Kiemelt hírek

MÉRFÖLDKŐ: Megalakult a Magyar Sport Ju-jitsu Szakszövetség

2015. március 3. | szerző SzlobMil | Ju-Jitsu

Nagy pillanat érkezett el a magyar ju-jitsu szakág életében. Tizenkilenc sportszervezet, mint jogi személy megalapította a Magyar Sport Ju-jitsu Szakszövetséget (MSJJSZ). A körülményekről a frissen megválasztott elnök, dr. Gulyás Richárd Miklós tájékoztatja a budomagazin.hu olvasóit.

MSJJSZ alapítók fotó

Az alakuló közgyűlésen készült fotó

“Magyarországon nagy hagyománya van a ju-jitsu harcművészeti ágnak. Habár elsősorban ősi japán budo szakág (a szamurájok gyakorolták), sportként is kiválóan űzhető. Ezt jelzi, hogy az aikido és a judo alapítói is a ju-jitsu mozgáskultúrájából fejlesztették ki a saját rendszerüket” – mondta felvezetésként dr. Gulyás Richárd Miklós.

“A ju-jitsu mára odáig fejlődött, hogy több versenyrendszerben van világszövetsége, és mint küzdősport, mindenhol nagy elismertségnek örvend – gondoljunk csak a brazil jitsura, vagy a grapplingre. Ennek köszönhetően fel is vették a sportágakat hivatalosan regisztráló, ún. SportAccord nyilvántartásba.”

2014 évi Nyílt Sport-jitsu Magyar Bajnokság Jászberény_17

2014. évi Nyílt Sport-jitsu Magyar Bajnokság, Jászberény

“Magyarországon több, egymástól elszigetelt csoport dolgozott és próbált érvényesülni” – folytatta a frissen megválasztott elnök.  “A kilencvenes évek végén dr. Harnos Imre László Hanshi, Ausztráliában élő nagymester hozott haza VHS-felvételeket a nemzetközi sport-jitsu versenyekről. Megbízást adott dr. Nagy-Hinst István Hanshinak, hogy tegyen lépéseket a hazai meghonosítása érdekében. Az első hazai sport-jitsu versenyt 1998-ban rendezték meg Jászapátiban. A megrendezett versenyeken egyre több és több ju-jitsu klub jelent meg, akik tenni is akartak a sport-jitsu fejlődéséért…”

2014 évi Nyílt Sport-jitsu Magyar Bajnokság Jászberény_5

“Több emblematikus harcművész is egymásra talált a kezdeményezésben, így együtt megalapították a Magyar Sport-jitsu Szövetséget 2003-ban, melynek tíz tagegyesülete volt. Azóta folyamatosan versenyeznek jitsukák ebben a versenyrendszerben, a szervezet pedig több száz sportolót mozgat. A tevékenység gyümölcseként számos európai és világverseny bajnoka nevelkedett ki a szervezetből, amely jelzi a sportszövetség magas szakmai színvonalát.”

???????????????????????????????

dr. Gulyás Richárd Miklós

“Idén több más egyesülettel kibővülve (összesen tizenkilenc tagszervezettel) megalakult a sportági szakszövetség, mely hatalmas előrelépés a ju-jitsu magyarországi történetében.

Szándékunk, hogy egyesítsük a különböző iskolák versenyezni szándékozó sportolóit, és továbbfejlesszük a sportágat. Szakszövetségként sokkal több lehetőség nyílik a nemzetközi porondon is. Várunk minden csatlakozni szándékozó sportszervezetet.”

never

Az első sport-jitsu versenyről szóló tudósítás a Jász Újságból (1998)

Comments

comments

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.