Kiemelt hírek

Képgalériával is demonstrál a Demonstrációs Nap

2015. július 1. | szerző SzlobMil | Beszámoló

A Békés Megyei Harcművész Szövetség és a Nippon Seibukan Akadémia magyarországi csoportja ismét megrendezte hagyományos harcművész Demonstrációs Napját. Kondoros és a helyi kick-boksz klub adott otthont a rendezvénynek, amelyet a változékony időjárásra tekintettel most a helyi Petőfi István Általános Iskola csarnokában tartottak meg.

A házigazdák, a helyi Kondorosi Kick-boksz Klub tagjai Litauszki László (2.DAN) vezetésével mindent megtettek a sikeres lebonyolítás érdekében. Az ünnepélyes megnyitókor ShihanGregor László (6.DAN), a Békés Megyei harcművész Szövetség elnöke, a Nippon Seibukan Akadémia magyarországi vezetője köszöntötte a résztvevőket, majd Kondoros polgármestere, Ribárszki Péter üdvözölte a Bucsáról, Nagyszénásról, Békéscsabáról, Orosházáról, Magyarbánhegyesről érkezett résztvevőket.

A Polgármester Úr szívélyes szavai is jelzik, hogy itt, kondoroson a harcművészet megbecsült fogalom, a város vezetése támogatja mind a versenyszervezést, mind a népszerűsítő szemináriumokat, mind a helyi kick-box klub munkáját, ami nagy kincsnek és dicséretes ténynek számít manapság…

A résztvevők az ITF taekwon-do, kick-box, kyokushin karate, aikido, goshinkai karate, wingtzun irányzatokból érkeztek.

Dohányos András (1.DAN) tartotta a bemelegítést, majd a résztvevők a koreai harcművészet, a taekwon-do alalpjaival ismerkedtek. A megyei harcművész szövetség alapító tagja, Tamás József (4.DAN, ITF taekwon-do) mester két lánya, a fekete öves Tímea és Boglárka segítségével igen csak megmozgatta a vegyes korosztályú társaságot.

A magyarbánhegyesi Korvin Takewon-do Klub vezetője természetesen a taekwon-dóra jellemző rúgásokat sem hagyta ki, így nem csoda, hogy a lelkes követők már ebben a szűk órában is megizzadtak.

A nap második foglalkozásán egy teljesen más mozgásrendszerrel ismerkedtek meg az érdeklődők. A Gádoroson aikido edzést tartó Dobos Attila (1.DAN) termeténél talán csak türelme volt a nagyobb, hiszen ezzel a türelemmel javítgatta a különböző csavarásokra, feszítésekre és elvezetésekre épülő technikákat.

A Demonstrációs Napnak ez is a lényege: hogy minél többféle harci művészetbe kóstolhassanak bele a résztvevők. Az aikido elmélyült gyakorlása után a kick-boksz rész egy rövid, de pörgős edzésmunkát jelentett. A Békéscsabai lakótelepi SE egykori felnőtt válogatott világbajnoki ezüstérmese, Dohányos András hajtotta meg a csapatot a light-contact és a kick-light technikai kombinációikkal.

Mivel a résztvevő kick-bokszosok nagy része point-fighting szabályrendszerben indult, ez az edzés sok újdonságot jelentett még nekik is.
A kiadós ebéd utáni délutáni edzés első szakaszában az önvédelmet oktató Shihan Gregor László az ülő helyzetben történő önvédelmet kezdte oktatni.

Évek óta visszatérő program a wingtzun kung fu edzés, amit most is Lévai Péter 4.fokozatú mester tartott. Itt a tapadós kéz alapjait, rávezető gyakorlatokat gyakorolhattak többek között.

A Nap utolsó részét a kyokushin karate töltötte ki. Shihan Gyarmati Imre (5.DAN) személyében, aki először tartott edzést a Demonstrációs Napok történetében. Egy nagy tekintélyű és tudású edzőt ismerhettek meg a résztvevők. Két edző kolléga, Sensei Rackó György (3.DAN) és Licska István (1.DAN) segítette a munkát.

A kis elméleti ismertetés után az egyenes ütések és rúgások gyakorlása következett, majd a félig az önvédelemhez is tartozó ütés-védés-ellentámadás, földre vitel gyakorlatok jöttek. Természetesen a végén a résztvevők az igazi kyo-ból is részesültek, hiszen a külső és belső combrúgások, a test keményítés, és a véget nem érőnek tűnő fekvőtámasz fesztivál sem maradhattak el.

A rendezvényt támogatta: Kondoros Város Önkormányzata, Petőfi István Általános Iskola,Kondorosi Csárda

Comments

comments

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.