Kiemelt hírek

Az utcai verekedés 7 aranyszabálya

2015. december 4. | szerző SzlobMil | Hibrid stílusok

Mindenkinek, de legfőképp azoknak kell és érdemes elkerülni az utcai verekedéseket, akik értenek a harcművészetekhez. Vannak olyan esetek, amikor a legfegyelmezettebb harcművészek sem tudják elkerülni a konfliktust, és bár az utcai verekedések sokszor kiszámíthatatlanok, azért van pár aranyszabály, amikhez jobb, ha tartjuk magunkat. 

1 vs 3 Street Fights Analysis: “7 Golden Rules”This analysis is intended for self-defence scenarios. Even highly trained individuals should try to avoid street fights all together. The outcomes are unpredictable and dangerous. If prevention is not possible, these are tips that will help. Remember that some people in this breakdown are even professional fighters.

Posted by Lawrence Kenshin Striking Breakdowns on Thursday, 3 December 2015

Egy embert többen megtámadni gyáva dolog, a gyakorlatban sajnos ez mégis nagyon gyakran megesik. Az utcai harcok legnagyobb veszélye, hogy szinte bármikor hátba támadhatnak minket, ezért az egyik legfontosabb dolog, hogy:

1. Figyeljünk a környezetünkre

street-fight

Ne engedjük meg, hogy hátulról támadás érhessen minket. Egy fal mögé is lehet állni, mert akkor legalább hátulról nem fognak tarkón ütni, de a legjobb módszer, ha hátunk mögött nincs ember, csak tér. Így nem csak a gyáva, hátulról jövő támadásokat védhetjük ki – mielőtt megtörténnének –, hanem lesz egy biztos útvonal, amit menekülésre használhatunk. Nem szégyen a futás, hanem hasznos. Nem kell hősködni. Ne csak az emberekre, de a körülöttünk lévő tárgyakra, mozgó autókra is figyeljünk!

 

2. Soha ne essünk le a földre

Ez akkor is baj, ha csak egyetlen támadóval van dolgunk, de akkor még nagyobb baj, ha egynél többen támadtak ránk. Ha elesünk, akkor lehetőséget adunk ellenfeleinknek, hogy egyszerre támadjanak ránk.

3. Ha elestünk, azonnal pattanjunk fel

Az ellenfeleink sokkal nehezebben tudják összehangolni, és egyszerre ránk zúdítani az ütéseket és a rúgásokat, ha a két lábunkon állva tudunk mozogni.

A negyedik aranyszabályt a videón egy profi harcossal mutatják be. Ennek mondanivalója, hogy soha ne habozzunk, és mindig tartsunk egy bizonyos távolságot, ha többen támadnak ránk. Fontos az is, hogy időben felismerjük, hogy az előttünk álló fél támadni készül.

5. Mindig álljunk a támadóval szemben

Sokan védik úgy az arcukat, hogy hátat fordítanak az ellenfélnek, de ebben a helyzetben nagyon nehéz kivédeni a támadásokat. Akkor vagyunk domináns szögben, ha szemtől szemben állunk az agresszorral.

6. Tartsuk őket egy vonalban

1280x720-1_b

A spártai harcosoknak sem lett volna semmi esélyük az iszonyatos túlerővel szemben, ha nem a Thermopülai-szoros szűk folyosójában csapnak össze az ellenséges hadakkal. Támadóink sem lesznek nagy előnyben, ha “libasorban” jönnek elénk. Így egyenként tudunk elbánni velük.

7. Generáljunk ütközeteket

Amennyiben üldöznek minket, nem számítanak arra, hogy ők is bekaphatnak pár ütést. Ha jól időzítünk, nagy meglepetéseket tudunk okozni egy visszatámadással.

Megjegyzés: még a legképzettebb harcművészeket is legyőzik, késharcban pedig szinte biztos, hogy nem ússzuk meg szúrás nélkül. A rúgásokat jobb, ha elfelejtjük: farmerben nem tudunk ugyanolyan jól mozogni, mit például karateruhában. Ráadásul, ha csak egy lábon állunk, könnyebben le tudnak dönteni minket a földre.

Comments

comments

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.