Kiemelt hírek

Két aranyérem hazánk első Ashihara Karate Világbajnokságán

2014. november 27. | szerző SzlobMil | Ashihara

Hérincs Dominik és Gilly Lajos révén két aranyéremnek is örülhettünk az első hazai Ashihara Sabaki Karate Világbajnokságon. Éremtáblázatunkon még egy ezüst és négy bronzérem is csillog.

névtelen

A veterán (balra) Gilly Lajos és a junior bajnok, Hérincs Dominik (jobbra)

Hérincs Dominik a juniorok 60 kilogrammos kategóriájában lett első, a döntőben az egy fejjel magasabb orosz ellenfelét verte meg:

“Eléggé elfáradtam, erős volt az ellenfél, de helyt álltam. Úgy érzem, kihoztam magamból a maximumot, büszke vagyok magamra” – nyilatkozta Dominik a bajnoki cím megszerzése után.

A 144 kilogrammos Gilly Lajos veterán kategóriában lett első – igaz, ehhez kellett egy kis szerencse is. Az első három között ugyanis körbeverés alakult ki, ebből pedig a magyar versenyző jött ki a legjobban:

“A jóisten velem volt, és úgy látta jónak, hogy azt az embert hozták ki győztesnek, aki a kategóriában a legtöbb pontot szerezte, ezért lettem én a világbajnok.” – nyilatkozott Lajos az Oxygen Hírügynökségnek.

15242805053_57a5732242_z

Kép: Rákász Viktória

Orosz Daniella másodikként zárt, e mellett további négy bronzérem is gazdagította a magyarok éremkollekcióját: Cseh-Szakál Tímea, Varga Balázs és a győri Horváth Emília küzdelemben, míg a dunaharaszti csapat kata versenyszámban állhatott fel a dobogóra. A bronzérmes csapattól (Dragon Force Team Dunaharaszti) Csurákné Döcsakovszky Mária állt a kamerák elé:

“A bronzéremmel elégedett vagyok, mert még soha nem sikerült nekünk csapatversenyben helyezést elérni. Nem azért, mert rosszak vagyunk, hanem azért, mert a bíráskodás a nemzetközi versenyeken nem mindig szokott fair lenni. A teljesítményünk jó volt.”

15249166083_ec615be7e0_z

A magyarok csapatban a harmadik helyen végeztek. Oroszország aznap legyőzhetetlen volt: 47 éremmel büszkélkedhet: 21 arannyal, 11 ezüsttel és 15 bronzzal magasan vertek mindenkit. Valery Ryzhkov, a csapat vezetőedzője a következőket állította:

“Oroszország jogosan lett világbajnok. Győzelmünk kulcsa az objektív bíráskodás volt, amivel korábban azért akadtak némi gondjaink…”

Ryzhkov elmondta azt is, hogy az elmúlt években játékvezetői hibáknak köszönhetően nem egyszer volt már rá alkalom, hogy Oroszország megkérdőjelezte a világbajnokság végeredményét.

15862322335_479ff73518_z

Durgó Attila, a világbajnokság egyik főszervezője szerint nagy megtiszteltetés volt egy ekkora eseményt megszervezni. Szerinte Győr jól vizsgázott:

“Azt gondolom, hogy egy jó versenyt hoztunk össze – tizenhét ország indult a versenyünkön, közel háromszáz versenyzővel.”

A kijelentéssel Kancho Hidenori Ashihara, a stílus világszövetségének (New International Karate Organization) igazgatója is egyet értett. Két évvel ezelőtt az ő fejéből pattant ki az ötlet, hogy hazánk rendezze meg a világbajnokságot:

“Az ashihara stílus nem egy hagyományos, egy az egy elleni műfaj. Ez egy önvédelmi sport, amihez elengedhetetlen a remek állóképesség; a technika és a komoly fizikai erő is. Győr egyébként egy csodálatos város, lenyűgöző történelemmel. Örülök, hogy itt zajlott le a Vb, és én is jól éreztem magam itt.” – nyilatkozta a harcművész.

ashi

Az Ashihara karatét a legendás Kancho Hideyuki Ashihra 1980-ban alapította meg. A stílus a Kyokushin karate, a Judo és az Aikido jegyeit tartalmazza.

Forrás: Magyar Ashihara Karate Szövetség, Mosonyi József Péter (2. DAN)

Képek: https://www.flickr.com/photos/128806232@N06/sets/72157647103411254/page5/

Comments

comments

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.