Kiemelt hírek

Ez történt a Budapest Judo GP-n – Összefoglaló

2015. június 14. | szerző SzlobMil | Judo

Pontokban: 1) Ungvári Miklós aranyérmet szerzett a Papp László Budapest Sportarénában megrendezett százezer dolláros összdíjazású olimpiai kvalifikációs versenyen. 2) Karakas Hedvig az ötödik, Szabó Franciska pedig a hetedik helyen végzett a Budapest Judo Grand Prix első versenynapján, a másodikon pedig 3) egy bronzérem, illetve egy ötödik és két hetedik helyezés volt a magyarok mérlege a hazai pályán.

1eSHqoPQmWUBCVtoUwFlRC71YZoJytT9kVfY4GU22EA

Ungvári Miklós ismét példát mutatott. Közel a harmincöthöz, fájós lábbal is világelső tudott lenni, a Sportaréna közönségének legnagyobb örömére. A magyar kiválóságot a szíve vitte előre, meccsről meccsre…

A negyeddöntőben a súlycsoportban hórihorgasnak számító svéd Macias megszorongatta ugyan a magyart, intésekkel vezetett is, de a vége felé egyre jobban fáradt, Ungvári Miklós pedig a maga javára döntött, és megszerezte sorban a harmadik ippongyőzelmét is.

A 73 kilogrammos elődöntőben a belgák Európa-bajnoka, Dirk Van Tichelt következett, aki egy intéssel előnybe került ugyan, de másfél perccel a vége előtt egy gyors dobással már Bíró Tamás tanítványánál, “Unginál” volt a jukónyi előny, amit nem engedett el. Már az utolsó előtti győzelem is kiérdemelte a közönség vastapsát.

A budapesti Grand Prix két éves történetében harmadszor vívhatott döntőt magyar versenyző: Csernoviczki Éva tavaly nyert, Tóth Krisztián pedig ezüstérmes lett. Miklós utolsó ellenfele egyik nagy riválisa, a szlovénok Európa-bajnoka, Rok Draksic volt, aki ellen Miklós 3-3-as mérleget hozott össze eddig, ezért nem lehetett eldönteni, hogy melyikük a jobb – egészen idáig…

ungvari2015bpgp
A magyar judo egyik legeredményesebb versenyzője fantasztikus teljesítményt nyújtott a fináléban is, előbb felőrölte ellenfele erejét, majd jukóval vezetést szerzett, majd földharcban zárta le a küzdelmet: Draksic kínjában lekopogta, vagyis feladta a meccset!

Karakas Hedvig legnagyobb ellenlábasai: a bírók

A nap másik magyar hőse Karakas Hedvig lehetett volna: A korábbi világbajnoki és Európa-bajnoki bronzérmes kicsit akadozva kezdett: előbb venezuelai riválisát intésekkel győzte le, majd a japán Tamaokitól vazarival kikapott – a meccs során a japán belekapott Hédi szemébe, aki ezt jelezte is a bíróknak, mégis a magyar kapott intést. A vigaszágon német ellenfele vazarival vezetést szerzett Hédi ellen, majd a dobás után rögtön földharc következett.

jScCDayw3adohrWjiBggbSdxktP11nJBZnIhdBHQ3Lc

A megkezdett leszorítás első pillanataiban Karakas Hédi nagy bajba került, de valahogy ki tudott szabadulni Roper karmai közül. A folytatásban Toncs Péter tanítványának akarata diadalmaskodott – a magyar kiválóság nagy harcban vazarival egyenlített, és végül ő mutatta meg a németnek, hogyan kell a földharcot effektíven csinálni – jutalom a bronzmeccs lett.

A harmadik helyért az amerikaiak olimpiai bronz- és világbajnoki ezüstérmes versenyzője, Marti Malloy volt. A felek hatalmas csatát vívtak, de még az aranypontos csatában sem született akciópont. A bírók váratlanul a magyar versenyzőt sújtották: intés lett a mérkőzés vége. A közönség hosszan tüntetett az ítélet ellen, ám mindez már nem változtatott a végeredményen: Malloy lett a bronzérmes.

RcXAGI_W59gmhzVVhIPPnNSKPR5IN-qqV_9oKShX8AI

Ezek után Csernoviczki Évának szurkolhattunk, aki még sohasem veszített a Papp László Budapest Sportarénában: a 2013-as Európa-bajnokságon és a tavalyi Grand Prix-n is minden mérkőzést megnyert, ezért idén is az arany volt a cél. A budapesti tornák hősnője ezúttal nem volt szerencsés, az Ippon Judo Tatabánya klasszisának az első mérkőzésen a japánok üdvöskéje, a junior Ázsia-bajnok Tonaki Funa jutott.

A csatából a tizenkilenc esztendős japán jött ki győztesen: jukóval vezetést szerzett, majd vazari értékű dobása után leszorította a magyar judóst, és ezzel elbúcsúztatta a további küzdelmektől.

AZ ELSŐ NAP – VÁGATLANUL:

A következő kiemelkedő teljesítményt a mieink közül Szabó Franciska nyújtotta, aki az első két meccsét megnyerte. A negyeddöntőben az orosz Labazina és a vigaszágon svéd Bernholm is ipponnal nyert a Varga Cseppek U23-as Európa-bajnoka ellen, így Szabó Ferenc lánya-tanítványa a hetedik helyezést szerezte meg.

Mészáros Anett két év után bronzzal tért vissza

A visszatérő, az immár férjezett nevén Breitenbach Anettként versenyző judós legutóbb két éve, az Európa-bajnokságon szerepelhetett a magyar közönség előtt. Azt követően el is búcsúzott a judótól, ám – szerencsére – néhány hónapja úgy döntött, megmutatja a világnak, és eléri célját: két ezüst és két bronz után világbajnok lesz a judóban.

A visszatérés nem sikerült túl jól: a februári szófiai European Open-viadalon a japán Arai Csizurutól ipponnal kikapott, de ami ennél is fájóbb, súlyos sérülést szenvedett, amiből úgy néz ki, sikerült felépülnie. Anett a sorstól kapott egy második esélyt, hiszen a sorsolás során ismét Arai-val került össze.

A japánok Ázsia-bajnok, tokiói Grand Slam-győztes versenyzője nem tudott fogást találni a budaörsi judóson, és végül minimális különbséggel Breitenbach Anett lett a visszavágó győztese!

Anett visszavág

Anett visszavág

Amikor Anett elérte az  elődöntőt, a spanyol Bernabeu nézett vele farkasszemet. Valahogy leküzdötte a tatamira a magyar sportolót, majd leszorítást próbált kialakítani. A bíró háromszor is beintette, majd visszavonta a leszorítást – a közönség már éles füttyszóval tüntetett, fel kellett volna állítani a küzdő feleket. De negyedszer is újraindult az óra, és meg sem állt húsz másodpercig, ez pedig a spanyol ippongyőzelmét jelentette.

A publikum kifejezte nemtetszését, de a zsűri ahogy korábban sem, így most sem változtatta meg a döntését – közben hozzá kell tennünk, hogy az eredmény kihirdetése után a vezetőbíró társaságában még percekig elemezték a tatamin történteket: remélhetőleg tanultak a hibájukból…

Gercsák Szabina két szép győzelem után a világbajnoki ezüstérmes német Vargas-Kochtól kapott ki ipponnal, majd a vigaszági meccsen – ahol az Anett elleni bronzmeccs volt a tét – a tavalyi düsseldorfi GP-n aranyérmes marokkói Niang nyert. Gercsák Szabina a hetedik helyen végzett.

A bronzcsatában Niang és Anett csapott össze:, a magyar lány úgy harcolt, mint régen, már a tatamira lépésnél lélektani előnyben volt, a fogásokat ő vette fel jobban, irányított, két intéssel vezetett, az utolsó percben már csak azzal törődött, hogy megtartsa előnyét. Végül boldogan emelhette magasba a karjait.

A nehézsúlyú Bor Barna remekül kezdett, de a japán Odzsitani ellen válla sajnos megsérült, amikor ellenfele eldobta. Bor Barna a döntő és a bronzmeccs helyett a kórház falai közé került, vállsérülése akár a bakui indulását is befolyásolhatja.

Itt még rendben volt Bor Barna válla....

Itt még rendben volt Bor Barna válla….

Kazahsztán az éremtáblázat élén

A budapesti Grand Prix-n 67 ország 411 judósa vett részt, a legjobban Kazahsztán csapata szerepelt, két arany- és egy ezüstéremmel zárt az éremtáblázat élén. Második lett Németország (1, 5, 5), harmadik pedig Szlovénia (1, 2, 0). A mieink egy arany- és egy bronzéremmel Üzbegisztánnal és Spanyolországgal holtversenyben a hetedik helyen végeztek.

Fotók: MJSZ, Horváth György

Forrás: judoinfo.hu

Comments

comments

2 komment

  1. Oldal hivatkozás: Létszám- és hőségrekord a Városligetben – eXtrem.hu

  2. Oldal hivatkozás: Bővült a magyar küldöttség a bakui judo Eb-n Budomagazin.hu

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.