Kiemelt hírek

Ermar "Alex" Alexander: Öröm és alázat kell a Doce Pares Eskrimához

2009. január 21. | szerző akadmin | Eskrima, Kali, Arnis

Danny Guba nagymester tanítványa a közelmúltban a Doce Pares Eskrima Hungary és Zohner Szilárd vendégeként járt hazánkban. Ismerjük meg a Doce Pares legjobb fighterét!

– Hogyan került kapcsolatba a harcművészetekkel?
– Tizennégyévesen az akkor divatos karate filmek hatására kaptam kedvet. Imádtam Bruce Lee-t, Jackie Chan-t és minden filmjüket. Elkezdtem nagyon komolyan karatézni, és egészen az angol bajnoki címig sikerült eljutnom. Ekkor váltottam, és a Wing Chun-t műveltem, majd a taekwon-do, a muay thai és a kick-box következett.


Ermar Alexander és Zohner Szilárd

– Hogy ismerte meg a Doce Pares Eskrima-t?

– Folyamatosan kerestem valamit: egy olyan stílust, ami igazán én vagyok. Egyszer aztán láttam egy fülöp-szigeteki eskrima mester bemutatóját, és lenyűgözött. Éreztem, hogy ez kell nekem, és rendkívül boldog voltam, hogy rátaláltam. Érdekes, hogy filippínó gyökereim ellenére elég hosszú utat jártam be, míg megismerhettem a Fülöp Szigetek harcművészetével…
 
– Melyek az eskrima-pályafutása legfőbb állomásai?

– Tíz éve csak ezzel a stílussal foglalkozom – egyre haladtam, fejlődtem. Tagja lettem a brit válogatottnak. A kezdetektől versenyzem, és az elmúlt tíz évben számos trófeát sikerült begyűjtenem.
2006-ban Danny Guba és Dionisio Cañete nagymesterektől megkaptam az 5. dan-t. Öt iskolában tanítok. Helyettes Vezető Instruktor vagyok az Egyesült Királyság Doce Pares Escrima szervezetében, ám ebben a minőségben rengeteget utazom, és szemináriumokat tartok Európa-, sőt világszerte, hogy népszerűsítsem az eskrimát, és segítsem a régiókban folyó oktatás fejlődését.
Jómagam 2007-ben kezdtem el az oktatást, és azóta negyven képzett harcos került ki a kezem elól – köztük négy világbajnok.


A Doce Pares Eskrima Hungary vendége volt Ermar Alexander

– Inkább mesternek, vagy inkább fighternek tartja magát?

– Egyértelműen fighternek. Mindig is ez az oldal állt közelebb hozzám a harcművészetben, és ez az, ami igazán az én pályám. Bár formagyakorlat kategóriában is számos tornát, versenyt nyertem, mégis azt vallom: a küzdelemben lehet igazán lemérni a tudást. Ha ott megfelelsz, akkor már nincs mit bizonyítanod.

– Hogyan jellemezhető az eskrima küzdelem?

– Az eskrima szigorúbb szabályrendszer bármely más stílusnál. Rendkívül hatékony mozgássorokat alkalmaz, amelyek élesben, az utcán, régebben a háborúkban élet-halál harcokban fejlődtek, próbáltattak ki. Nálunk is vannak – természetesen – formagyakorlatok, ám itt kevesebb hangsúlyt kapnak – inkább a küzdelmi képességek fejlesztésére, fokozására helyezzük a hangsúlyt.

Ez egy komplett harcművészet, amely rendkívül hatékony és ugyanakkor összetett technikák tárháza. Legyen szó pusztakezes, késes, két késes, botos, kétbotos technikákról. Az adott szituációban rendelkezésre álló eszközök hatékony, gyors és letisztult alkalmazását, valamint semlegesítését is megtanítja.

– Mi az a szemlélet, amely önt vezeti a Doce Pares Eskrima-ban?

– A legfontosabb, hogy élvezzük a stílust! Amikor felismerjük, hogy a gyakorlás örömet ad, akkor hihetetlen dolgokra leszünk képesek. Megismerjük a testünk, a mozgásunk, és olyan dolgokat tapasztalunk magunkon, amit addig nem is hittünk volna. Ha örömmel gyakoroljuk a stílust, akkor előbb-utóbb könnyen a szenvedélyünkké válik, ami újabb lendületet ad a fejlődéshez.

A másik fontos dolog, hogy felismerjük: a harcművészet gyakorlásához elengedhetetlen az alázat. Nem az a cél, hogy kárt okozzunk ellenfelünkben, hanem, hogy fejlesszük magunkat, és ezért áldozatokat hozzunk. Nap, mint nap teszteljük magunkat fizikailag és emberileg egyaránt, és ez csak alázattal és kitartással lehetséges.

– Mi a tapasztalata? Meg van a ma emberében ez az alázat és kitartás?

– Szerencsére többségében pozitív élményeim vannak. Az utóbbi három évben ugrásszerűen megnőtt az eskrimát választók száma. Nem csak az edzéseken és szemináriumokon vesznek részt egyre többen, hanem a versenyeken, különböző megmérettetéseken is mind több és több tanítvány indul, és ez nagy örömmel tölt el minket.

Névjegy: Ermar "Alex" Alexander
Assistant Chief Instructor 5. Dan Fekete Öv
Doce Pares Original Multi-Style System

2x WEKAF Világbajnok
2008 Doce Pares Világbajnok
4x veretlen Brit Fegyveres Küzdelem Bajnok
2006 Brit Open Késharc Bajnok
2007 WEKAF Európa Bajnok
2007 AKEA Open Nemzetközi Bajnok
2008 KOMBATA Fegyveres Harc Bajnok

>>> Ermar Alexander akcióban – VIDEÓ

Comments

comments

A hozzászólás letiltva.