Kiemelt hírek

Így lazulj el karate közben

2016. április 14. | szerző SzlobMil | Karate

Egy olyan kőkemény harcművészeti stílus edzésein, mint amilyen a karate, nehéz lazának és könnyednek lenni. Az edzők szinte nem győzik hangsúlyozni ennek fontosságát, de lehet, hogy pont ez a baj. Kedvenc külföldi karatés újságírónk, Jesse Enkamp elárulja, ő hogyan tud higgadt és fesztelen lenni a dojóban.

mokuso

A karatés edzéseken sokan (főleg a kezdők és a haladók) csak két időpontban tudnak ellazulni: az edzések elején és az edzések végén. Ennek az lehet az egyik oka, hogy a Sensei megpróbálja verbálisan “ráerőltetni” a tanoncokra, hogy legyenek lazábbak.

Ez ugyanazon az elven működik, mint az, amikor azt mondják, hogy “ne gondolj a fehér elefántra”. A szavak hatására persze, hogy merevebb lesz mindenki, mint eddig, mert görcsösen próbál lazább és lazább lenni. Ugyanezt érezte Jesse is, és persze attól is frusztrált lett, hogy nem tudja megcsinálni azt, amit a mestere kér tőle.

Ez addig ment így, amíg rá nem jött, hogy a belső harmóniát magának kell megteremtenie. Rájött, hogy a probléma nem az elméjében, hanem a testében volt. Megfogalmazódott meg benne egy alapigazság:

Erős test nem létezik erős elme nélkül.

 

 

Hasonlóképp, rugalmas test nincs rugalmas elme nélkül. A fiatal svéd mester annyira szeretett volna ellazulni, hogy ez a görcsös akarat a testében keltett feszültséget. Elhatározta, hogy nem erőlteti a dolgot…

12748431_975718029187259_899763472_n

…És hirtelen ellazult.

Ez ilyen egyszerű. Próbáljátok ki ti is. Igen, Yoda mester legendás mondását (Tedd, vagy ne tedd, de ne próbáld) ez esetben fordítva kell értelmezni, máskülönben nyögés lesz az akarás vége.

Comments

comments

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.