Kiemelt hírek

Mayweather valóra váltotta ígéretét, és kiütötte McGregort

2017. augusztus 27. | szerző akadmin | Ökölvívás

Hosszú és intenzív felvezető kampány után magyar idő szerint vasárnap hajnalban csapott össze Las Vegasban az amerikai bokszlegenda Floyd Mayweather és az Ultimate Fighting Championship MMA-szervezet könnyűsúlyú bajnoka, az ír Conor McGregor. A McGregor meccsein mindig feltűnő írek – hangulatban – focistadionná változtatták a T-Mobile Arénát, melynek ring melletti, 15 ezer dolláros sékein olyan arcokat látni, mint LeBron James, Ozzy Osbourne. A rendezvény maga azonban elég jelentősen megcsúszott, több amerikai sportcsatorna is arról számolt be, hogy gondok akadtak a pay-per-view adásokkal (azaz a közvetlenül a tévénézőknek értékesített közvetítéssel).

box_1

A meccs körüli őrületet a két, külön-külön is sportjuk legmegosztóbb alakjai közé tartozó sztár személye mellett az kavarta még, hogy az ír ketrecharcos bevállalta a tiszta, 12 menetes bokszmeccset, nagyobb kesztyűkkel, az MMA rúgásai, dobásai és földharc-technikái nélkül. Emiatt szakértők teljesen esélytelennek kiáltották ki, hiszen McGregor fiatalkori bokszedzései és az MMA keretein belül jónak számító kéztechnikái eltörpülni látszottak ahhoz a tényhez képest, hogy soha életében nem lépett még szorítóba egyetlen bokszmeccsen sem. Mayweather ezzel szemben 49-0-s mérleggel rendelkezett, és csak egyetlen győzelem választotta el, hogy mérlegét tekintve megelőzze a legendás nehézsúlyú Rocky Marcianót.
A meccsre a 154 fontos (majdnem 70 kilós) nagyváltósúlyba mérlegeltek be a versenyzők, de a ringbe már jelentős, csaknem kilenc kilós súlykülönbséggel léptek be, méghozzá a sokat fogyasztó ír javára. Ennek ellenére McGregor tűnt feszültebbnek, Mayweather vigyorogva táncikált a bemutatását kísérő füttyszó alatt.

box_2

A meccset mégis az ír kezdte magabiztosabban, a kötélhez szorítva sorozta őt, lábcserével lepte meg őt, később egy kontra-felütéssel is eltalálta. Az első menetet biztosan elvitte, de a második menetben már betalált Mayweather is. Úgy tűnt, hogy az amerikai hajlandó rááldozni néhány menetet arra, hogy mozgassa kicsit ellenfelét, de a ringrozsda csak nem akart leperegni róla. Hiányzott a lábmunka, a gyorsaság, nem ütött jó előkészítő egyeneseket, nem találta a jobb hátsó kézzel a távot. McGregornak viszont kezdetben bejöttek a lábváltásai, és nagyon élesnek tűnt – MMA-ben nem annyira foglalkoztatott – jobb keze is. Baljával meg több
De aztán a negyedik menet közepén az amerikai elkezdett agresszívabban belépni az ír ütőtávjába, és elkezdett többet dolgozni és többet találni. A hatodikban több jobbegyenese ült – McGregor ballal válaszolt -, a hetedikben viszont az amerikai már többször is végigkergette a ringben ellenfeleit, közben sorozatban találtak be jobbegyenesei. De hiába tűnt úgy, hogy McGregornak feltűnően kezd elfogyni az ereje, a nyomást nem tudta fenntartani, a hetedik menet megint kiegyenlített volt.
A küzdelmet azonban folyamatosan megszakították az összekapaszkodások, támaszkodások, kakaskodások, meg az ír tarkóütései.

box_3

A kilencedik menetben McGregor szépen betalált ballal testre, utána viszont mintha defektet kapott volna, egyik pillanatról a másikra elszállt belőle az erő, és Mayweather úgy végigverte a ringen, hogy alig húzta ki a menet végét. A tizedik menet elején az amerikai hagyta, hogy ellenfele pár gyenge kombinációt ráüssön, utána megindult, és több pontos ütéssel megfogta őt. Az ír a kötelekhez szorult, és amikor látszott, hogy nem tud védekezni, Robert Byrd vezetőbíró megállította a küzdelmet.
Mayweather a 10. menetben kiütéssel győzött.
A meccs után McGregor barátságosan, szinte nevetve gratulált Mayweathernek.
És joggal nevethetett, mert teljesítménye minden várakozást felülmúlt, de közben azért mégiscsak egy igazi Mayweather-bunyót láthattunk: az amerikai eleinte alig ütött, hagyta ellenfelét dolgozni, hagyta, hogy kiüsse magát, és elfáradjon, majd a mérkőzés felénél elkezdte átvenni az irányítást, és simán győzött. A kiütésben közre játszott, hogy McGregorból pont ott fogyott el a szufla, amikor jöttek azok az extra percek, melyek az MMA-ból hiányoznak.
A mérkőzés utáni nyilatkozatok is igen jó hangulatúak voltak, Mayweather elmondta, hogy pontosan úgy alakult minden, ahogy előzetesen eltervezték, majd megerősítette, hogy most már tényleg végleg visszavonul. Megdicsérte a promóció során mindennek elmondott ellenfelét, az ír szurkolókat is. McGregor épp kiütött ellenfélhez képest nagyon fel volt dobódva; azt mondta, nagyon örül, hogy itt lehetett, hogy egy, az MMA-tól eltérő közönség előtt bunyózhatott.

Forrás: www.index.hu

Comments

comments

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.