Kiemelt hírek

„Amit csinálsz, azt csináld a legjobb tudásod szerint!”

2015. szeptember 25. | szerző fightermagazin.hu | ITF

Új, küzdősport-elemeket, a testet és a lelket egyaránt építő/erősítő gyakorlatokat tartalmazó mozgásforma született Magyarországon. A Taekwondo Life Coaching (TALICO) segítségével megtanulsz magadra figyelni, tudatosabb leszel, és megtalálhatod a harmóniát – ígéri interjúnkban az edzésmódszertan ötletgazdája, Poós Péter (V. dan) ITF taekwon-do mester, a Buday Taekwon-do Klub vezető mestere.

A TALICO egy olyan új, harcművészeti alapokra épített edzésmódszer, ami folyamatosan arra ösztökéli gyakorlóját, hogy tudatos és harmonikus életet éljen. A sportként és coaching-módszerként egyaránt felfogható mozgásforma a taekwon-do tudásbázisára épül; az egyórás, intenzív, zenés, többnyire kardio-, zsírégető, erősítő elemeket felvonultató edzéseken a tanítványok a fizikai gyakorlatokon keresztül kerülnek közelebb a mindennapi életet meghatározó fogalmak megértéséhez.

 

talico-bannerek

 

POÓS PÉTER: Mindig az volt a vágyam, hogy a saját klubomban olyan életérzést, hangulatot teremtsek, amit kezdő taekwon-dósként a Zuglói SE-ben tapasztaltam. Amikor száziksz ember jól érzi magát egy edzésen…, amikor azt látod, hogy szeretetteljes közösség vesz körül, de ha kell, keményen szétcsapják egymást. És persze az a legjobb, aki a legkeményebb, legőrültebb… Ilyen klubot akartam csinálni, és mára, húsz év után, úgy érzem a Budayban ezt sikerült is megvalósítani.

FIGHTERMAGAZIN.hu: A Taekwon-do Life Coaching mennyire személyes ügy?

– Világéletemben arra törekedtem, hogy az önkifejezés mindenben tetten érhető legyen, amit csinálok. Hogy benne legyek abban, amit csinálok… Teljes testtel, teljes energiával, maximális odafigyeléssel. Nemcsak az edzéseken, hanem minden pillanatban; hogy az életem minden részét „magas szinten” éljem meg. A minőségi életnek ez az egyik alapelve: ha a legjobb tudásommal vagyok jelen, akkor megtettem azt, ami rajtam múlik. Tehát a sorsomat élem, tehát megélem a sorsomat. Magas szinten élni, ez minőségi kérdés – minden, amit csinálsz, azt csináld a legjobb tudásod szerint! Ezt azonban nem a teljesítményre értem, sokkal inkább az odaadásra, az önátadásra. Megadom az embereknek a tiszteletet, rájuk szánom az időt, a teljes figyelmemet. Ez az a szemléletmód, amit közölni szeretnék másokkal. Ezt a szemléletmódot gyakorlom a taekwon-dómban, ezt oktatom a Budayban, és a Taekwon-do Life Coaching is erről szól. Nyissuk ki a világra a taekwon-dós kapukat, a mi taekwon-dónkat – talán ez fogalmazódott meg plasztikusan, amikor Bayer Péter (III. dan) és Gábor Zoltán (III. dan) mesterekkel együtt dolgozni kezdtünk a TALICO létrehozásán és működtetésén.

Poós Péter (V. dan)

Poós Péter (V. dan)

– Naponta találkozunk újabb és újabb, szintetizáló, újszerű, hol egyedi, hol kopizott mozgásformákkal. A TALICO miben más és miben több?

– Ilyen típusú edzésmódszer nincsen Magyarországon. Van Zumba, van kick-fitness, meg fitbox, és millió hasonló edzésfajta. De mindegyik a testre, a fizikumra koncentrál, ezek többnyire a testtudatosságot helyezik a középpontba. A TALICO abban más, hogy mi időről időre kiemelünk témákat – mint egy coaching folyamatban… – és ezeken keresztül mutatunk rá az értékekre, és adunk irányt, kapaszkodót a gyakorló gondolkodásának változásához. Vagyis a TALICO a testtudatosságon keresztül lelki tudatosságot, azon keresztül pedig a minőségi életet közvetíti.

– Kik tartoznak a célcsoportba, kiket szeretnétek bevonzani?

– Elindultunk, teszteltünk, sokat tapasztaltunk… – ma már kimondhatjuk, hogy a 30+-os korosztály alkotja az elsődleges célcsoportot. Azok, akik már az élet valódi értelme iránt is érdeklődnek. Az edzéseken a fizikai gyakorlatsorokon keresztül mondjuk el, hogy figyelj oda az egész életedre, de kezdd el ezt kicsiben, konkrét célok mentén, a hétköznapokban. A heti témák, amikre az edzések épülnek, ehhez adnak kapaszkodókat. Egy évben 52 hét van, 52 hét alatt 52 témát választunk – ha valaki évente átlagosan három dolgot megváltoztat az életében, annak a teljes élete megváltozik.

– A szisztéma „Taekwondo Coaching Akadémia” néven indult, ma Taekwondo Life Coaching néven promotáljátok. Miért volt szükség a névváltoztatásra?

– Folyamatosan keressük a helyét az edzésmódszernek, csúnya szóval a „terméknek”. Elsősorban azokat az embereket szeretnénk megszólítani, akik fogékonyak arra, hogy tudatosabban éljenek, hogy megtalálják a saját harmóniájukat. Taekwon-dósan úgy mondanám, azokat keressük, akik nyitottak a „do”-ra, az „út” megtalálására és annak végiggyaloglására, miközben részt vesznek egy kardio-elemekben bővelkedő, a taekwon-do mozgásanyagára épülő zenés edzésen. Ehhez volt szükség az új névre –egyértelművé tettük, hogy mit szeretnénk. Egy embert egyszer lehet elérni, és vagy átmegy az üzenet elsőre, vagy nem. Ezért nagy a felelősségünk, hogy érthetőek, és egyértelműek legyünk. A TALICO szerintünk megfelel a kritériumoknak.

A Magyar ITF Taekwon-do Válogatott keretének edzésén

A Magyar ITF Taekwon-do Válogatott keretének edzésén

– Elsősorban nem taekwon-dósokhoz szóltok. Mi az, ami esetleg mégis érdekes lehet a TKD-sok számára?

– Mindenkinek ajánlom a heti, aktuális témákat, témabevezetőket, amelyek a Taekwondo Life Coaching Facebook-oldalán és a honlapon is megjelennek. Ezek a harcművészek számára egyáltalán nem idegen, elgondolkodtató írások, amelyeket a hétköznapjainkba is át tudunk ültetni. Nagyon fontosnak tartom, hogy többet beszéljünk a „do”-ról a taekwon-do edzéseken is.

 

Comments

comments

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.