Kiemelt hírek

A systema és az aikidó kapcsolatáról

2015. október 5. | szerző SzlobMil | Aikido

Megjelent a True Style Magazine hetedik része, melyben a főszerkesztő, Povázsai László (I. DAN) azt vizsgálja, hogy vajon miért annyira népszerű az aikidósok körében az Oroszországból származó harcművészeti rendszer, a systema. A kérdésre a választ egy olyan mester adta meg az egyik májusi szemináriumán, aki mindkét stílusban otthon van.

A videó főszereplője, Dragisa Jocic a légzéskontrollról beszélt, illetve systemára jellemző játékos, harci készséget fejlesztő gyakorlatokat mutatott be. Bár a film elkészítése során 46 percnyi nyers interjúanyagot készítettek, Lászlónak nem kellett ennyi idő ahhoz, hogy megszerezze azt, amiért jött:

“A systema/aikido kapcsolatára nem volt nehéz rájönni. Nagyon hasonló alapelveken nyugszik a két rendszer. Úgy gondolom, elsősorban az oktatón múlik, hogy a hatékonyság/elmélyülés örök kettősében merre billenti el a mérleg nyelvét. Szerény véleményem szerint ezt a gyakorlóknak, leginkább a “kibicelőknek” kell magukban tisztázni. Mindkét rendszer külön-külön is nagyszerű, valahol ugyanannak a gondolkodásnak a megtestesítője, aki jártas az egyikben, az könnyen ráhangolódhat a másikra. Számomra egy dolog derült ki: akár egyik, akár másik, akár mindkét utat járjuk, nagyon fontos az elmélyülés és a folyamatos gyakorlás.”

A felvételekhez jó szórakozást és tanulást kívánunk!

Forrás: truestylemagazine.hu

Comments

comments

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.