Kiemelt hírek

Filmet készítenek a tradicionális kínai kung fu és az MMA kapcsolatáról

2014. november 13. | szerző SzlobMil | Kung-fu

A jelenleg is készülőfélben lévő “The New Masters” című dokumentumfilm Kína fejlődő harcművészeti világáról szól. A készítők megörvendeztettek bennünket a film bámulatosan hangulatos bemutatójával, csodáljuk meg együtt!

A fenti videóban olyan sztárok szerepelnek, mint a Bellator-os Vaughn Anderson (16-3), vagy az UFC két versenyzője, Zhang Lipeng és Ning Guangyou, akik számos harcművészeti stílust is bemutatnak.

A kickstarter-en megtalálható és szponzorálható projekt sztorija is nyilvános:

Az elmúlt pár évtizedben a kung fu-t majdnem teljesen visszaszorította az új, közkedvelt harci jelenség, az MMA, vagyis a kevert harcművészetek. Az MMA a leggyorsabban fejlődő sportágak egyike ma a világon, olyan terep, ahol mindenki bebizonyíthatja: a ő legjobb harcos a bolygón.

b4753e6076f23adb5ce8a808ccad873d_large

A képen Zou Fan, a visszavonult női harcos látható, aki régen még puszta ököllel verekedett

“A The New Masters a két harcművészeti ágazat csatlakozási pontjait vizsgálja és deríti fel Kínában.” – írták a készítők.

“Az MMA- és kung fu harcosok mindennapi életét örökítjük meg; felvesszük őket az új tájak felfedezése; a taó keresése; családjaik etetése és a nemzetük büszkeségéért való harc közben. A dokumentumfilm arra is magyarázatot ad, hogy hogyan lehetséges az, hogy a kínai harcművészetek az országot minden más dolognál jobban reprezentálják a világ hatalmas színpadán.  A tradicionális kultúrát – ebben az esetben a kung-fu-t – folyamatosan higítja és formálja globalizáció elsöprő ereje (vagyis az MMA) és a különböző kereskedelmi megfontolások.”

76ad56015f96690a7f2269a0d0a37b61_large

A készülő film megmutatja majd azt is, hogy a tradicionális és a modern harcművészetek keveredése Kínában milyen hatással van a kínai sportok rendszerének egészére és azt is, hogy milyen módon változtatják meg az edzők és a szervezetek régen kialakított szabályrendszereit. Hasonlóképp, a kung-fu mítoszai és legendái is életre kelnek, de nem harcművészeti eposzként a filmvásznon, hanem a ringben, egy az egyben az MMA mellett.

0d4a842e859608deeff0445f0be69e63_large

A globális MMA-mozgalom arra kényszeríti a tradicionális kínai kung-fu-t, hogy önmagára fényezetlen, igaz formájában tekintsen – ez azt szolgálja, hogy a kung-fu tartani tudja a lépést a fejlődő világgal. Ez az önvizsgáló folyamat azért szükséges, hogy tovább növelje a kung-fu már egyébként is erőteljes hatását a modern MMA-ra azáltal, hogy beoltja a kevert harcművészeti mozgalmat a tradíciókban gyökerező harcművészeti spiritualitással, amely túlmutat a tiszta technikán és a harcban való hatékonyságon.

Forrás: bloodyelbow

Comments

comments

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.