Kiemelt hírek

Drog + MMA: Ezekkel a szerekkel bukott meg Sonnen…

2014. június 12. | szerző SzlobMil | MMA

A “szájhős” Chael Sonnen most ugyanabba a hibába esett, mint nagy vetélytársa, Wanderlei Silva, akit nemrég zártak ki az UFC-ből, amiért nem vetette alá magát a drogtesztnek. A hatóságok természetesen Sonnen-t sem kímélik: július 5-én nem küzdhet meg Vitor Belforttal, és így még a karrierje is veszélybe került…

Ezt elszúrta... (Fotó: Esther Lin / MMA Fighting)

Ezt elszúrta… (Fotó: Esther Lin / MMA Fighting)

A Nevadai Állami Atlétikai Bizottság Sonnen-t és Silva-t is arra kérte, hogy véletlenszerű teszteket hajthassanak végre rajtuk a meccsüket megelőző időszakban. Silva azonnal elutasította ezt, Sonnen viszont elfogadta a kérést. Még annak ellenére   is, hogy most két tiltott szert is találtak a szervezetében. Nem tudjuk, hogy miért nem gondolkodott előre – talán volt pár trükk a tarsolyában, amivel kijátszhatta volna a műszereket, de ez mint láthatjuk, nem jött be.

A két szer, amit a sztár használt (Clomiphene és Anasztrozol), szimpla ösztrogén blokkolók. Az Anasztrozol itthon egyébként nincs betiltva, vényköteles gyógyszernek számít, a mellrák kezdeti fázisában használják, a Clomiphene pedig termékenységi zavarokra használatos.

A Nevadai Atlétikai Bizottság februárban betiltotta a tesztoszteron pótló terápiát (TRT), amit Sonnen előszeretettel használt. Chael elismerő szavakkal illette Vitor Belfort-ot, amiért lemondta a soron következő mérkőzését a tiltás miatt, és nem hazudta azt, hogy ugyanúgy fog tudni harcolni TRT nélkül, mint vele.

“Ugyanebben a helyzetben vagyok én is. Ha a döntés miatt páran abbahagyják a karrierjüket, hát legyen. A szabály az szabály. Új utat kell találnom arra, hogy TRT nélkül is normális szinten legyen a tesztoszteron szintem. Ha nem sikerül máshogy, abbahagyom a sportot, ilyen egyszerű.”

Úgy néz ki, talált más utat, ami sajnos ismét betonfalba vezetett.

Chael Sonnen

(Fotó: Esther Lin / MMA Fighting)

UPDATE: Chael szerencsére nem hagyta szó nélkül az új botrányt, és a meghallgatása során saját védelmére kelt. A FOX Sports rádióműsorán elmondta, hogy testének alkalmazkodnia kellett az új helyzethez, ezért kezdte el szedni az új szereket. Ebben az “átmeneti időszakban” tesztelték őt, ezért nem meglepő, hogy “lebukott”.

“Ezek nem anabolikus szteroidok, nem teljesítmény-fokozók, mégis úgy gondolják, hogy tiltott szerek” – mondta. “Most épp nem versenyzem. Ezek nem olyan dolgok, amikkel a meccsem napján megjelentem. Azért szedem őket, mert egy szabályt megváltoztattak” – folytatta beszédét. (gondolva itt a TRT betiltására- a szerk.)

“A saját laborjainkban a tesztek nem mutatták ki ezeket az anyagokat, úgy gondoltuk, hogy tiszta a szervezetem. Amikor versenyen kívüli teszteket hajtanak végre az emberen, azt a világ legjobb laborjában, az USADA-ban teszik meg. Nem volt titok, hogy szedem ezeket a szereket, mert az emberi szervezetnek ezekre van szüksége ahhoz, hogy le tudjon szokni a TRT-ről. A Bizottságon múlik, hogy látnak-e ebben ők is rációt, vagy nem. Ami zavaró, az az, hogy ezzel rákényszerítik az embert arra, hogy válasszon a sport és az egészsége között. Aggódom, mert ilyenkor az a szabály, hogy részt kell vennem egy meghallgatáson. A gond az, hogy már 30 nap sincs a mérkőzésemig, és a meghallgatás sokkal tovább is tarthat ennél.”

Az ügyvédeket is megszégyenítő szónoklat után kiderült, hogy Sonnen nem tájékoztatta a bizottságot a tiltott szerekről a tesz előtt, ami felettébb gyanús. Sonnen félelme beigazolódni látszik: a meghallgatás időpontja június 17, de ez hetekig elhúzódhat. Ez azt jelenti, hogy semmi esély arra, hogy Sonnen küzdhessen július 5-én Vitor Belfort ellen, akit ironikus módon ugyanekkor hallgatnak meg februári pozitív tesztje miatt.

Sonnen végül varázscilinderjéből előhúzta az aduászt, és elárult egy titkot: termékenységi zavarokkal küszködik…

Forrás: mmafighting.com

 

Comments

comments