Kiemelt hírek

Ha az utcán is képes vagyok meghalni egy célért, miért ne tudnék a karatéban!?

2014. március 26. | szerző Szasza | Interjú

A 2011-es Budapest Maraton lefutása után Szappanos Zoltán (1. DAN) új, szinte forradalmi ötlettel állt elő: a kőkemény kihívást átülteti a karatéba is! A siker még számára is váratlan volt. Az idei,  harmadik karatemaratonon már több mint háromszázan jelezték részvételi szándékukat, hogy együtt teljesítsék az előírt harmincezer technikát. A budomagazin.hu a szervezővel beszélgetett a március 29-i, szigetszentmiklósi III. Karate Maratonról, amely most is tartogat meglepetéseket, és amelyhez idén a HEGYEM Mozgalom is több ponton kapcsolódik.

karatemaratonszappanos

Miért találtad ki és indítottad el pár éve a Karate Maratont?

Szappanos Zoltán: 1989-ben, amikor abbahagytam a karate-pályafutásomat, még minden egységes volt. Egyetlen kyokushin szervezet működött, mindenki tisztelte és szerette a másikat. Viszont, amikor húsz év múlva visszatértem a karate világába, ennek pont az ellenkezőjével szembesültem. Ez engem már akkor is bántott, és megfogadtam: ha lehetőségem lesz, akkor teszek valamit az összetartásért.

(Ajánlott link: karatemaraton.hu)

Honnan jött az ötlet?

Szappanos Zoltán: Én többszörös maratonfutó is vagyok, és az ötlet onnan jött, hogy a 2011-ben megrendezett Budapest Maratonon nagyon keményen meg kellet küzdenem a célba érésért. Viszont úgy gondoltam, ha Budapest utcáin képes vagyok “meghalni” egy célért, akkor ezt miért ne tehetném meg abban a sportágban is, ami az életem nagyon fontos részét képezi?! Ezek után gondoltam, elhintem az ötletet, és csak összeszedek egy év alatt 20-30 elvetemült embert, akik velem tartanak ebben a teljesíthetetlennek tűnő feladatban. Egy nap alatt 70-en jelentkeztek… Az I. Karate Maratont követően nem volt kérdés, hogy ezt a rendezvényt minden évben megrendezem.

Van hasonló verseny külföldön, vagy éppen Magyarországon?

Szappanos Zoltán: Ezt a rendezvényt én találtam ki, és szervezem meg a családom támogatásával, immár hagyományt teremtve a magyar küzdősportban résztvevők számára. Ilyen vagy hasonló megmérettetést semmilyen más országban nem rendeztek, és nem is rendeznek.

Eddig hogyan alakult a rendezvény első pár éve ahhoz képest, amire induláskor számítottál?

Szappanos Zoltán: Abszolút minden várakozásomat felülmúlta! Kezdetben azt hittem, hogy csak 1-2 kyokushin szervezet fog részt venni az eseményen, ezzel szemben a III. Karate Maratonon már több mint húsz különféle stílusszervezet képviselteti magát.

Mi az, ami különösen jól sikerült eddig, és mi az, amin javítani kell?

Szappanos Zoltán: Ez egy nehéz kérdés. Ha azt mondom eddig minden jól sikerült, akkor elfogultnak tartanak, ezért szerintem azt a 300 sportolót kéne megkérdezni, akik eddig részt vettek a rendezvényeinken! A visszajelzések azt mutatják, hogy ilyen magas színvonalú karaterendezvény nem minden hétvégén adatik meg. Javítani persze mindig kell valamin, de ha először magasra rakjuk a mércét, akkor azt minden évben nehéz túlszárnyalni. A legnagyobb feladat az, hogy azokat a sportolókat, akiket eddig még nem sikerült megszólítani, a következőkben sikerüljön! Talán egy vélemény a sok közül:

“Osu !!!! Zseniálisan meg volt szervezve minden!!! Csodálatos díszítés csodálatos szervezés csodálatos frissítési lehetőség csodálatos társaság és csodálatos család akinek az egyik szíve és motorja te vagy!!! Gratulálok neked és nektek ahhoz amit ti itt megcsináltatok!! Gyors precíz mindenre odafigyelő szeretetteljes rendezés!!! Köszönjük hogy megélhettük azt amit mi ott együtt a küzdéssel összehoztunk általad !!! Osu (Zsolt Kinyó)”

Amire különösen büszke vagyok, az az, hogy sikerült a II. Karate Maratonnal kétszeres magyar rekordot felállítani, amely hamarosan meg fog jelenni a Magyar Rekordok könyvében is.

Mik ezek a rekordok?

Szappanos Zoltán: Egyrészt új mennyiségi rekord, ugyanis Magyarországon jegyzőkönyvezett, hiteles körülmények között első alkalommal hajtott végre több mint száz személy 12 óra és 2 perc alatt harmincezer karate technikát. Másrészt tömegszerűségi rekord is: a tizedik, és egyben utolsó etap során egyszerre 216 fő végezte a gyakorlatokat.

Magán a lebonyolításon nem kell változtatni? Hogy néz ki a rendezvény?

Szappanos Zoltán: A lebonyolításon nem kívánok változtatni, mert akinek kevés ez a harmincezer technika, annak csak azt tudom javasolni, hogy évről évre tegyen bele minél nagyobb erőt, pontosságot, gyorsaságot, és akkor ez bőven elég – sőt, több mint elég. A rendezvény maga úgy néz ki, hogy a sportolók harmincezer karate technikát (tízezer ütést, tízezer rúgást és tízezer védést) teljesítenek több mint tíz óra leforgása alatt, 10-szer 47 perces etapok során, 13 perces szünetekkel. Egy etap háromezer technikát jelent.

Mennyire nehéz (idő, energia) egy ilyet megszervezni, és hol tart most az idei?

Szappanos Zoltán: A III. Karate Maratont fél éve kezdtem szervezni, azóta ezzel kelek, ezzel fekszem, sőt, ezzel álmodom! Az, hogy a Karate Maraton ilyen sikeres, rengeteg időt vesz igénybe, fáradságot nem kímélve kell szervezni, pont azért, mert ezeket a szervezeteket, sportolókat kell külön-külön egyenként megszólítani és az összetartásra ösztönözni.

Hogyan fogadta a kezdeményezésedet a magyar karateélet, és a szövetség?

Szappanos Zoltán: Legelőször senki nem mert semmit mondani, mert ilyet eddig még senki sem csinált. Nem voltak senkinek tapasztalata arról, hogy mi lesz öt-, tíz-, tizenöt-, húsz-, vagy éppen harmincezer technika után. A sporttársaimtól olyan véleményeket kaptam, amelyeket nem igazán szeretnék leírni (nevet). A Magyar Karate szakszövetségtől mindig megtisztelnek azzal, hogy eljönnek vezető személyiségek, többek között Dr. Mészáros János elnök úr, illetve Furkó Kálmán és Juhász Ferenc alelnökök is a megnyitó ünnepségre.

Hányan jöttek el először, másodszor, és hányan jönnek most?

Szappanos Zoltán: Az I. Karate Maratonon közel száz, egészen pontosan 93 személy vett részt négy stílusszervezetből, a II. Karate Maratonon 250 sportoló képviseltette magát tizennégy stílusszervezetből. A III. Karate Maratonra idáig 310 sportoló adta le a nevezését huszonegy stílusszervezetből. Mindezek alapján is kiderül, hogy igenis van összetartás. Bízom abban, hogy pár éven belül a Karate Maraton Európa legnagyobb szabású karate rendezvénye lesz! Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a karaténak milyen összetartó ereje van, és ez nemcsak sport, hanem életforma is egyben.

A második maraton miben volt más, több, mint az első, és a harmadik maraton miben lesz más, mint az eddigiek? Van valami újdonság?

Szappanos Zoltán: Minden rendezvény más, csakúgy, mint a küzdelmek, hiszen azokból sincs egyetlen egyforma sem. Mindig a korábban már elhangzottakat kell szem előtt tartani: legyél mindig erősebb, pontosabb, gyorsabb! Újdonságot mindig bele kell csempészni, mert ha nem, akkor egy idő után unalmassá válik az egész. De hogy mi ez? Az legyen meglepetés (nevet)!

Idén a HEGYEM Mozgalom is bekapcsolódik a maratonba. Pontosan hogyan, és milyen szerepet játszik majd? 

Szappanos Zoltán: A Karate Maraton célja, hogy lehetőségeihez képest segítsen másokon! A legnagyobb segítség most egy 22 éves fiatalembernek kell, akinek a számára nélkülözhetetlen lélegeztetőgép megvásárlásában segítünk. A HEGYEM Mozgalom számára pedig minden egyes felvarrható Karate Maraton logó eladásából 500 Ft-tal járulok hozzá a hátrányos helyzetű gyermekek segítéséhez. Ezen felül pedig 13 olyan HEGYEM-gyermeknek biztosítom a teljesen ingyenes részvételi lehetőséget, akik önerőből nem tudnának részt venni a Karate Maratonon, de példaértékű munkát végeznek a dojójukban. Ennek viszonzása képpen a HEGYEM Mozgalom is támogatja a Karate Maratont. Hol protokollszemélyek meghívásával, hol anyagi támogatással, hol pedig valamilyen kézzel fogható adomány formájában. Most  például ezer darab Túró Rudit kapunk tőlük, amit itt is szeretnék megköszönni a karatemaratonisták nevében is. A Karate Maraton nem az én dicsőségem, hanem azoké a sportolóké, akik részt vesznek rajta.

10003584_723154484391353_509073927_oA felvarró

Comments

comments

Egy komment

  1. Oldal hivatkozás: III. KARATE MARATON: “A kezemet már nem tudom felemelni, így csak küldöm az ölelést” Budomagazin.hu

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.