Kiemelt hírek

Így tanított nálunk a 10 danos japán karatemester, aki még nem járt Európában

2014. december 2. | szerző SzlobMil | Goju-ryu

Harsányi László Okinawán, június 19-től 31-ig egy intenzív továbbképzésen vett rész. Az edzéseket Hanshi Kuba Yoshio, 10. DAN-os mester tartotta a saját dojójában. “Már ekkor megfogalmazódott bennem, hogy jó lenne őt látni a tanítványaimnak is. Okinawáról hazatérve, a tanítványaimmal megbeszélve meghívtuk Kuba Senseit hazánkba egy szeminárium megtartására. Kuba Hanshi még soha nem járt Európában, Indián és Dél-Afrikán kívül egyszer volt az USA-ban…” – kezdett bele az élménybeszámolójába László.

IMG_5215

Kuba Hanshi három évvel ezelőtt a tanítványai tanácsára és a versenyeken látott negatív tapasztalatai alapján döntött úgy: szakít az okinawai hagyományokkal, és nyit más országok felé is, elkezdi tanítani külföldieknek is a tradicionális okinawai technikákat, hogy fennmaradjanak azok a jövő generációi számára. Okinawán egy mester élete során 1-2 tanítványt fogadott, és nekik adat át a tudását.

Kuba Hanshi elmondása szerint most jött el az idő a számára, hogy az arra érdemes külföldi karatékákat is tanítsa. A meghívásunkat Kuba Hanshi elfogadta, és november 21-27-ig egy óriási sikernek örvendő szemináriumot tartott hazánkban. Mivel a mester még soha nem járt Európában, ezért kissé izgultunk, hogy egy idős okinawai mester hogyan és miként fog minket tanítani, hogy fogja magát érezni egy teljesen más kultúrában és közegben.

IMG_5210

Nagy segítséget nyújtott Nana Shimizu 3. DAN-os Sensei, aki itt él Magyarországon; ő a szervezetünk egyik kiemelkedő instruktora. A szemináriumokon és a szabadidőben Nana Sensei fordított, közvetített, és így sokkal könnyebben és jobban megértettük Kuba Hanshit és a technikai összefüggéseket.

A szemináriumon más stílusbeliek is részt vettek.

Hollósi Anna Shito-Ryu-s sensei szintén segített a nyelvi különbségek áthidalásában. A szemináriumot meglátogatta Popper György, a Magyar Karate Szövetség tiszteletbeli elnöke is. Az eseményen részt vett Imtiaz Abdulla Shihan is, aki Magyarország tiszteletbeli konzulja Dél-Afrikában. Róla azt kell még tudni, hogy ő Kuba Hanshi első tengeren túli tanítványa. A program során sok értékes tapasztalatokat szereztünk, és bepillantást nyerhettünk az okinawai Goju-Ryu mélységeibe is.

IMG_5218

Kuba Hanshi a civil életben akupunktúrával foglalkozó orvos,  és egyben a kyusho mestere is. A kyusho technikái a karate technikáiban jelen vannak, így egy roppant hatékony rendszert képvisel. A kumite technikáit a folyamatosság és a hatékonyság jellemzi. A bunkaiok  a karok, izületek feszítésével és földrevitellel fejeződnek be. Régi okinawai módszerek számunkra új megközelítésben és formában. A Hanshi egy nagyon tanulságos, hasznos és sok új ismereteket nyújtó nagyszerű szemináriumot tartott. Nagy eredménynek és megtiszteltetésnek érezzük, hogy Kuba Hanshi elfogadott minket a tanítványának, illetve, hogy “csatlakozhattunk” Okinawához.

Forrás: Harsányi László               

 

Comments

comments

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.