Kiemelt hírek

Gyász: meghalt a magyar shotokan karate alapítója

2017. február 26. | szerző SzlobMil | Karate

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Shihan Antal János (9. DAN), a magyar shotokan karate megalapítója életének 79. évében hosszú, súlyos betegség után a mai napon elhunyt – olvastuk a szomorú hírt a Kowax Karate SE Facebook-oldalán.

gasz-meghalt-antal

“Emlékét, tanításait örökké megőrizzük!” – tették hozzá.

Antal János volt az, aki az 1970-es évek elejétől meghonosította a népszerű küzdősportot, a shotokan karatét, és részt vett az 1956-os forradalomban is:

“Antal János épp aznap vált nagykorúvá, amikor 1956-ban átlépte az osztrák-magyar határt. Úgy kényszerült hazája elhagyására, hogy egyáltalán nem lehetett abban biztos, hogy valaha még visszatérhet”. Hazatérve azonban magával hozta a külföldön szerzett összes tudást és tapasztalatot – idézte fel a kitüntetett életútját a kormányfő. Antal János bevezette, népszerűsítette a sportágat Magyarországon, megszervezte az első magyar karatebajnokságot, az első hazai rendezésű nemzetközi bajnokságot és az első nemzetközi edzőtábort” – mesélte róla Orbán Viktor akkor, amikor átadta Antal Jánosnak a Magyar Érdemrend tisztikeresztjének polgári tagozatát tavaly októberben.

Fotó: K-1.hu

Fotó: K-1.hu

Így alakult ki hazánkban a shotokan karate:

Antal Sensei 1974-ben belga állampolgárként tért haza. Megismerkedett Kecskés Sándorral és Szegedi János Tamással a Mélyépterv SC judo edzőivel, akik a Sütő utcában tanítottak önvédelmet. Egy körülbelül 20 fős csoport kezdte el, Kecskés Sándor vezetésével, Antal sensei irányításával, gyakorolni a Shotokan karate-t.  Az alapítók közül sokan a mai napig is aktívak, például Bíró György, Kisgéczi Jenő, Kozma Erzsébet, Kurdi Gábor és még sorolhatnám. Elkezdték a Karate népszerűsítését, bemutatókat szerveztek, híradások jelentek meg. Felkarolta a Karate-t Galla Ferenc tanár úr judo mesteredző, a TF Küzdősport Tanszékének vezetője. Közben megtörténtek az első övvizsgák.

Forrás: garyokakudojo.hu

Comments

comments

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.