Kiemelt hírek

Elsöprő magyar dominancia a judós olimpiai kvalifikációs versenyen

2015. január 19. | szerző SzlobMil | Judo

Remekül sikerült a mieink számára az esztendő első olimpiai kvalifikációs viadala: a tuniszi African Openen a nyolcvanegy kilogrammban Krizsán Szabolcs és Csoknyai László vívta a döntőt (előbbi arany-, utóbbi ezüstérmes lett), Pupp Réka és Bor Barna bronzérmet szerzett, Vér Gábor pedig az ötödik helyen végzett – írja a judoinfo.hu weboldala.

A paksi Pupp Réka (jobbról) szerezte 2015 első magyar olimpiai kvalifikációs érmét (Fotó: judoinfo.hu)

A paksi Pupp Réka (jobbról) szerezte 2015 első magyar olimpiai kvalifikációs érmét (Fotó: judoinfo.hu)

Tunézia fővárosában kerítettek sort az African Open viadalra, amelyen olimpiai kvalifikációs szempontból egy aranyéremmel ötven, egy ezüsttel harminc, egy bronzzal pedig húsz pontot lehetett szerezni. A pontokért tíz versenyzőnk szállt harcba, közülük az első versenynapon Pupp Réka jutott a legmesszebb.

Az Atomerőmű SE negyvennyolc kilogrammos versenyzője egy amerikai judós ellen ippongyőzelemmel kezdett, majd a későbbi győztes, háromszoros Eb-bronzérmes francia Payet ellen alul maradt. A folytatásban sikerült javítania: a vigaszágon jukónyi előnnyel jutott tovább az algériai Amrane ellen, majd a bronzmeccsen meggyőző fölénnyel, ipponnal győzte le a belgák junior Európa-bajnok reménységét, Anne-Sophie Jurát. A mindössze tizennyolc esztendős paksi judós ezzel a teljesítménnyel pályafutásának első érmét szerezte meg a felnőtt Világkupa-sorozatban.

Szombaton a többi indulónk közül csak Zámbori Bence (66 kg, Honvéd-Kipex) tudott egy mérkőzést nyerni, de akárcsak Burján László (60 kg, Budaörsi SC), Hagyó Gábor (66 kg, Honvéd-Kipex) és Maros Barbara (52 kg, Honvéd-Kipex), végül ő is helyezetlenül zárta a tornát.

A 2014-es szófiai torna után ismét a döntőben csapott össze Krizsán Szabolcs (fehérben) és Csoknyai László (Fotó: judoinfo.hu)

A 2014-es szófiai torna után ismét a döntőben csapott
össze Krizsán Szabolcs (fehérben) és Csoknyai László (Fotó: judoinfo.hu)

Vasárnap a száz kilogrammosok között Cirjenics Miklós (Atomerőmű SE) volt az első búcsúzónk, őt az orosz Magomedov szoros meccsen ütötte el a továbbjutástól, a többiek viszont a délutáni, érmekért zajló programban is érdekeltek voltak…

A nyolcvanegy kilogrammban a magyar oldal fogalmazása szerint “magyar házidöntőt” rendeztek. A világranglistán Krizsán Szabolcs állt előkelőbb helyen (18.), az olimpiai kvalifikációs rangsorban viszont a paksi Csoknyai László (20.) vezetett a mieink közül. Mindketten remekül meneteltek a fináléig, a Honvéd-Kipex judósa belga, görög és brit judóst búcsúztatott, az Atomerőmű SE olimpikonja pedig két francia és egy gaboni skalpot gyűjtött be a döntőig.

A fináléban az egymást jól ismerő ellenfelek kiélezett csatát vívtak, amelyben nem született akciópont – ellenben a bíró négy intést is kiosztott, egyet kapott Krizsán Szabolcs, hármat pedig Csoknyai László. Ezek a számok döntötték el a mérkőzés végkimenetelét is: Krizsán Szabolcs nyakába aranyat, Csoknyai Lászlóéba pedig ezüstöt akasztottak. Szabolcsnak ez már a negyedik győzelme volt a felnőtt mezőnyben, László pedig pályafutásának tizedik érmét szerezte meg a Világkupa-sorozatban.

bor2014havanna

Bor Barna (fehérben) bronzéremmel térhet haza Tunéziából (Fotó: judoinfo.hu)

A kilencven kilogrammos Vér Gábornak nincs könnyű dolga – nehezen találja korábbi remek formáját, pedig néhány éve azzal a Tóth Krisztiánnal együtt ünnepelhetett junior-világbajnoki bronzérmet, aki jelenleg magasan vezet a súlycsoport olimpiai kvalifikációs versenyében.

A Honvéd-Kipex tehetséges versenyzője eddig ötödik és hetedik helyekig jutott a Világkupa-sorozatban, ezen sajnos most sem tudott javítani. Bár remekül kezdett – spanyol riválisát ipponnal, tunéziai ellenfelét vazarival legyőzve jutott be az elődöntőbe– , de itt nem bírt az amerikai Brownnal, aki második lett a súlycsoportban. Gábor a bronzmeccsen a dél-afrikai Piontek ellen ipponnal vereséget szenvedett, így végül az ötödik helyen végzett.

A nehézsúlyú Bor Barna azzal a tudattal lépett tatamira Tunéziában, hogy csak az aranyéremmel tud javítani olimpiai kvalifikációs mérlegén, a világranglistán viszont egy éremmel is előrébb léphet, ez pedig sokat érhet a rangosabb versenyeken a sorsolás előtti kiemeléseknél.

Az Atomerőmű SE világbajnoki ezüstérmese mindjárt az első meccsén egy neves ellenféllel találta magát szemben: a franciák Eb-bronzérmese, Bonvoisin kénytelen volt fejet hajtani előtte: Barna egy jukó értékű akcióval jutott rajta tovább. Az elődöntőben az algériai Zuani ellen aztán leléptették a magyar judóst, aki a bronzmeccsen egy másik franciával találta szemben magát.

A zömök Thorel nem tudta az akaratát a paksi óriásra erőltetni, végül intésekkel Bor Barnáé lett a győzelem, ezzel együtt a bronzérem is.

Az év első olimpiai kvalifikációs versenyén harminchat ország 265 judósa lépett tatamira. Az éremtáblázat első helyét Franciaország hatalmas fölénnyel (8 arany, 5 ezüst, 8 bronz) szerezte meg, megelőzve a holtversenyben második Tunéziát és Magyarországot (1, 1, 2).

 

 

 

Comments

comments

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.