Kiemelt hírek

Kotsits Edina bronzérmes Törökországban

2015. február 13. | szerző SzlobMil | Taekwon do

A Törökországban zajló klubcsapat Európa-bajnokság nyitónapján a viadal egyetlen magyar résztvevője, Kotsis Edina megszokott súlyától eggyel feljebb, 62 kg-ban szerzett bronzérmet és mellé fontos világranglista pontokat – írja a wtftaekwondo.hu.

 hemsop

Törökországból a magyar szövetség vezetője, Patakfalvy Miklós adott helyzetjelentést. Tájékoztatása szerint a 3. klubcsapat Európa-bajnokság nyitónapján 242 klubból nem kevesebb, mint ötszáz versenyző küzd az érmekért, köztük Kotsis Edina is. A nagyszerűen előkészített csarnokban tíz páston folytak a mérkőzések. A kétnapos versenyen összesen hetven bíró működik közre, és az elektronikus fej- és mellkasvédő sokak szerint optimálisan objektív eredményeket biztosít. Így a vezető bíró mellett mindössze két pontozó bíró működik közre.

A rövid, háromszor másfél perces meneteknek köszönhetően nem sok időt pazaroltak a versenyzők a tapogatózásra: Edina és török ellenfele, Ayva erősen indított. Egy kemény összecsapás és rúgásváltás után a török lány oldalán jelent meg a pont, a menet ezzel véget is ért.

A második menet elején Kotsits egy kemény szökkenő köríves testtalálattal egyenlített, de azonnal jött a válasz egy lökőrúgás formájában: ismét a töröknél volt az előny. Ezután egy kisebb fejtalálatra nem jelzett a rendszer, ellenben a bírók arcrúgást vélelmeztek, melyet a vezetőbíró megadott. Az összecsapásnál Edina is talált egy testrúgással, de így is 4-3-ra az ellenfélhez került az előny. Edina edzője, Tóth Balázs azonnal óvott, és kérte a fejtalálat eltörlését.

Az elektronikus fejvédő használata esetén csak és kizárólag a rendszer által megadott pont lehet érvényes, kivéve, ha az arcot éri a találat, ugyanis itt nincs szenzor, ami jelezhetné a találatot. A bíróknak joguk van az arctalálatot megadni. Itt azonban szó sem volt erről, ám érdekes módon az óvást mégis elutasította a zsűri. A török versenyzőnél maradt az előny (5-3).

img485747c22647a

A pontozáshoz igénybe vett technológia

Az utolsó menetben Edina hihetetlenül koncentráltan küzdött, minden akciója határozott és kemény volt. Két kemény köríves rúgás, és rögtön 5-5 volt az eredmény. Jöhetett a hirtelen halál. Edina tartotta szemléletét, és úgy 15-20 másodperc elteltével egy remek kampó rúgással fejen találta Ayvát, és ezzel a szoros, fej-fej melletti küzdelemmel ő jutott a legjobb nyolcba.

A bírók Edina második meccsén sem álltak a helyzet magaslatán: a magyar klasszis többször is arcon találta újabb ellenfelét, ám a mérkőzést vezetők ezt valahogy nem „vették észre”. Más kérdés, hogy ez sem segített a hazaiakon, akiknek még egy szépítő találatra ugyan futotta, de a végeredmény 7-3 lett Edina javára.

Az elődöntőben az angol Both bizonyult jobbnak, Edinán elkezdtek mutatkozni a fáradtság jelei. A harmadik periódusban versenyzőnk mindent megpróbált, de Booth “első lábas”, maszatoló rúgásokkal tartotta távol Edinát. Még egy feltartó rúgás és két intés: a vége 1-8. A pontkülönbség mindenképpen túlzott, messze nem volt ilyen különbség a két versenyző között.

“Azt nem szabad számításon kívül hagyni, hogy Edina most 62 kg-ban indult, egy kategóriával feljebb, mint a szokásos súlycsoportja (57 kg). A nehezebb ellenfelek támadásai az ő viszonylag könnyebb súlyát könnyebben billentették ki, és emiatt szokatlanul sok intést gyűjtött be. Ennél sokkal fontosabb, hogy ismét dobogóra állhatott és értékes, fontos világranglista pontokat gyűjtött” – összegzett Patakfalvy Miklós közvetlenül a díjátadó után. “Most két nap pihenőt kap versenyzőnk, persze azért átmozgat majd, és pénteken ismét küzdőtérre lép a nyílt török bajnokságon. Ez a verseny is G1 besorolású, tehát itt is világranglista pontokért és persze szépen csillogó éremért küzdhet.”

Comments

comments

Egy komment

  1. Oldal hivatkozás: Kotsis Edina ezüstérmes a török openen Budomagazin.hu

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.