Kiemelt hírek

Hátraszaltóval kel fel reggelente a UFC frissen igazolt fiatal karatebajnoka

2015. szeptember 4. | szerző SzlobMil | Elismerés

A harcművészeti berkekben már világhírű többszörös karate és kick-box világbajnok Sage Northcutt (3. DAN, taekwon-do; 2. DAN kajukenbo) még csak tizenkilenc éves, de már a világ vezető MMA-s szervezeténél versenyezhet. Sage legutóbb az LFC-nél (Legacy Fighting Championship 44) akkorát küzdött, hogy az UFC azonnal felfigyelt rá, és rögtön le is igazolta őt. 

legacy-amateur-11-53

A veretlen váltósúlyú Northcutt (5-0 MMA) a tökéletes harcost testesíti meg: két harcművészeti stílusban is fekete öves harcművész; többszörös világbajnok (állítólag összesen hatvan olyan érme van, amit világversenyeken szerzett; ért a fegyverekhez; elképesztően látványos technikával harcol; fiatal, és mindezek fejébe még jól is néz ki, magyarán abszolút példakép.

sagenorthcutt_1303325152

Az amerikai váltósúlyú legutóbb Rocky Long-ot  (21-34-1) kényszerítette megadásra augusztus 28-án, de profi ketrecharcos karrierje során egyszer sem bízta a pontozóbírókra a meccs végeredményének eldöntését: öt mérkőzésből három TKO-t és két submission-t szerzett. Ha már a számoknál tartunk: Sage a japán ifjakhoz hasonlóan egész fiatalon, már ötévesen elkezdett karatézni, és három év múlva állítólag már a derekára kötötték a fekete övet, mert kiérdemelte.

A magát már fitneszmodellként is kipróbáló harcművész az UFC 192-ben debütál majd október harmadikán. Nem lesz sok ideje a felkészülésre, hiszen legutóbb augusztus végén versenyzett, az MMA-ban pedig minimum három hónapos kihagyásokat szoktak hagyni.

LFC-42-085-Sage-Northcutt

A kajukenbo

Említettük azt is, hogy az MMA egyik legnagyobb reménysége 2. danos mester egy kajukenbo elnevezésű harcművészeti stílusban, amit feltehetőleg kevesen ismernek, ezért elmondjuk miről is van szó. A kajukenbo egy amerikai hibrid rendszer, ami a karatét és a tang soo do koreai karatét (KA); a judót és a jujutsu-t (JU); a kenpót (KE) és a nyugati, illetve a kínai bokszot (BO) ötvözi, illetve ezeknek a kezdőbetűiből áll.

A stílust 1940-ben öntötték formába, mostani változatát pedig 1947-ben alapította öt különböző harcművész (Peter Choo – tang soo doo és boksz, Frank Ordonez – danzan ryu jujutsu, Joe Holck – judo és danzan ryu jujutsu, Clarance Chang – sil lum-pai kung fu és Andriano Emperado – kenpo, eksrima) Hawaii-n. 

scan14

A mesterek a rendszer megalkotása közben egy szimpla szabályt követtek: ha egy technika működött az utcai harcban, akkor az benne maradhatott a koncepcióban – ha nem, akkor azt elvetették. Emiatt a kajukenboról elmondhatjuk, hogy az önvédelemre összpontosít a legjobban.

Ennek megfelelően a kajukenbo-ban lehet ütni, rúgni, ellenfelet dobni, a stílus mesterei továbbá foglalkoznak a földrevitelekkel, támadják az ízületeket, és azt is oktatják, hogyan kell effektíven leszerelni egy fegyverrel támadó embert.

 

A legtöbb tradicionális harcművészeti stílussal ellentétben a tanulóknak nem kell a mestereiket utánozniuk, sokkal inkább arra nevelik őket, hogy hagyják “saját magukat kiteljesedni” a kajukenbo keretrendszerén belül. 

sagenorthcutt_1303234861

Bármilyen tehetséges és ügyes is, Sage Northcutt-nak biztosan nagy szüksége lesz arra a tudásra a ketrecben, amit mesterei tanítottak neki.

 

Figyelem! A forrásban jelölt linken megtekinthető egy videó Sage-ről, amit érdemes megnézni.

Forrás: craziestsporfights.com

Comments

comments

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.