Kiemelt hírek

Három magyar lány szereplésével kezdődik a taekwon-do Eb

2015. március 26. | szerző SzlobMil | Taekwon do

Három magyar érdekelt a csütörtöktől vasárnapig tartó, oroszországi olimpiai súlycsoportos Európa-bajnokságon. Gonda Ivett és Kotsis Edina már Rióra fókuszálva gyarapítaná világranglista pontjainak számát, míg a tavalyi U21-es Eb-n harmadik Lipcsei Claudia idén kóstolhat bele igazán a felnőtt mezőny nagyobb versenyeibe.

gonda ivett

Gonda Ivett

Sűrű a taekwon-dósok programja: szerdától az oroszországi Nalcsikban először rendeznek Európa-bajnokságot kizárólag olimpiai súlycsoportokban. Májusban világbajnokság, júniusban Európa Játékok vár a sportolókra. A legjobbak a Grand Prix sorozatban is bizonyíthatnak majd, ráadásul csupán másfél évre vagyunk a 2016-os olimpiai játékoktól.

Hogy magyar is ott lehessen Rióban, ahhoz vagy az olimpiai ranglista legjobb hat helyének valamelyikét kell elcsípnie vagy annak zárása után rendezendő kontinentális selejtezőben kell a fináléig verekednie magát. A G1-es besorolású Eb-n három magyar hölgy lép majd pástra. Gonda Ivett és Lipcsei Claudia (mindketten negyvenkilenc kilogrammban) csütörtökön, Kotsis Edina (ötvenhét kilogramm) pénteken lesz érdekelt.

Kotsits Edina

Kotsits Edina

“Próbaversenynek szánjuk az Eb-t az Európa Játékok előtt. Új dolgokat próbálunk ki, amiket most és a vb-n tudunk élesben tesztelni. Otthon a férjemmel készülök, itt Tóth Balázs ül majd mögöttem. Az elmúlt években sikerült jól összehangolni a közös munkát” – mondta a ritka felkészülési metódusról a tavalyi Eb-harmadik Gonda Ivett, aki jelenleg a felsorolt versenyek mellett a Grand Prix sorozat egyetlen magyar résztvevője. “Természetesen Rió van a fókuszban. A cél, hogy oda eljussunk, ezért minden más verseny csak egy feladatnak tekinthető. Az első hatba kerülni nagyon nehéz a világranglistán, ezt tudtam London után is. Ezért az európai kvalifikációs versenyre összpontosítunk, hogy ott döntőbe jussak.”

“Két hét kimaradt a felkészülés során mandulagyulladás miatt. Most már nincs semmi baj. A holland nyílt verseny nem sikerült jól. Akkor egy súlycsoporttal feljebb versenyeztem. Nem tudom, hogy döntöttünk volna, ha az jól sikerül, és tudom növelni a világranglista pontjaimat, de így úgy gondolom, maradok az 57 kg-ban, ami amúgy is olimpiai súly” – nyilatkozta Kotsis Edina, aki már biztosította helyét a bakui játékokon, és közel van ahhoz is, hogy a Grand Prix sorozatban is elindulhasson.

“Elég sűrű a program, aminek Nalcsik az első állomása. A fő verseny a világbajnokság és az Európa Játékok lesznek. Egy jó félévvel akár az olimpiai kvóta is meglehet világranglista alapján, ha nem, akkor jöhet majd a kontinentális kvalifikációs torna, ahol döntőbe kell kerülni. Ott viszont a már kvótát szerzett európaiak értelemszerűen nem indulnak.”

Lipcsei Claudia

Lipcsei Claudia

“Nekem megtiszteltetés, hogy egyáltalán elindulhatok az Európa-bajnokságon. Szintfelmérő lesz, hogy egyáltalán hol tartok a felnőtt mezőnyhöz képest” – fogalmazott Lipcsei Claudia, a tavalyi U21-es Eb bronzérmese.

“Örülök, hogy ilyen sűrű lett a program, hiszen a kis versenyek mellett itt az Európa-bajnokság, jön a vb és az Universiade. Nagy tornák jönnek, amikre nem görcsölök, nem görcsölhetek rá. Nem versenyzem nagyon régóta, sokat kell még fejlődnöm, hogy tőlem is érmeket várhasson a szakvezetés. Persze, ha minden jól sikerül, még ez sem kizárt.”

Hajrá, csajok! :)

Forrás: WTFtaekwondo

Comments

comments

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.