Kiemelt hírek

Két magyar mester mutatja meg az Espada y Daga csínját-bínját a jeges Balatonon (videó)

2017. február 3. | szerző SzlobMil | Eskrima, Kali, Arnis

Született nemrég egy hangulatos felvétel az Inosanto Kali Magyarország két magyar mesteréről, Sifu Bartik “Big Bear” Zsoltról és Sövény “Greg” Gergőről, akik hóesésben, a befagyott Balaton jegén gyakorolják Eskrima legmagasabb szintjét képviselő Espada Y Daga-t, hangulatos zenei aláfestéssel.

Az Espada y Daga-ban az első kéz tart egy botot, vagy egy kardot, míg a hátsó kézben egy tőr (vagy kés) van. Mind a botos és mind a késes technikák mesterének kell lenni, emellett a kettő módszert ötvözni is szükséges ahhoz, hogy az Espada y Daga módszerek szakavatott ismerőivé váljunk – olvastuk az eskrimahungary.hu-n szereplő leírásban.

Mint azt a videóban is láthattuk, a mesterek két különböző hosszúságú fegyvert forgatnak, nagyon kell érezni ehhez a távolságot, a megfelelő ritmust és helyezkedést. Az Espada y Daga olyan nehéz, hogy eleinte kevesen értik meg a mozdulatok lényegét, de mester szinten egyre inkább a kedvenc gyakorlási módszerré válik.

Névte2len

Hogy mi mindenre jó az Espada y Daga? Nézzék csak:

– Kezdőknél fejleszti az alapokat, például az irányok és lépések megérzését, ami nagyban segíti a támadások elleni kitéréseket és védekezést.
– Középhaladók belekóstolhatnak a haladó szintekbe, ami mélyíti az aktuális megértési szintet, így meggyorsítja a fejlődést.
– Haladóknak a magasabb szintre lépéshez elengedhetetlen, és miután az ember megérti a technikákat, általában legjobban majd az Espada y Daga-val szeret gyakorolni.
– Technikái egy bottal, egy késsel, vagy akár pusztakézzel is igencsak hatékonyak.

Comments

comments

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.