Kiemelt hírek

Mayweather és Pacquiao kiütötte a bokszot, felkészül: MMA

2015. május 12. | szerző SzlobMil | MMA

Az “évszázad mérkőzésének” kikiáltott Mayweather vs. Pacquiao ökölvívó összecsapás után a bokszrajongók csalódottak, az MMA-rajongók kárörvendőek voltak, azok pedig, akik nem követik nyomon, hogy mi zajlik a bokszvilágban, nem kaptak kedvet a változtatatáshoz. Furcsa dolog ez, hiszen az előző század mérkőzése pontosan ellentétes hatással volt…

di

Floyd Mayweather (48-0) meglehetősen vitatott módon, de a bírók szerint egyhangú pontozással megverte Manny Pacquiaót. Az eseményre rengetegen voltak kíváncsiak. Ettől a meccstől mindenki sokat várt (ez sosem jó), bár voltak köztünk olyanok is, akik megjósolták a következményeket. A tizenkét menet végén sokan a “boksz halálát” is kikiáltották, illetve elmondták, hogy szerintük a Mayweather-Pacquiao győztese valójában az MMA világa és az UFC volt. Azért ne siessünk ennyire előre, és nézzük meg, mitől jó a boksz, és mitől jó az MMA.

Érvek a boksz mellett

Tény, hogy a Kevert Harcművészetek szabályrendszere sokkal több technikát enged meg a harcosoknak, ezáltal az MMA több árnyalattal is “színesebb”, mint a boksz. De ne felejtsük el azt, hogy ha az “ökölvívás halálát” kijelentjük, azzal félig (vagyis körülbelül harminc-negyven százalékban) az MMA halálát is kijelentjük egyúttal. Ezt könnyű belátni, hiszen a boksz az MMA szerves része is egyben. Az ökölvívás sokkal “civilizáltabbnak” tűnhet, mint az MMA, ugyanis kevesebb vérrel jár.

48304

A bokszmérkőzések hosszabb ideig tartanak (max. 12 három perces menet), mint az MMA-s meccsek (max. 5 ötperces menet), ezért mondhatjuk, hogy a bokszolók kitartóbbak lehetnek, mint a kevert harcművészek, mert több ideig harcolnak.

Az ökölvívás olyan nagy múltra visszatekintő sport, amiről egy nagyapa elbeszélgethet az unokájával: így mindkét generáció ugyanazt a nyelvet beszélheti. Ezzel szemben az MMA még csak gyerekcipőben jár, ennek pedig az a hátránya, hogy az idősebb korosztály nehezebben fogadja be.

A bokszban a promóterek tapasztaltabbak. Amikor egy nagy “boksz szupersztár” vereséget szenved, általában a “promóciós gépezet” felsegíti a földről. Ilyenkor a bajnok, vagy a világsztár pár felhozómeccset kap, könnyű ellenfél ellen, hogy aztán megint a csúcsra törhessen – eközben megmarad a hírneve, ezért még csak vissza sem kell szereznie azt. Az emberek imádják a nagy visszatéréseket, ezért egy vereség utáni győzelem akár értékesebb lehet, mint folyton csak nyerni. Ezzel ellentétben egy MMA harcos megítélése a legutóbbi mérkőzésén múlik. Ahogy azt Dana White is mondta már többször is: az UFC-nél nincsenek könnyű meccsek.

Ha a boksz halott, akkor hogyan lehetséges az, hogy Mayweather több pénzt kapott nyolc hónap alatt, mint amennyi az UFC bevétele volt 2013 februárja óta?

Érvek az MMA mellett

Joggal mondhatjuk, hogy az ökölvívás szebb napokat is megélt már, és nem vagyunk túl messze a valóságtól, ha úgy érezzük, hogy az MMA-ban és az egyéb küzdősportokban több izgalom és szín van. A bunyó legnagyobb presztízsű súlycsoportját úgy és olyan régóta uralja már Vladimir Klitschko, ahogyan Michael Schumacher dominálta a Forma1-es mezőnyt 2000 és 2004 között. Bármennyire is értékelendő és lenyűgöző teljesítmények ezek, az emberek többségének szemében unalmasak. Igaz, hogy legalább Klitschkót egy évben többször is láthatjuk bokszolni, míg az UFC nehézsúlyának királya,  Cain Velasquez (sérülések miatt) 2013 óta nem harcolt senkivel.

mma_2011best_18

Az MMA-ban a nők is nagy szerepet kapnak, illetve nagy szerepet játszanak. Ha villámgyorsan kellene mondanunk egy női bokszbajnokot, vagy egy női MMA bajnokot, akkor vajon Ronda Rousey, vagy Ronda Rousey neve jut először az eszünkbe?…

Egy itt is vannak fő mérkőzések, az MMA-s rendezvényeken egy show égisze alatt egyszerre több nagy név is szerepel, ami több akciót és boldogabb rajongókat eredményez. A párosítások ráadásul a nézhető és izgalmas meccsek, és nem a sportolók imázsának manipulálása érdekében zajlanak.

Az MMA-ban többféle módon lehet nyerni, mint a bokszban, ami pedig azt eredményezi, hogy a bírókon ritkábban múlik egy-egy mérkőzés végkimenetele.

Bár a látszat nem ezt mutatja, de a kevert harcművészetek kisebb veszélynek vannak kitéve, mint a bokszolók. Az orvosok és a kutatók már többször is elmondták, hogy a folyamatosan fejre bekapott ütések sokkal károsabbak, mint egy-egy eltört kar, vagy láb.

Rocky4d

Amikor 2012-ben (igen, három évvel ezelőtt) megkérdezték Mike Tyson-t, hogy mit gondol az MMA és az ökölvívás csatájáról, a legenda megmondta, hogy az MMA már rég legyőzte az ökölvívást. Ha a boksz egyik legnagyobb alakja ezt mondja, akkor az már jelenthet valamit.

Semlegesség, és ami mögötte van

Persze van egy harmadik álláspont is, ami azt mondja ki, hogy egyáltalán nem szabadna összehasonlítanunk és egymás ellen versenyeztetnünk a két sportágat. Egyik sport sem jobb a másiknál. Személyes véleményünk, preferenciánk lehet a témában, de tisztelnünk kell más ember véleményét is: az ízlés egy olyan dolog, amivel nem lehet vitatkozni. Persze azért nem kell szégyellnünk magunkat, ha eszünkbe jutott, hogy vajon egy bokszoló mit tudna kezdeni egy kevert harcművésszel, hiszen már Muhammad Ali is eljátszadozott ezzel, és nem csak gondolatban:

Végül, de nem utolsósorban: ne feledjük, hogy egy bokszoló ugyanolyan fölényes győzelmet aratna egy MMA-s ellen bokszban, mint egy MMA harcos MMA-ban egy bokszoló ellen…

Comments

comments

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.