Kiemelt hírek

Az elemző szerint nem volt bunda a Kimbo – Shamrock meccs

2015. június 24. | szerző SzlobMil | Feszülés

A mérkőzés végignézése után rengetegen gondolták “lefixáltnak” Kimbo Slice és Ken Shamrock összecsapását. Ha ez így volt, valaki(k) nagyot kaszáltak, ha Kimbóra fogadtak, hiszen a show nézettségi rekordokat döntött: 2,1 millióan nézték a legtöbben egy adott pillanatban a két veterán harcát. A Bellator egyik elemzője, Jimmy Smith megvédte a promóciót: szerinte a meccs egyáltalán nem volt bunda. 

 076_Kimbo_Slice_vs_Ken_Shamrock.0.0

Abban a hónapban, amelyben Fabricio Werdum letaszította a trónról Cain Velasquezt, amelyben Dan Henderson 44 éves kora ellenére harminc másodperc alatt kiütötte Tim Boetsch-t, és amelyben a kimondhatatlan és leírhatatlan nevű Joanna Jedrzejczyk péppé zúzta ellenfelét, a legnagyobb durranás mégis egy másik összecsapás volt: a Shamrock – Kimbo ketrecharc a Bellator 138-ban.

A rivaldafény egészen pontosan két perc huszonkét másodpercig tartott: az 51 éves Shamrock zsebében már lazán ott volt a győzelem egy hátsó fojtás képében, valahogy mégis elillant. Kimbo valahogy kiszabadult az életveszélyes szorításból, majd felállt, és lebokszolta Kent, a bíró pedig meg sem várta, hogy Slice befejezhesse azt, amit elkezdett: azonnal beszüntette a mérkőzést.

Az eseményeket csak nagyon kevesen nézték jó szemmel: többek közt a magyar totaldamage.hu bloggerei, és az UFC egyik elemzője Joe Rogan is sokat kritizálták a látottakat: szerintük Shamrock direkt nem kényszerítette megadásra Kimbót.

Ekkor jött be a képbe Jimmy Smith, aki elmondta a saját véleményét a harcról.

“Csak a promóció nevében tudok megszólalni. Ha Ken és Kimbo egymást között megállapodtak (ami erősen illegális), arról nem tájékoztatták a Bellatort. Akik még mindig azt hiszik, hogy a Bellator előre lefixált mérkőzést hozna le, azoknak a következőket tudom mondani:

Ha egy promóció bundázott mérkőzéssel bukik le, az egyenlő az öngyilkossággal. Egyszerűen nem éri meg a kockázat, főleg egy akkora műsorban, mint amekkora a Bellator 138 volt. Az MMA az ökölvívással ellentétben nem a “veretlen gigaharc” rendszere szerint működik. Itt nem arról van szó, hogy van két támogatott sztár, akiknek a lehető legkönnyebb ellenfeleket választják ki, hogy minél több meccset nyerjenek. Az MMA-ban a harcosok többsége olyan mérleggel rendelkeznek, amivel az ökölvívók szégyenkeznének.

Az MMA-ban nincs szükség arra, hogy valaki lefixáljon egy meccset ahhoz, hogy az létrejöhessen, ezért már maga a feltételezés is abszurd.

A kételkedőktől kérdezem: pontosan milyen mérkőzést vártak? Ken a földharc mestere, erről is lett híres, de valahogy mindig “kikényszerítette” a submissiont, és nem a tiszta technikát helyezte előtérbe. Ha emlékeznek még a Don Frye elleni küzdelmére, akkor rájönnek, hogy akkor is majdnem összehozott pár lábsatut, de végül nem tudta megfelelően kivitelezni a technikát. Ez nem volt más, mint egy puszta technikai hiba, amit karrierje során többször is elejtett.

Kimbóval ugyanez volt a helyzet: olyan erősen szorította a nyakán, amennyire csak tudta, de a csípőjét nem tette bele a mozdulatba, ami így hatástalan volt. Szerintem a viszonylag hosszú próbálkozás során karjai egyszerűen elfáradtak, amint a nálánál sokkal nehezebb harcost próbálta megadásra kényszeríteni. Számomra egyértelmű volt, hogy csak idő kérdése, és Kimbo kiszabadul. Ken nem először fáradt már el idő előtt: Fujita és Tito is jobban bírta nála szusszal, pedig azok a meccsek fényévekkel ezelőtt voltak az MMA élettartamának viszonylatában.

Shamrock mindent beleadott abba a hátsó fojtásba, majd egy kőkemény ütéstől kidőlt. Látszódott rajta a csalódottság, és az is, hogy feladta a meccset – rázta a fejét, nem akart többet belőle.

Ne felejtsük el, hogy Ken Shamrock utoljára 1994-ben volt képes hátsó fojtással legyőzni valakit. Húsz évvel van karrierjének csúcspontjától, sok sérülés gyötri, ezért nagyon is hihető, hogy egyszerűen nem volt elég ereje és kitartása ahhoz, hogy megtegye azt, ami talán csúcsformában sikerült volna neki.

Aki eddig hitt a bundában, de Jimmy nyilatkozata után más útra tért, az nézze meg az összecsapást még egyszer, más szemmel. Akivel pedig nem ez a helyzet, az meggyőződhet ismét a saját igazáról…

Forrás: bloodyelbow

Comments

comments

Egy komment

  1. Oldal hivatkozás: Shamrocknak visszavágna Kimbónak Budomagazin.hu

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.