Kiemelt hírek

Kendo: Nehezen indult, de nagyszerűen sikerült 2013.

2014. január 26. | szerző akadmin | Kendo

Mihalik Hunor, a Magyar Kendo és Iaido Szövetség főtitkára emlékszik vissza a tavalyi versenyszezonra.

– Visszatekintve a 2013-es évre, miben lépett előre a Kendo Szövetség?


– A szakmai fejlődés egyértelműen tetten érhető, akár versenyeredményeket, akár tagjaink danvizsga-eredményeit tekintve. 2013-ban mind hazai, mind nemzetközi szinten is kiváló eredmények születtek. Ugyan egy ideig úgy tűnt, hogy komoly nehézségekbe ütközik a Magyar Kendo Válogatott részvétele a berlini Európa-bajnokságon, azonban egy rendkívül példás összefogás eredményeként sikerült leküzdeni az anyagi problémákat, így minden kategóriában tudtunk versenyzőket indítani (férfi egyéni és csapat, női egyéni és csapat, junior egyéni és csapat). Kendósaink várakozáson felül teljesítettek, hiszen a nehéz körülmények ellenére a junior egyéni kivételével minden kategóriában bronzérmet szereztünk.

Férfi csapatban
(Dubi Sándor – Szigetközi Junior Kendo Klub, Váradi Ábel – Magyar-Japán Kendo Klub, Dubi Attila – Szigetközi Junior Kendo Klub, Tóth Balázs  – Szegedi Kendo Egyesület, Szegőfi Ákos – Budapest Főnix Kendo és Iaido Klub), női csapatban (Bővíz Marina – Magyar-Japán Kendo Klub, Czimbalmos Mercédesz – Musin Kendo Klub, Tallós Zsófia – Budapest Főnix Kendo és Iaido Klub, Molnár Eszter – Happu Fudo Kendo Klub, Kocsis Barbara – Bakony Kendo és Iaido Klub) és junior csapatban (Komjáti Krisztián – Magyar-Japán Kendo Klub, Szemán Bence – Bakony Kendo Klub, Le Hoang Anh – Magyar-Japán Kendo Klub). Egyéniben a két csapatkapitány, Dubi Sándor és Bővíz Marina is harmadik helyet szerzett.
 
Berlinben nem csak kiváló versenyeredmények, hanem rendhagyó vizsgaerdmény is született, hiszen Bárány Tibor, a Budapest Főnix Kendo és Iaido Klub vezetője sikeres vizsgát tett 7. dan fokozatra, ezzel ő lett az első 7. dan fokozatú magyar kendo mester.
 
A világverseny mellett nemzetközi tornákon is részt vettünk. Sikerrel szerepeltünk az első Gandia Nemzetközi Kendo Kupán Spanyolországban, ahol a 38 csapatból két magyar gárda szerezte meg az első és a második helyet is. A Szegőfi Ákos, Tóth Balázs, Dubi Attila összeállítású csapat aranyérmet, a Babos Gábor, Váradi Ábel, Dubi Sándor nevével fémjelzett csapat ezüstöt nyert. Egyéniben 140 versenyző közül Dubi Attila aranyérmet, Dubi Sándor bronz érmet szerzett.
 
A X. Nemzetközi Belgrád Kendo Kupán is jól szerepeltek kendósaink, férfi egyéniben Tóth Balázs nyert ezüstérmet, Tallós Zsófia pedig Fighting Spirit díjat kapott vívásaiért.
 
Dubi Sándor ismét részt vett a háromévente megrendezésre kerülő rangos nemzetközi meghívásos tornaversenyen, a Combat Games – Harcművészetek Világjátékán, ahol ezüstérmet szerzett. Ez az eredmény azért is fontos, mert két japán versenyzőt is magamögé utasított. A magyar siker nagy nemzetközi elismerést váltott ki, és a magyar kendo erősségét, eredményességét támasztotta alá. A dicsérő és méltató szavak nem csak Európában voltak hangosak, hanem a kendo őshazájában, Japánban is nagy elismeréssel beszélnek a magyarokról, mint a világ élmezőnyébe tartozó, ortodox kendót képviselő nemzetről.
 
Mihalik Hunor, a Magyar Kendo Szövetség főtitkára elsőként vett részt Kelete-Európából a több mint 100 éves múltra tekintő japán Kyotó Taikai Fesztiválon kendóban és iaidóban is, ahová csak Renshi 6. Dan fokozattal lehet bejutni. Az esemény mindig május első hetében kerül megrendezésre, és több mint 3000-en vesznek részt rajta – ebből 30 induló külföldi.
 
A Magyar Kendo Szövetség folyamatos fejlődését bizonyítja az is, hogy minden évben sikerül magyar kendokákat küldenünk japánba, akár edzőtáborba, szemináriumra, vagy hosszabb időre ösztöndíjasként japán egyetemekre, ahol kendo-szakos diákokkal fejleszthetik saját kendójukat.
 
Ugyan ezt a fejlődést, fejlesztést biztosítja töretlenül a magas fokozatú kendósoknak szóló Shogai Kendo Tábor, mely idén harmadik alkalommal került megrendezéssel, hagyományosan Ota Masataka 8. danos kendo mester vendégszereplésével, aki a neves tokiói Kokushikan Egyetem tanára és hosszú évek óta látja el szakmai tanácsaival, személyes látogatásaival a magyar kendósokat.
 

– Mi volt a Magyar Kendo Szövetségnél a legnagyobb siker tavaly?


– Úgy gondoljuk a fenti eredmények már önmagukban is büszkeséggel kell, hogy eltöltsenek minket, azonban talán egy fontos sportszakmai előrelépést emelnénk ki. Ez év második felében a Magyar Kendo, Iaido és Jodo Szövetség rendkívül fontos lépést tett abban, hogy a népszerűsítse és elfogadtassa a japán vívást.

Hajdúnánáson elindult a kendo tanítása iskolai keretek között diákoknak és felnőtteknek egyaránt. Reméljük ezzel egy hosszú, a jövőben gyümölcsöző eredményeket hozó együttműködés lehet, mely már az induláskor is kiemelt jelentőségű, hiszen komoly fegyvertény, hogy ennek a hétköznapi ember számára nehezen érthető életmód-sportágnak sikerül az iskolai oktatási rendszerben részt vennie. Egyelőre rövidtávú célunk, hogy Hajdúnánáson tegyünk le jó alapokat és legyen meg ennek a mérhető hatása. Legyenek jobb jegyek, nagyobb szorgalom és aktív közösségi élet. Ha azt még mérni is tudjuk majd, akár pszichológiai és szociológia felmérőkkel, akkor már lesz valami konkrét a kezünkbe, ami más településeken, intézményekben is fontosnak tarthatnak.
 


– Volt-e olyan dolog, ami nem úgy sikerült, ahogy 2013. elején tervbe volt véve? Volt-e csalódás?


– A 2013-as év nem indult éppen a legjobban számunkra, hiszen veszélybe került a Magyar Kendo Válogatott kiutazása az Európa-bajnokságra. Ennek – mondhatnánk természetesen! – anyagi okai voltak. Az EB-t szervező házigazda olyan magasra emelte a részvételi költségeket, hogy azt pusztán szövetségi forrásokból nem lehetett volna állni. Azonban nagy büszkeséggel tölt el minket, hogy egy komoly összefogást követően és a válogatott, valamint a Szövetség lobbijának köszönhetően összegyűlt egy komoly támogatási összeg, magánemberektől, kisebb cégektől, mely lehetővé tette a csapat kiutazását. És ahogy azt fentebb említettük, ez az áldozatvállalás az eredményekben is jól látszik, hiszen minden versenykategóriában sikerült érmet szereznünk.
– Milyen feladatok célok fogalmazódtak meg az idei évre vonatkozóan?


– A válogatott  részéről az Európa-bajnokságon, ami 2014-ben Franciaországban kerül megrendezésre az első, de legalább a dobogós helyezés minden kategóriában reális célnak tűnik. Továbbá, csak úgy, mint 2013-ban, idén is kiemelt célunk mind az utánpótlás, mind a szenior kendósaink szakmai fejlesztésének folytatása, és a több mint 50 szövetségi eseményt sikeres megszervezése és lebonyolítása.   Comments

comments

A hozzászólás letiltva.