Kiemelt hírek

Matt D’Aquino segít, hogy jobb judós legyél…

2015. június 25. | szerző SzlobMil | Judo

A többszörös ausztrál judo bajnok, Matt D’Aquino a 2008-as olimpián is ott volt – 23 évig judózott, három danos mester, ráadásul a brazil jiu jitsuban is jártas. A harcművész öt dolgot szokott mondani a tanítványainak, ami abban segít nekik, hogy jobbak legyenek a judóban. Lefordítjuk a tanácsait.

61miZGNvI6L._UX250_

1. Legyen egy jó gi-d!

Matt mindig arra biztatja a judósokat, hogy “fektessenek bele” egy jó minőségű gi-be. “Ne vegyetek névtelen márkájú ruhát, helyette ismert cuccot válasszatok, például Mizunót” – szokta mondani a mester. Egy judós gi olyan, mint egy öltöny: ha jól áll rajta, és kényelmes, akkor jól érzi magát benne az ember. Egy drága öltönyt egy évben csak pár alkalommal (színház, esküvő, temetés…) veszünk fel, de egy gi-re egy héten legalább kétszer szükség van.

2. Legyen jó a terem, ahova lejársz!

A judóban nehéz fejlődni megfelelő terem nélkül. A közhiedelemmel ellentétben nem a nagy terektől és tatamiktól, és nem is attól lesz jó egy judós terem, hogy van benne szauna és kondis részleg. Nem ezektől lesz jó egy klub, hanem az oda járó emberektől. A társaság akkor jó, ha a judo alapvető szempontjait képviselik.

Nem az számít, hogy hol nyomod, hanem az, hogy hogyan.

Nem az számít, hogy hol nyomod, hanem az, hogy hogyan.

3. Állj hozzá megfelelően!

Hogyan gondolsz a judóra? Ha nem szeretsz új technikákat tanulgatni, akkor ez a sport nem neked való. Ha utálsz (és nem tudsz) veszteni, akkor a judo nem neked való. A judo valójában életfogytig tartó tanulást jelent. A judo nem csak harcművészet és sport, hanem egy nagy utazás is, ami nem csak a fekete öv megszerzéséig tart. A judo egy olyan művészet, amelyben mindig lehet újat tanulni és a már megismert technikát mindig lehet fejleszteni. Egy napon, amikor már azt hiszed, hogy mindent tudsz, tudásod megragad egy szinten, és nem fogsz annyi örömöt lelni ebben a sportban, mint az elején. Légy (és maradj) mentálisan erős az utazásod során.

4. Legyen jó erőfejlesztő, és egy jó kondíciójavító programod!

Nem crossfit-es programra, hanem egy speciális, judósoknak szánt edzésprogramra van szükség a fejlődéshez. Matt D’Aquino számos ilyen edzéstervet írt már, érdemes a tudásanyagot elsajátítani. A judóban (és minden harcművészetben) nem csak a technika számít, hanem az is, hogy az ember bírja szusszal.

60714_10151418436573642_1538652524_n

5. Legyél kritikus!

Kritizáld saját magadat. Tudnod kell, hogy milyen területeken kell fejlődnöd. Jók a dobásaid, de a földharccal hadilábon állsz? Elég lábsöprést használsz, vagy túl sokat koncentrálsz a fogásokra a küzdelmek során? A hibáidat csak akkor tudod kijavítani, ha felfedezed őket. Nyugodtan videózd le magad, később pedig analizáld a stílusod, és értékeld a teljesítményed.

Ha a fenti szempontokat figyelembe veszed, akkor idővel jönni fognak azok az eredmények…

Forrás: bjjee.com

Comments

comments

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.