Kiemelt hírek

Ismét hazánkban jártak a Kokushikan kendokák

2013. február 25. | szerző akadmin | Kendo

Több mint tíz éve járnak hazánkba japán mesterek és egyetemista kendósok, hogy tapasztalatokat adjanak át nekünk a kendo őshazájából és új, életre szóló élményekkel gazdagodjanak Európában.

 

A tokiói Kokushikan Egyetemmel hosszú ideje tartó jó kapcsolat elsősorban Ota Masataka senseinek (kendo 8. dan) köszönhető, aki felismerte ezt a lehetőséget és szoros együttműködést alakított ki a Magyar Kendo, Iaido és Jodo Szövetséggel, valamint a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karával. A február 13-án érkező diákokat Ota sensei mellett Kubo Yuuki (6. dan) tanár kísérte Magyarországra. A korábbi éveknek megfelelően a csapat két lány diákja a mesterekkel együtt Budapesten tartózkodott, a tizenegy fiú hallgató pedig a vidéki kendo klubok vendége volt – Szegeden, Csomádon, Győrzámolyon, Miskolcon és első alkalommal Székesfehérváron.

Közös edzés az MJKK-nál – Fotók: Szegner Barnabás
A hétközi szokásos edzések után, szombaton Női Kendo Napot szervezett a Szövetség, ahol japán és magyar mesterek mellett 21 hölgy kendoka vett részt, köztük a lengyel női kendo válogatott tagjaival.
Vasárnap a japán küldöttség kiegészült a vidéken tréningező fiúkkal és a TF Küzdősportok tanszékének csarnokában közös versenyvívást gyakoroltak a magyar válogatott tagjaival. Az edzés előtt Vadadi Zsolt beszédében elmondta, hogy nagyon jó és régi kapcsolatot ápol a Szövetség a Kokushikan Egyetemmel, nélkülük nehezebb lenne a magyar kendósok fejlődése. Büszkének kell lennünk a kiváló magyar kendo eredményekre, és ez nagyrészt annak is köszönhető, hogy lehetőségünk van japán fiatalokkal gyakorolni. A versenygyakorláshoz sok sikert kívánt az elnök és hozzátette, szeretnénk, ha vendégeink nem európai kendót, hanem ortodox japán vívást látnának, bízva abban, hogy a magyar kendo olyan, mint a japán.
Ota mester válaszul megköszönte a vendéglátást és amellett, hogy megragadta az alkalmat és gratulált a magyar csapatnak a 2012-es Világbajnoki bronzéremhez, hozzáfűzte, hogy ez a magyar látogatás nem csak a magyar kendósoknak hasznos, hanem a japán hallgatóknak is fontos tapasztalat. A mester véleménye szerint, az, hogy 2012-ben a tokiói iskola megnyerte az Össz Japán Egyetemi Bajnokságot, a magas minőségű magyar kendósoknak is köszönhető.
A versenygyakorlás során a japán diákok domináltak főként, de a tréning második felében már hazai ipponokat is láthattunk. Az egyetemisták mind nagyon dinamikusan, erősen vívtak. Közülük is kiemelkedett a csapatkapitány Kanno, valamint Takaoka, akik a tavalyi egyetemi bajnok csapat tagjai voltak.
A japán vendégeket szerda este egy vacsora keretében búcsúztatta a Szövetség. Vadadi Zsolt a következő mondatokkal köszönt el Ota mestertől és tanítványaitól.
 
„Úgy gondolom ma este Ota senseinek kell nagy köszönetet mondanunk. A mester vasárnapi beszédében említette, hogy ez az egy alkalom áll a japán diákok rendelkezésére, hogy külföldi kendósokkal vívjanak. Japán szigetország, ezért kevés a személyes kapcsolatuk a külföldiekkel, főként az európaiakkal. Ugyanakkor mindnyájunknak, fontos külföldre utazni, megismerkedni más emberekkel, szokásokkal, kultúrákkal, nemzetekkel. Ez mindenképp nagy élettapasztalatot jelent. Az a régi szokás Európában még napjainkban is tart, hogy különböző szakmák inasai otthonuktól távol kalandoznak más országokban elszegődnek mesterek mellé és tapasztalatot gyűjtenek, megfigyelik, hogy az adott szakmát máshol miként űzik. Azok a diákok, akik ellátogatnak hozzánk, többnyire először járnak külföldön, egy idegen kultúrában, így rengeteg új élménnyel gazdagodnak és ennek köszönhetően már nem ugyan azon emberként mennek vissza országukba. Ota mester több mint egy évtizeddel ezelőtt kitálalta ezt az együttműködést és több száz fiatalnak megváltoztatta életét – japánnak-magyarnak egyaránt, hiszen a mieinkre is nagy hatással van, hogy testközelben találkoznak japánokkal és a japán kultúrával. Ennek tudatosulnia kell bennünk. Ota mester kitartásának és következetességének köszönhetően ez a lehetőség generációkat változtatott meg, a sensei azonban nem változik. Örülünk, hogy ismerhetjük, hogy együtt dolgozhatunk vele, tanulhatunk tőle, és a japán diákoknak is tudniuk kell, hogy mesterük nem hétköznapi ember.”

Comments

comments

A hozzászólás letiltva.