Kiemelt hírek

KALAPOT LE!!! Dancsó Zoltán immáron ötszörös világbajnok!!!

2009. október 25. | szerző akadmin | Kick-box

Villachban vasárnap kezdődtek meg a kick-box világbajnokság döntői. Dancsó Zoltán négyszeres világbajnokként ismét legyőzhetetlenek bizonyult, de Wágner Vivien és Fenyvesi Márta is felálhatott a dobogóra.

A kick-box karatéban világ- és Európa-bajnok, profi világbajnok Dancsó Zoltán ötödik vb-aranyérmét szerezte meg vasárnap az ausztriai Villachban, miután a 79 kg-os kategória light-contact szabályrendszerű döntőjében nagy pontkülönbséggel legyőzte a lengyel Robert Matyát.

A zárónap délelőttjének programjában a magyarok közül a nőknél a 60 kg-os súlycsoportban a vb-újonc, mindössze 16 éves Wágner Vivien ezüstérmet harcolt ki, s ugyancsak világbajnoki második helyezettként fejezte be a matinés szereplést 70 kg-ban Fenyvesi Márta.

Light-contactban a hölgyek 60 kg-os súlycsoportjában a vb-újonc, mindössze 16 éves, junior Wágner Vivien a németek Európa-bajnokával, Julia Irmen-nel csapott össze.

A fiatal magyar lány nagyon jól küzdött, de a rutinosabb és fizikálisan erősebb, darálós stílusú német nem hagyta kibontakozni. Így egy nagyon szépen csillogó ezüstérem lett újoncunk megérdemelt jutalma.

70 kg-ban Fenyvesi Márta a horvát Ana Znaorral csapott össze. Lehetett látni, hogy a horvátok nagyon készültek Mártiból, mint Zrínyi Miklós szövetségi kapitány megállapította. Videofelvételeket készítettek róla. A győzelem a horvát lányé lett, de le a kalappal Márti teljesítménye előtt!

A délelőtt utolsó döntőjét a mostani light-contact mezőny legnagyobb egyénisége, a Világ – és Európa-bajnok, profi világbajnok Dancsó Zoltán vívta azzal a lengyel Robert Matyával, aki Zolit – nem kis meglepetésre – tavaly, az Európa-bajnokság döntőjében legyőzte.

Nos, a visszavágás tökéletesen sikerült!
Az első menetben még keresgélte a távolságot, de a második és harmadik menetben elindult a gőzhenger. Egy pillanatra sem volt kétséges, hogy a magyar versenyző világbajnok lesz, immár ötödször. Óriási öröm ez a magyar kick-boxnak!


Az ötszörös világbajnok Dancsó Zoltán


– Olyan ellenfelet győztél le, akitől tavaly, az Európa-bajnokság döntőjében vereséget szenvedtél. Mennyire különbözött most a mérkőzés?

– Most sokkal magabiztosabb voltam – tavaly túlreagáltam, túlizgultam a mérkőzést. Nem akarok nagyképűnek látszani, de ha maximálisan a toppon vagyok, ez a lengyel versenyző nem tud megverni. Most is 8 ponttal nyertem ellene.

– Hányadik világbajnoki aranyérmedet szerezted?

– Ez az ötödik. 2001, 2003, 2005, 2007, 2009 – s mindez a light-contact 79 kg-ban folyamatosan.

– Ez – a nehézségi fokát tekintve – hol helyezkedik el a rangsorban?

– A döntő nem a legnehezebb döntőm volt, inkább a taktikai elemek alklamazása jelentette a nehézséget. Az elődöntőt a szlovén VB ezüstérmes ellen nehezebbnek tartom, a folyamatos távolságtartás és egyéb nehézségek miatt.

– Az első menet tapogatózó képet mutatott…

– Eleve így terveztük Zrínyi Miklós szövetségi kapitánnyal és edzőmmel, Koszogovits Mihállyal. A második menetben aztán már a huszadik másodpercben vezettem pontokkal, s így ment a harmadik menetben is.

– Mit éreztél akkor, amikor a bíró véget vetett a mérkőzésnek?

– Hát egy óriási érzés volt, fel sem fogtam. Lesz mit ünnepelni!

Dancsó Zoltán edzője, Koszogovits Mihály természetesen elégedett volt tanítványa teljesítményével.

– Edzői szemmel milyennek tűnt ez a döntő?

– Zoli fegyelmezetten, a taktikai utasításokat betartva küzdött. Tökéletes fizikai és szellemi állapotban érkezett ide, s végig magabiztosan, a mezőny fölé nőve versenyzett, s ez jellemezte a döntőt is.

– Nem tartott-e tanítványa ettől a lengyel versenyzőtől a tavalyi rossz tapasztalatok miatt?

– Az ötödik világbajnoki címért jöttünk! Úgy jöttünk el otthonról, mindenkinek ezt is nyilatkoztuk. Mutatja Zoli versenyzői nagyságát, hogy ezt teljesíteni is tudta.

– S mi lesz a következő kitűzött cél?

– A következő Világ- és Európa-bajnokság. Jövőre Európa bajnokságot rendeznek, Zoli négyszeres Európa-bajnok, be kellene gyűjteni ott is az ötödiket. Azt hiszem, eddig volt ezt nehéz “megírni” ezt a történetet, minden, ami ezután következik, az hab a tortán.


A legjobb barát, a hétszeres világbajnok, nyolcszoros Európa-bajnok Debreczeni Dezső véleménye:
Nagyon örülök annak, hogy Kicsi megszerezte az ötödik vb-címét. Nagyon sokat dolgozott érte, külön öröm, hogy vissza tudott vágni a lengyel versenyzőnek, gondolom, ez teher is volt rajta. Nagyon remélem, hogy meg tudjuk majd ünnepelni. Kár, hogy nem lehettem most ott, s kimaradtam az ünneplésből.”

Comments

comments

A hozzászólás letiltva.