Kiemelt hírek

Erdei Zsolt: Mosolyog a szívem, de azért fáj

2013. április 1. | szerző akadmin | Ökölvívás

“Undorító, megalázó, érthetetlen” – a közvélemény csalás kiált a monacói gála után. Erdei úriember és a MI BAJNOKUNK.
Nehezen csillapodnak a kedélyek Erdei Zsolt szombati mérkőzése kapcsán. Mint megírtuk, Madár pontozással veszített az egymillió dolláros összdíjazású „Monte-Carlo millió dolláros szupernégyes” elnevezésű monacói négyestorna első fordulójában. A szakértők szerint Madár végig jobb ellenfelénél, a bírók mégis Gyenyisz Gracsovot hirdették ki győztesnek.

A mérkőzést látva még a kevésbbé hozzáértők számára is nyilvánvaló volt, hogy Zsolt uralta a mérkőzést, leiskolázta orosz ellenfelét. A felháborítóan hamis végeredmény után az ország – és a bokszvilág is – egyöntetűen csalást kiáltott. A közösségi oldalakat, hírportálokat elözönlötték a felháborodott, elkeseredett és Erdeit győztesként ünneplő kommentek. Sokan összeesküvés elméleteket gyártottak, mások a sportvilág elüzletiesedésének, a fairplay veszélybe kerülásánek jeleire hívták fel a figyelmet.

A következőkben a teljesség igénye nélkül, néhány véleményt osztunk meg a budomagazin.hu olvasóival.

Növényi Norbert, a magyar harcos “prototípusa” ezúttal sem rejtette véka alá rosszallását:

“Nem tudom, ki látta a Zsolti mérkőzését. Ez undorító- simán nyert!!! Megalázó bíráskodást láttam! Mélységesen fel vagyok háborodva. Most már a sport világa is egyre jobban szennyeződik!”
Hanshi Adámy István, az IBK technikai igazgatójaként sok-sok harcművész mester véleményét fogalmazta meg:
“Tegnap – remélem – sokan lehettünk szemtanúi Madár elképesztően tiszta, igazi világklasszis bokszolásának. 
Győzelme elvitathatatlan volt, gyakorlatilag minden menetet megnyert. 
Ennek ellenére nem őt hozták ki győztesenk. 
Aki ott benn küzd, az tudja, hogy ő, vagy a másik volt-e a jobb. 
Akkora volt a különbség minden szempontból, – amit nem is szeretnék itt ecsetelni -, hogy ezt az orosz versenyzőnek is tudnia kellett. 
 
Ennek ellenére győzteként emelte fel a karját és az edzője győztesként vitte körbe a vállán. 
Először nem értettem ezt az egyébként gyenge – a bírákat valamilyen szinten esetleg befolyásoló tényezőt, de a kihírdetés után világossá vált az egyértelmű csalás. 
Ők már tudták azt, amit akkor mi elképzelni sem tudtunk, azaz, hogy az orosz lesz a győztes. 
Ez a sportág tisztaságának és népszerűségének a halála. 
 
És nem beszélve egy életút elismeréséről, megbecsüléséről, megszégyenüléséről és mindezt igaztalanul. 
Egy ilyen volumenű esetben az egész ország, romokban hever, teljesen jogosan. 
A monacoi herceg fejcsóválása is mindent elárult, amikor az eredményt kihírdették. Pedig ő nem is magyar. 
Ez akkor is presztiszveszteség Madárnak, ha az egész világ tudja az igazságot, de anyagi veszteség is, nem kis mértékű. 
 
Ezért emelem fel a szavam minden olyan esetben, amikor a bírói munka tisztasága megkérdőjelezhető. Teljesen mindegy, hogy egy ilyen bírói részrehajlás kicsiben, vagy nagyban történik, valaki, valakik mindenképp sérülnek az igazságba vetett hitükben. Lehet tisztességgel elveszteni egy mérkőzést, és lehet tisztességgel megnyerni, de a tisztességtelenül megnyert mérkőzést egy életen át hordoznia kell annak, aki csalárd módon szerezte. Na meg azoknak is, akik ebben közreműködtek.
A csalás az csalás, a részrehajlás, a pártosság, az borzasztó egy sportban, aminek a fairplay adja elsősorban az alapját. 
 
Érdemes ennek az esetnek a kapcsán mindenkinek elgondolkodnia azon, hogy milyen üzenete van és milyen felfogást kell képviseljenek azok, akik ilyen munkakörben dolgoznak, legyen az bármilyen küzdősport, vagy versenyszám. 
 
Madár olyan ember, akit ez nem fog padlóra küldeni, tudom, de ennek akkor sem kellett volna megtörténnie.  
További sikereket kívánok barátomnak, Madárnak!”

A népszerű totaldamage.hu küzdősport oldal egyértelműen fogalmazott:

“Pofátlanul elcsalták Erdei Zsolt mérkőzését!
Zsolti technikai repertoárja és rutinja fényévekkel más dimenziót képvisel az orosz bunyóshoz mérten, ez pedig maradéktalanul ki is jött a küzdelem során. Senkinek sem lehetett kétsége a végeredményt illetően, Erdei megverte ellenfelét. Ezt azonban a három bíróból kettő nem így látta és megosztott pontozással elvették Erdei Zsolt veretlenségét és a lehetőséget, hogy a döntőben mérkőzhessen. Ezzel a döntéssel az egész torna értékét degradálták a pontozók, egyben Zsolti makulátlan mérlegén ejtettek egy arcpirítóan szégyenletes és teljesen felesleges, felháborító foltot. Erdei Zsolt veretlen, ezt mi tudjuk, de félő, hogy pályafutása ezzel a fiaskóval alámerül a sportot mérgező érdekellentétek hullámai közt.”

A szakmát, az ökölvívó társadalom véleményét a monokli.com tolmácsolta:

“Maga a szombat esti mérkőzés nem volt túl látványos összecsapás, de Erdei Zsolt remekül kamatoztatta gyorsaságbeli előnyét, és zseniális balegyeneseivel sok szép találatot ért el. Viszont Gracsov volt az, aki aktívabb volt, többet ütött, s bár a magyar bunyós kiválóan védekezett, az orosz is nyert több menetet. Erdei a tíz menetet figyelembe véve jobb volt ellenfelénél, ez számunkra vitathatatlan. Ezért is nagy csalódás, hogy „Madár” megosztott pontozással, 96-94, 96-94 és 94-96 arányban vereséget szenvedett.
Vitathatatlan, hogy Gracsov nem nyerhetett több menetet, mint Erdei. Érthetetlen döntés, amiről még sokat fogunk beszélni.”

Az index.hu “élőben” kommentelte a meccset, és az ökölvívásban nem idegenként mozgó Winkler Gábor bunyós barátja megfogalmazta azt, amely sokak első reakciója lehetett a bírói döntés kapcsán:
“Ez a Gracsov legfeljebb a vecsési Bizalom Kupára való, csapkodott össze-vissza, alig talált”.
A korábbi kétszeres nagyközépsúlyú világelső Balzsay Karcsi, Madár volt válogatott beli és universumos társa óvatosan fogalmazott: “Én is azt érzem, hogy Madár jobb volt. Amikor azt mondták, hogy kettő egy a bírók megoszlása, már éreztem, hogy baj lehet. A meccsben nem volt benne Gracsov győzelme, volt néhány tiszta találata, de legtöbbször kezet ütött. Azóta csak pislogok, lehet, hogy én láttam rosszul, lehet, hogy elvitt a közvetítés vagy az elfogultság, természetes, próbálom erőltetni magam, de nem hiszem, hogy két-három menetnél többet elvitt Gracsov.”

Kovács Kokó István, a WBO világszervezet supervisoraként is “elképesztően rossz ítélet”-ről beszélt:
„Szakmai, emberi, bármilyen szempontból nézi az ember, elképesztően rossz ítéletet hoztak. A dél-afrikai pontozóbíró kiváló képességű, de nála sem értem, hogy adhatott négy menetet Gracsovnak. Azt pedig pláne nem, hogy a szintén jó képességű Verbeke miért csak négyben látta jobbnak Zsoltit. Ebben a helyzetben rajtunk és Erdein kívül senkinek sem volt érdeke, hogy ő nyerje. Már életkora miatt sem nyújt olyan perspektívát, hogy Lou DiBella védelmét élvezze, így nagyon nehéz volt.”
Sokan Zsolt promóterét, a négyes tornát szervező Lou Di Bellát okolták a skandallumért, annak ellenére, hogy ő is Zsoltot tartja győztesnek: “Nem értem az egészet. Nem is láttam szorosnak a mérkőzést. Elégedett Voltam Zsolttal, azt kaptam, amit vártam. 
Egy szoros összecsapáson előfordulhat egy ilyen döntés, de ez nem is volt szoros meccs! Nagyon meglep a pontozás. Nem szeretném, hogy véget érjen Zsolt karrierje, de ebben a pillanatban nem tudom, mit hoz a jövő.”

Magyarország pillanatnyilag “első számú közellensége” Gyennisz Gracsov érthetően(?) győztesnek tartja magát:

“Ki kételkedik a győzelmemben? A pontozók is azt látták, amit én, hogy nyertem. Ha nem is fölényesen, de nyertem. Életem legnagyobb eredménye ez a győzelem. Do szvidanyija!”

Gracsov: “Ki kételkedik a győzelmemben!”
Valószínűleg még sokáig eltart a vita a végkimenetelt illetően, de ami történt, megtörtént. A legfontosabb azonban az, hogy a mi Zsoltunk a történtek ellenére is talpig sportember, igazi BAJNOK maradt és higgadtan, úriemberként értékelte a történteket. Legyenek szavai egyben zárógondolatok egy kiváló harcostól, a HEGYEM nagykövetétől:
“Úgy éreztem a mérkőzésen, hogy vezetek a tiszta találataimmal, és ezért sem csináltam sokat. Biztosra mentem. Úgy éreztem, hogy a párharc a kezemben van. Aztán amikor Fritz azt mondta a 9. menet után, hogy eddig döntetlen a mérkőzés, akkor sem estem kétségbe. Ekkor beindítottam a rakétákat, és a tízedik menetet hoztam is. Úgy látszik, hogy mégsem egál volt akkor a meccs, hanem az ellenfél vezetett
 
Ha azt nézzük, akkor az ellenfelem tényleg sokat dolgozott, de nem talált. A találatokkal simán nekem kellett volna nyernem a mérkőzést. A győztes nyugalmával mondom, ezt a meccset megnyertem
Nem gondolkoztam még a jövőmön, most egyelőre megittam egy pohár pezsgőt. Tudom, mindent megtettem a sikerért, nagyon  kemény felkészülésen vagyok túl. Szerintem látványos bokszot csináltam, a közönség felállva tapsolt a végén, talán még az ellenfelem is meglepődött, hogy ő nyert. De nem tudok mit tenni, így kell elfogadni a helyzetet. Büszke lehetek a teljesítményemre, szerintem a produkcióm elég volt a győzelemhez, de a bírók nem így látták. Sajnálom.


Tök jól érzem magam, túltettem magam a nehézségeken a felkészülés alatt, tökös gyerek vagyok, büszke lehetek magamra. Ez a teljesítmény elég kellett legyen a győzelemhez, a bírók nem így látták. Lehet rajta szomorkodni, ha az igazság felől közelítünk, akkor nyertem. Szántó Öcsi bácsi felháborodva hívott, biztosított, szenzációsan bokszoltam. Gratulált a Fritznek, hogy ilyen jó formában hozott engem.
A szakma elismerése tehát megvan, nincs okom sírni. Mosolyog a szívem, de azért fáj…”

Ahogy a pontozók látták:
Stanley Christodoulou 96:94
Terry O’ Connor 94:96
Philippe Verbeke 94:96A mérkőzés:

1. menet

Hamar kiderült, hogy Szántó Imre óvatossága jogos volt a mérkőzés előtt. Az amatőr ökölvívó válogatott korábbi szövetségi kapitánya a Nemzeti Sportnak adott szakvéleményében figyelmeztetett Gyenyisz Gracsov küzdősportos múltjára, kiszámíthatatlanságára is, amit az orosz egy váratlan bal egyenessel bizonyított is. Erdeit szerencsére csak kicsit tántorította meg az ütés, és kicsit fel is ébresztette. Attól kezdve ő dominálta az első menetet, amit mindenféle elfogultság nélkül behúzhatunk neki.

2. menet

A darabos mozgású orosz hosszabb karjaival maszatol, és olykor talál is. Erdei beszedett egy-két erősebb ütést, de őt sem kell félteni. Láthatóan nem ijed meg az orosz semmiből lecsapó horogjaitól, és az utolsó percben jobban érezte a távolságot is, többször remekül elhajolt.

3. menet

Az ezer fő befogadására alkalmas Csillagok Termén még érződik kicsit az arisztokratikus hangulat. Persze nem csoda, ha a jelen lévők fegyelmezik magukat, hiszen Albert monacói herceg is a ring mellett ül. Azért így is beszűrődik egy-két biztató magyar kiáltás, amely láthatóan jót tesz Erdeinek, aki ezúttal a korábbiaknál sokkal kevesebb izgalommal tudta le a 3. menetet.

4. menet

Biztató, hogy inkább Gracsov sietteti a bunyót, ő próbál belépni, amivel többnyire rosszul jár. Erdei nagyon zártan védekezik, egyelőre sem a 22 hónapnyi kihagyás, sem a kora nem látszik rajta, a menet vége felé egy-két válasszal már meg is rendítette Gracsovot, aki már nehezebben talált vissza a ringsarokba a gong után.

5. menet

Az összecsapásokból általában Erdei kerül ki jobban, ezúttal egy jobbhorgot helyezett el ellenfele fülén, de továbbra sem árt az óvatosság, hiszen az orosz hatalmas horgai közül egy is végzetes lehet. Féltávnál mindenesetre pontozással Erdei tűnik jobbnak.

6. menet

Erdei reakcióideje sokkal kisebb, gyorsaságban általában megelőzi ellenfelét, aki láthatóan stratégiát változtatott, és kevésbé bátran lép be, várja, hogy Erdei kezdeményezzen. Az elmúlt menetek rossz tapasztalatai mellett ebben szerepet játszhat a fáradtság is, ami ne feledjük, hogy Erdei esetében hátráltató tényező lehet. Még akkor is, ha az ő állóképessége tökéletesnek tűnik.

7. menet

Erdei legutóbb tíz menetre tervezett meccsen már a hatodik menetben kiütötte Byron Mitchellt, Gracsov viszont ezúttal a hetediket is „túlélte”, és láthatóan továbbra is bírja szuflával, még ha jóval kevesebbszer indít is ütést, mint a mérkőzés elején. És kevesebbszer talál…

8. menet

Erdei még mindig villámgyors, 25 perc bunyó után is villámgyors balegyenessel találja meg az utat Gracsov fejéhez, és felütésekkel is megfogja az egyre több kockázatot vállaló oroszt. A védekező taktika tökéletesen beválik.

9. menet

Gracsov legutóbbi mérkőzésén a román Lucian Bute ellen is végigbírta az akkor 12 menetet, de egyhangú pontozással veszített. Most már egyértelműen csak a kiütésben bízhat, amire tesz is néhány kósza kísérletet, de Erdei észnél van, nemcsak kivédi az orosz támadásait, de vissza is szúr, amivel egyre inkább elbizonytalanítja Gracsovot. Már „csak” három percet kell végigbokszolnia ebben a szellemben…

10. menet

Erdei gyönyörű sorozatokat tartogatott az utolsó menetre, láthatóan nehezen tudja visszafogni magát, egy bal felütéssel tisztán eltalálta Gracsovot, aki lábon kihordta ezt is, de valószínűleg ő sem sajnálja, hogy ezúttal bármi történik, 10 menetnél többet nem kell bokszolnia. Bezzeg Erdei! Benne elszántsága és lendülete alapján még benne lenne két menet. Hihetetlenül jó erőben küzdötte végig ezt a mérkőzést, és búcsúzóul még megkínálta ellenfelét egy jobbegyenessel is.

 

Comments

comments

A hozzászólás letiltva.