Kiemelt hírek

Így lett az ismeretlen Eddie Bravo legenda

2015. augusztus 28. | szerző SzlobMil | Brazil Jiu-jitsu

Az augusztus 28-án elindult idei ADCC (Abu Dhabi Combat Club) Submission Wrestling Vb kapcsán az egyik külföldi küzdősportokkal foglalkozó szaklap, a bloody elbow elővette a versenysorozat egyik legemlékezetesebb mérkőzését. Tizenkét évet kellett hozzá visszautazni az időben: az akkor még barna öves Eddie Bravo ekkor kényszerítette megadásra a sport egyik legendás alakját, Royler Gracie-t… 

Volt olyan időszak, amikor Eddie Bravo (3. DAN brazil jiu jitsu) rendkívül megosztó személyiség volt. Barna öve volt, amikor elindult a 2003-as ADCC-n, de már akkor ő akarta megmondani, hogy a jiu jitsu-nak milyen irányba kellene fejlődnie. Szavaira akkor még kevesen figyeltek, ám ez hamar megváltozott…. 

A 66 kilogrammos kategóriában a brazil Gustavo Dantas volt Eddie első ellenfele – egy fekete öves mester, akit imádtak a rajongók. A felé érkező pozitív energiák ellenére Gustavo nem tudott mit kezdeni a viszonylag tapasztalatlan ellenfelével, aki könnyedén megadásra kényszerítette őt egy mata leao-nak (a portugál nyelvben: oroszlángyilkos) nevezett technikával.

metamoris_iii-88.0

A közönség értetlenül állt Bravo teljesítménye előtt, akin látszott, hogy messze túlszárnyalja az átlagos barna öveseket. Eddie a következő mérkőzéssel nem csak világhírnevet szerzett magának, de azonnal a BJJ egyik legendájává vált. Jean Jacques Machado tanítványa azzal a Royler Gracie-vel (7. DAN) csapott össze a délután folyamán, aki akkor már négyszeres jiu jitsu világbajnok és háromszoros ADCC-győztes harcművész volt.

Legjobb barátján, Joe Rogan-en kívül egy lélek sem számított arra, hogy Eddie győztesen kerülhet ki ebből a párosításból.

Ehhez képest a címvédő bajnok háromszög-fojtásba került, és megadta magát a barna öves Eddie-nek. Ez akkora meglepetés volt, hogy az sem számított, hogy a következő mérkőzésen Eddie kikapott a későbbi bajnoktól, Leo Vieirától – élete legfontosabb meccsét ugyanis megnyerte.

A verseny után szinte özönlöttek Bravo frissen nyitott edzőtermébe a tanulni vágyók, akik meg szerették volna ismerni, hogy mi az az újfajta tudás, amivel Eddie rendelkezett, és amivel legyőzte a korábbi világbajnokot…

Comments

comments

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.