Kiemelt hírek

Lacza Ábel, a jövő nagy reménysége?

2015. április 21. | szerző SzlobMil | Kempo

Világbajnoknak és világkupa-győztesnek mondhatja magát, ugyanakkor még nincs tizenkét éves. Ő Lacza Ábel, a Budajenő Kempo Klub és a Hegyvidék Harcosai Küzdősport Akadémia kettős igazolású kempósa, aki fiatal kora ellenére már most gondolkodhat azon, hogy mitévő legyen, ha majd nem fér több érem az otthoni vitrinbe.

lacika

Majdnem pontosan tizenkét éve, 2003. április 23-án látta meg a napvilágot Lacza Ábel Ádám. Négy évesen, Budajenőn kezdte harcművészeti pályafutását. Maga a jenei sportegyesület is ebben az évben alakult meg, amelynek a következő években ország-világ előtt megismertette a nevét. Első versenye az egyik Bicske Kupa volt, röviddel az ötödik szülinapja előtt. Akkor ugyan veszített, de édesapja – akit már jól ismerünk, hiszen ő a Magyar Kempo Szövetség elnöke – visszaemlékezése szerint fia sírva a következőt mondta neki:

„Édesapa, ez nagyon jó volt, mikor jövünk legközelebb?”

Ez a hozzáállás, alázatos szemlélet a harcművészet iránt azóta sem változott Ábel életében. A kemény edzésmunkával párosítva pedig előre borítékolható volt a siker.

lacza_adam_lacza_abel

Szinte megszámlálhatatlan hazai és nemzetközi bajnokságon mérettette meg magát az eltelt szűk nyolc esztendő során. A 2013-ban, Törökországban rendezett X. IKF Kempo Világbajnokság és Világkupán aranyérmes lett, mint ahogy a szintén ez évi budapesti nyílt világkupán is. Teljesítményét egy évvel később megismételte, ráadásul a hazai rendezésű XI. IKF Kempo Világbajnokság és Világkupán tette mindezt.

A jelentős tradíciójú Juhász Ferenc Emlékversenyen nem kevesebb, mint kilencszer diadalmaskodott mostanáig. A Nemzetközi Sport JiuJitsu Szövetség (ISJA) világbajnoki címét is megszerezte 2013-ban, Lengyelországban. Mint a gyerekek zöme, Ábel is kikacsintott más sportágak felé az évek során. Birkózott, szumózott, dzsúdózott, kipróbálta a már említett jiu jutsu-t, sőt a Budakeszi Labdarúgó Akadémia tagjaként még egy németországi tornán is részt vett nyolc évesen.

Sumo - Budajenő Sumo Kupa 2012 176

Azonban a kempo összetettsége – vagyis az a tény, hogy az ütések és rúgások mellett földharcban is van lehetősége kiteljesedni –, azt eredményezte, hogy sosem hagyott fel a kempózással, mindig ez volt számára a legfontosabb harcművészeti stílus. Ahogy a bevezetőben is megírtuk, Lacza Ábel mindössze tizenkét éves, de már most elmondhatja magáról, hogy majd száznyolcvan mérkőzés van a háta mögött.

A kempo valamennyi versenyszámában kipróbálta már magát, de a semi-, a light-, a full-contact; továbbá a chikara kurabe kategóriákban érdekelt leginkább. A fővárosi Hegyvidék Harcosai Küzdősport Akadémia 2013-as megalakulása óta kettős igazolással rendelkezik. Azóta anyaegyesülete és a HHKA színeiben is ér el sikereket. Sport és tanulmányi eredményeiért számos elismerésben részesült az utóbbi években. Díjazta Ábelt a budajenei és a Budapest XII. kerületi önkormányzat, de a Magyar Kempo Szövetség is kitüntette már.

kempo_vb2014

Ábel célja, hogy minél eredményesebb versenyzői pályafutása mellett egyszer ő is fekete öves kempo mesterré váljon, és aktív éveit követően átadhassa tudását a majdani fiatal harcosoknak.

Eredményei:

Többszörös korosztályos kempo világkupa-győztes (2013-2014)

ISJA JiuJutsu korosztályos világbajnok (2013)

Kilencszeres korosztályos bajnoka a Juhász Ferenc Emlékversenynek (2012-2014)

Sokszoros korosztályos magyar bajnok semi, light és chikara kurabe versenyszámokban

Forrás: Magyar Kempo Szövetség / Pecsuvácz Péter

Comments

comments

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.