Kiemelt hírek

Beszélgetés a hazai MMA sport alakulásáról Marián Györggyel

2016. március 2. | szerző SzlobMil | Interjú

A Magyar MMA Prémium Liga Elnöke, Marián György elárulta nekünk, miért csúszik a tavaszi bajnoki amatőr MMA szezon, és beszélt arról is, hogy milyen jó irányú változások kellenek ahhoz, hogy az MMA itthon is versenysporttá váljon. Közérdekű információk következnek.

Marián György

Marián György

Milyen lesz a hivatalos tavaszi bajnoki amatőr MMA szezon? Nem vagytok egy kicsit elkésve a többi szakághoz képest?

Marián György: A csúszásunk a jó irányú változások miatt van, de erről egy kicsit később. Az IMMAF Nemzetközi szervezet által felügyelt – Magyar MMA Prémium Liga a 2015-16 év bajnoki szezon 3. fordulóját rendezi Hatvan városában. A sokunk által várt tavaszi szezon ezzel a versennyel veszi kezdetét.

Mi volt az a nyomós ok, amiért csúszott a tavaszi szezonkezdés?

Marián György: Az elkövetkezendő Magyar Bajnoki fordulóink az eddig jól bevált utat követik ahhoz, hogy az MMA sport versenysporttá váljon itthon is. A jó irányú változások, több sportág összefogása alapján Magyar Olimpiai Bizottság által kijelölt utat követjük, amiben nagy segítséget nyújt számunkra a Magyar Birkózó Szövetség. Mindannyiunk érdeke, hogy a birkózáshoz közel álló sportágak (Grappling, Pankration, MMA) elismert, rendezett körülmények között tudjanak működni Magyarországon.

A saját műfajukkal foglalkozó sportszervezetek (Globál Grappling, Magyar MMA Prémium Liga) együttműködnek a Magyar Birkózó Szövetséggel (MBSZ), és a szövetség szakágaiként működnek a továbbiakban. A 2015-ben módosult Sporttörvény szerint a Szakszövetséghez tartozó sportágak és szakágak versenyjogai, a Nemzeti Bajnokság versenykiírása, versenyszervezése, vagyonértékű jogokként definiálja a törvény. Ennek megsértése vagy ebből származó haszonszerzés sérti a vagyonértékhez fűződő jogokat.

Nem volt kérdés tehát számunkra, és a többi szakág számára sem, hogy a törvény által előírt utat járjuk, közösen. A szakágak versenysporttá válásnak a megfelelését két évben határozta meg a Birkózó Szövetség. A 2017-18. évi Nemzeti Bajnokság kezdetére minden jogi személyiségű egyesületnek és klubnak regisztrálnia kell a szakági szövetség regisztrációs rendszerében.

Az MMA Liga bírói

Az MMA Liga bírói

Ez utóbbit ki tudnád fejteni bővebben?

Marián György: A szakágak Nemzeti Bajnokságaiban az egyesületek által indítani kívánt versenyzőket sportolói státuszba kell helyezniük leigazolással, sportolószerződések formájában. A versenyeztetni kívánt és leigazolt sportolókat az MBSZ szakági szövetsége, az MGMSZ fogja nyilvántartani.

A nyilvántartás első lépése az MBSZ weboldaláról letölthető, úgynevezett A/B karton kitöltésével tudja az egyesület megtenni. A Regisztrált sportolók bekerülnek a Magyar Olimpiai Bizottság Sportinformációs Rendszerébe (SIR). A regisztráció mellett a versenyzők az MBSZ szakági sportkönyvét, illetve a MOB által kiállított versenyengedély kártyát és egy nemzetközi sportbiztosítást is kapnak. Lesz lehetőség online, illetve személyes regisztrációra is, az MBSZ sportok házában kialakított irodájában.

Minden egyesületi, vagy sportolói regisztrációs ügyben mindenkinek a saját szakágát kell felkeresnie első körben.

Milyen védelmet nyújt a regisztráció?

Marián György: A regisztráció lehetőséget és védelmet nyújt a sportoló számára minden értelemben, valamint az összes hivatalos verseny eredménye felkerül a MOB nemzetközi nyilvántartási rendszerébe. A 2013. évben közös munkával létrehozott MMA amatőr és profi versenyrendszerünket még az akkori MOB Alelnök, Leyrer Richárd ratifikálta.

Azóta a versenyrendszerünket igyekeztünk az IMMAF Nemzetközi szervezethez csatlakozva, de az MMA sportág szellemiségének jegyében, a sportolók egészségének és testi épségének megőrzése érdekében formálni.

Az idén várhatók még további események?

Marián György: A Hatvani fordulót a Magyar Bajnoki Döntő követi, melyet Győrben, a Molnár Víd Bertalan Sportcsarnokban rendezünk, MMA Gála keretein belül. A Nemzeti Bajnokság házigazda szerepét regionális egyesületünk, a Győri KOKO GYM vállalta magára. A versenyzők a súlycsoportos selejtezőket napközben vívják, utána az esti Gála program részeként bonyolítjuk a Döntő eseményeit.

Siófok_ ketrec

Nyárra milyen eseményeket terveztek?

Marián György: Nyárra az edzőtáborok időszaka alatt a szakágakkal egy közös nemzetközi rendezvényben gondolkodunk. A helyszín mi más is lehetne, mint az évek óta jól bevált Balatoni helyszínünk Siófokon. A rendezvény legyen minden küzdősport rajongónak meglepetés, annyit előre elárulhatok, hogy a tervek szerint igazi vegyes harcművészeti esemény lesz.

Fotók: urbanfotoblog.blogspot.com

Comments

comments

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.