Kiemelt hírek

Ikonok csaptak össze a világ legjobban várt jiu-jitsu-küzdelmén

2014. március 31. | szerző Szasza | Brazil Jiu-jitsu

A történet 2003-ban kezdődött, amikor az amerikai Eddie Bravo Abu Dhabiban saját stílusában győzte le Royler Gracie-t, a legendás brazil jiu-jitsu harcművészcsalád egyik legeredményesebb tagját, a sportág ikonikus alakját. A stílusnak ezért nem volt még olyan harca, mint az idei visszavágó, amit a rajongók ennyire – és ennyi ideig – vártak volna. Egy biztos: senki se csalódott.

Eddie Bravo és Royler Gracie kézfogása az összecsapás előtt

Eddie Bravo és Royler Gracie kézfogása az összecsapás előtt

Royler Gracie, a brazil jiu-jitsu (BJJ) mestere több mint húsz évig versenyzett, saját stílusában évekig verhetetlen volt, négyszer volt világbajnok, de az MMA-ban is kipróbálta magát. Végül 2011-ben, 45 évesen vonult vissza a profi küzdelmektől, azóta csak iskolájában tanít Rio de Janeiróban.

Pályafutása egyik legfájóbb vereségét 2003-ban, Abu Dhabiban szenvedte el, amikor az amerikai Eddie Bravo a saját stílusában, a BJJ-ben győzte le a verseny negyeddöntőjében, és az a küzdelem – már csak a jelentősége miatt is – örökre beírta magát a sportág történetébe.

A 2003-AS HARC:

Azóta eltelt 11 év, Gracie 48 éves lett, Bravo pedig 43, de összehozták őket még egyszer. A visszavágót elképesztő felhajtás és várakozás előzte meg, ami érthető is, hiszen mondjuk a Forma-1-re levetítve ez olyan jelentőségű mérkőzés volt, mintha ott Kimi Räikkönen és Fernando Alonso egy futamon akarná egy életre lerendezni, hogy melyikük a jobb.

Gracie és Bravo Los Angeles-i visszavágójának húsz perce alatt hihetetlen küzdelem bontakozott ki a küzdőtéren – bátran mondhatjuk: mesterek harca -, de annak ellenére, hogy néha egy-egy pillanatra úgy tűnt, eldőlhet minden, végül döntetlennel zárult az összecsapás. A bíró mindkettejük kezét felemelte, és valóban: ezúttal mindketten győztesnek mondhatják magukat.

A 2014-ES VISSZAVÁGÓ

Comments

comments

Egy komment

  1. Oldal hivatkozás: Látvány és erő a harcművész expón: judo-csapatviadal Hadfi Dániellel Budomagazin.hu

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.