Kiemelt hírek

Igazi budo a szalontai árvaházban

2015. július 5. | szerző SzlobMil | Beszámoló

A Böjte Csaba Atya által alapított Dévai Szent Ferenc Alapítvány az arra rászoruló gyermekeket támogatja, és egyre nagyobb figyelem összpontosul erre a hitvallásra. A békéscsabai Kazinczy Ferenc Általános Iskola kollektívája évek óta támogatja az alapítvány nagyszalontai árvaházi otthonát: júniusban egy héten keresztül  különböző foglalkozások színesítik  az otthon lakóinak életét. Van itt játszóház, zene és ének tanulás, önismereti foglalkozás sport – és végül, de nem utolsósorban: harcművészet!

DSCN1739

balesetvédelmi oktatás Shihan Gregor Lászlóval

A Békéscsabai Kazinczy Ferenc Általános Iskola Magyarország egyik legeredményesebb általános iskolája sport tekintetében: számos kiváló sportembert nevelt és indított el az eredményes pályafutás terén. Három éve tanórai keretben iskolai önvédelmi és harcművészeti oktatás is folyik a „C” és „D” osztályokban, köszönhetően annak, hogy az iskola tanára nem más, mint Shihan Gregor László (6.DAN), a Békés Megyei Harcművész Szövetség elnöke, a Nippon Seibukan Akadémia magyarországi vezetője.

a kéztechnika alapjai

a kéztechnika alapjai

A japán szervezet, hagyományaiból és jellegéből adódóan nem elsősorban a versenyek szervezésével, versenyzőkkel foglalkozik, hanem a japán harcművészeti hagyományok ápolását, a szeminárium jellegű oktatást tekinti elsőrendű céljának. A szalontai edzéstartás jól illeszkedik bele ebbe a törekvésbe.

Az önvédelmi edzések a hagyományokhoz híven most is a szabadban történtek, ez szinkronban van a goshinkai karate edzésmódszerével. A csoportban többen régi ismerősként üdvözölték Gregor mestert, hiszen szinte minden évben részt vettek az oktatáson.

Az érdeklődésre jellemző, hogy bár többféle foglalkozás – foci, daltanulás, önismereti vetélkedő, stb. – zajlott egy időben, a BUDO edzésre jelentkezők nagy száma miatt délelőtt két csoportban kellett edzést tartani.

??????????

A “kicsik” megismerkedtek az öv szerepével, az alapvető szokásokkal, a balesetvédelemmel. Mivel köztük több volt a kezdő, az alapoknál kellett kezdeni, de azért tanultak újat azok is, akik a korábbi években is itt edzettek.

A második, idősebb gárda már jobban tudott haladni: itt összetettebb önvédelmi gyakorlatok is szerepet kaptak. Délután az időrend feszessége miatt egy csoportban páros gyakorlattal a “rövidbotos felső sújtás” védésével foglalkoztak a résztvevők.

??????????

A délutáni edzés egy rövid értékeléssel zárult, majd azok, akik a délelőtti és délutáni edzésen is részt vettek, oklevelet kaptak.

Az összes kép a Nippon Seibukan Dojô of Kyoto – Hombu Hungary facebook-os oldalon található.

 

Comments

comments

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.