Kiemelt hírek

Megtört az átok: két magyar “judobronz” Düsseldorfból

2015. február 23. | szerző SzlobMil | Judo

Hat éve nem kísérte szerencse a mieink düsseldorfi szereplését, de az idei Grand Prix-n végre igazán kijött a lépés: a mieink közül Karakas Hedvig és Joó Abigél bronzérmet szerzett, Csoknyai László ötödik, Maros Barbara pedig hetedik lett a rangos olimpiai kvalifikációs viadalon – írja a judoinfo.hu.

Karakas Hedvig (jobbról) a düsseldorfi dobogón

Karakas Hedvig (jobbról) a düsseldorfi dobogón

Az ötvenhét kilogrammosok küzdelmeiben Karakas Hedvig intéssel győzte le a négyszeres GP-érmes kínai Liu Jangot, majd  jukónyi különbséggel búcsúztatta a világbajnoki címvédő japán Udaka Nae-t.

A negyeddöntőben négy büntetés miatt leléptették Toncs Péter tanítványát a világbajnok brazil Rafaela Silva ellen. A vigaszágon a hatszoros Ázsia-bajnoki érmes Kim Dzsan Di elleni diadal bronzérmet ért – a bronzmeccsre nem állt ki a tajvani Lien Csen-ling. A világbajnoki és kétszeres Európa-bajnoki bronzérmes Karakas Hedvig újabb nagy lépést tett a riói olimpia felé…

Csoknyai László (kékben) nagy meccseket vívott a világbajnokokkal

Csoknyai László (kékben) nagy meccseket vívott a világbajnokokkal

Zámbori Bence (66 kg, Honvéd-Kipex) a portugál Diogo Cesar ellen ipponnal nyert, aztán egy jukóval kikapott egy japántól, akit Takaicsi Kengonak hívnak. Ez az úriember a nap végén aranyérmes lett, Bence tehát nem akárkitől kapott ki…

A második versenynapon a nyolcvanegy kilogrammos Csoknyai László intésekkel legyőzte a brazilok kitűnőségét, a kétszeres olimpiai bronzérmes, vb-ezüstérmes, négyszeres pán-amerikai bajnok Leandro Guilheirót.

Gercsák Szabina (kékben) bemutatkozott a 70 kilogrammosok között

Gercsák Szabina (kékben) bemutatkozott a 70 kilogrammosok között

Napjaink judójának egyik legnagyobb sztárja, a grúz Avtandil Csrikisvili vazarival győzte le Lászlót, aki a vigaszágon mérkőzés nélkül győzött. A harmadik helyért a világbajnok francia Loic Pietri-t kellett volna legyőzni, de ez Lászlónak nem sikerült, ezért végül az ötödik helyen zárt.

Ezen a napon mutatkozott be a hetven kilogrammos súlycsoportban az ifjúsági olimpiai bajnok Gercsák Szabina, aki biztatóan harcolt, de alul maradt a Grand Slam-döntős francia Fanny Estelle Posvite ellenében.

 

A legutóbb novemberben versenyző, világbajnoki ezüstérmes Tóth Krisztiánnak nem sikerült jól ez a viadal: a második meccsén a roppant kellemetlen stílusú szerb Kukolj intésekkel kicsikarta a győzelmet a KSI SE judósával szemben.

Tóth Krisztián (fehérben) szép győzelemmel kezdett Düsseldorfban

Tóth Krisztián (fehérben) szép győzelemmel kezdett Düsseldorfban

Hasonló teljesítményt nyújtott Bor Barna is, aki a második körben esett ki. A hetven kilogrammosok között Joó Abigél rögtön az olimpiai ezüstérmes Gemma Gibbons ellen kezdett, de a kétszeres Európa-bajnok nem jött zavarba: ipponnal kerekedett felül a brit versenyzőn. Egy jól ismert judós, a lengyel Pogorzelec következett, aki ellen Londonban sérülten is emlékezetes diadalt aratott Abigél. Sérülés nélkül még jobban mentek a dolgok: Pánczél Gábor tanítványa szinte lemásolta az akkori győztes dobást, ezúttal negyven másodperc alatt.

Az elődöntőben a szlovén Ana Velensek volt a kihívó, akit legutóbb 2009-ben, a junior-világbajnokságon győzött le a magyar lány. A bravúrt sajnos nem sikerült megismételni, egy földharchelyzetben Velensek kihúzta a magyar judós karját…

Joó Abigél (balról a harmadik) újabb bronzzal gyarapította gyűjteményét

Joó Abigél (jobbról a második) újabb bronzzal gyarapította gyűjteményét

A bronzmérkőzésen a holland Steenhuis ellen Abigél magabiztos győzelmet aratott, és megszerezte huszonegyedik érmét is a Világkupa-sorozatban.

A düsseldorfi tornán hetvenöt ország 542 judósa lépett tatamira.

 

 

Comments

comments

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.