Kiemelt hírek

Bronzérmes a kerekesszékes női párbajtőr csapat Rióban

2016. szeptember 16. | szerző SzlobMil | Vívás

Krajnyák Zsuzsanna, Dani Gyöngyi, Veres Amarilla bronzérmet szerzett a kerekesszékes vívók női párbajtőr csapatversenyében a riói paralimpia csütörtöki napján. A csapat a bronzmérkőzésen 45-44-re győzött a lengyelek ellen.

Rio de Janeiro, 2016. szeptember 16. A Magyar Olimpiai Bizottság által közzétett képen a bronzérmes nõi párbajtõr csapat, Dani Gyöngyi (b), Krajnyák Zsuzsanna (k) és Veres Amarilla a kerekesszékes vívók nõi párbajtõr csapatversenyének eredményhirdetésén a riói paralimpián a 2-es Karióka Arénában 2016. szeptember 15-én. A magyar csapat a bronzmérkõzésen 45-44-re gyõzött a lengyelek ellen. MTI Fotó: MOB/Szalmás Péter

Dani Gyöngyi (b), Krajnyák Zsuzsanna (k) és Veres Amarilla MTI Fotó: MOB/Szalmás Péter

Hazánk versenyzői a csoportjukban 45-35-re kikaptak a kínaiaktól, majd ugyanilyen arányban legyőzték a fehéroroszokat, így a második helyen léptek tovább. Az elődöntőben a hongkongiakkal kerültek össze, itt 45-34-re megint kikaptunk, de minden jó, ha jó a vége, szerencsére a válogatottnak nem kellett rossz szájízzel távoznia a tornából.

A végső, bronzéremért vívott csata epikus volt. A kiélezett döntetlen utáni hajrában előbb a lengyelek húztak el 35-32-re, majd Krajnyák remek vívásának köszönhetően már a magyaroknál volt az előny 40-38 arányban.

Az utolsó párban Veres vívott Fidrychhel, aki ugyan több tust adott az asszóban, 6-4-gyel kiegyenlített, de az utolsó, mindent eldöntő találatot a magyar vívó vitte be, így meglett a bronzérem.

“Ez az első paralimpiám és ez volt az első alkalom, hogy én voltam a befejező ember a csapatban, miután a legerősebb emberünk, Krajnyák Zsuzsa tegnap, a tőr egyéni bronzmeccsen megsérült. Még új vagyok, de sikerült megcsinálnom, hihetetlen!” – nyilatkozott a Veres Amarilla.

Az utolsó asszó előtt 40-38-ra vezettek a magyarok.

“Semmi mást nem kellett csinálnom, mint végezni a dolgomat, szúrni.” – folytatta. “Csak erre gondoltam. Aztán az utolsó tus után sírva fakadtam. Nagyszerű érzés volt.” – fogalmazott az újdonsült bronzérmes.

Rio de Janeiro, 2016. szeptember 16. A Magyar Olimpiai Bizottság által közzétett képen Dani Gyöngyi (b), Veres Amarilla (k) és Krajnyák Zsuzsanna a kerekesszékes vívók nõi párbajtõr csapatversenyében a riói paralimpián a 2-es Karióka Arénában 2016. szeptember 15-én. A nõi párbajtõr csapat a bronzmérkõzésen 45-44-re gyõzött a lengyelek ellen. MTI Fotó: MOB/Szalmás Péter

MTI Fotó: MOB/Szalmás Péter

A párbajtőr jellemzőiről, röviden

A penge végén egy rugós vég található, ami 750 grammnál nagyobb nyomás esetén találatot jelez. Mivel nem kell elnyerni a „támadás jogát”, létezik együttes találat, amennyiben az 1/25 másodpercen belül történik. Érdekesség, hogy a találatokat már 1933-tól találatjelző géppel számolják, amelyet abudapesti Európa-bajnokságon használtak először. Ellentétben a karddal és a tőrrel, ebben a fegyvernemben meg lehet választani a markolat típusát.

Comments

comments

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.