, akik nem a “forrástól”, vagyis nem egyenesen tőle, vagy Ricksontól tanultak, valószínűleg rosszul tudnak jó pár dolgot, ezért lassabban fejlődnek majd a földharcban. Ebben lehet némi igazság: van jó pár olyan instruktor, aki valóban nem tud olyan jó dolgokat tanítani, mint ők, de túlzás lenne kijelenteni, hogy mástól nem lehet jó BJJ-t tanulni.

Persze ha valaki rá tud érezni a BJJ lényegére, akkor abból az emberből igazán jó fekete öves mester is lehet, függetlenül attól, hogy ki volt az ő mestere.

Összefoglalva: élvezd az utazást, és fejlődj annyit, amennyit csak bírsz. Egy öv olyan, mint egy diploma: valahol jelzi egy ember rátermettségét, de ha nincs mögötte komoly tudás és tapasztalat, akkor az egyik sem ér semmit.

Forrás: shop.builder.hu

Comments

comments

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.