Kiemelt hírek

A baranta értékformáló erő

2012. május 17. | szerző akadmin | Baranta

Az először megrendezésre kerülő Világkupa egyik célkitűzése, hogy a régió harcművészetekkel foglalkozó szakembereit, fiataljait megismertesse a Barantával.

 

A Baranta a hagyományos magyar testkultúrára és életfilozófiára épülő önálló harcművészeti stílus. Jelenleg hat országban kétezer-ötszáz fiatal foglalkozik a magyar harci technikák gyakorlásával. Hazánkban az ötödik legnagyobb létszámú irányzat. Alapjait a két világháború között a Ludovika Akadémia tisztjei rakták le.
 
1991 után indult újra a kutatómunka. 1996-ban megalakult az első Baranta egyesület a szentendrei Kossuth Lajos Katonai Főiskola bázisán. 2002- ben létrejött az Országos Baranta Szövetség. 2005-ben a szervezet felvételt nyert Magyarországi Harci Művészetek Össz-Szövetségébe. A barantások legfontosabb feladata a magyar ifjúság egészséges nemzeti öntudatának megteremtése, a hagyományok és a teremtő munka tiszteletének megerősítése, a magyar kultúrkincs megismertetése más nemzetekkel.
  
 
A világkupa megrendezése során olyan versenyszámokat állítottak össze, amelyek kiszolgálják a közönség, a televízió igényeit és lehetővé teszik más stílusok képviselőinek is, hogy összemérhessék tudásukat a barantásokkal. A versenyen –a magyar versenyzőkön kívül- várhatóan kilenc ország 120 versenyzője vesz részt /Lengyelország, Szlovákia, Románia, Szerbia, Németország, Ukrajna, Portugália, Szerbia, Mongólia, Kína/.
 
A verseny köré tehetségkutató versenyek, lovas- és egyéb hagyományőrző programok, magyar termékek vására, életmódprogramok, előadások, gyerekfoglalkozások, a magyar honvédelemmel és a magyar műveltséggel kapcsolatos programok szerveződnek. Az esemény Miskolc város kiemelt támogatását élvezi. A verseny fővédnöke dr. Kriza Ákos Polgármester úr lesz. A teljes rendezvényre 10-20.000 látogatót várnak a szervezők, több média (Sport-1, Echo Tv, megyei lapok) is beszámol majd róla.
 

 
A harcművészetek jelentősége köztudottan a személyiségformáló, nevelő hatásukban rejlik. A helyi harcművészeti csoportok és a helyi sportegyesületek számára megjelenési és toborzási lehetőséget kívánunk nyújtani. A fiatalok számára a közösségben végzett sport és munka, valamint az ezekben megnyilvánuló példamutatás  manapság az egyetlen lehetséges értékformáló erő.
 
ÉszakMagyarországon viszonylag kevés Baranta közösség található.
 
A Világkupa egyik célkitűzése, hogy a régió harcművészetekkel foglalkozó szakembereit, fiataljait megismertesse a Barantával. Tájékozódási alapot teremt a testnevelőtanároknak és egyéb sportszakembereknek meghirdetett átképző tanfolyamokhoz és lehetőséget biztosít az érdeklődő gyermekeknek és szüleiknek, hogy az önálló magyar harcművészeti stílussal megismerkedjenek.

Versenykiírás letöltése
 
 
2012.05.18.-án 19.00-kor, a Városi Sportcsarnok előadótermében Baranta Konferenciára kerül sor az érdeklődő szakemberek számára, akik iskolai keretek között vagy egyesületi szinten szívesen foglalkoznának Barantával.
 
A szervezők nevében tisztelettel  megkérem Önt, hogy amennyiben felkeltette az érdeklődését ez a sokrétű harcművészeti irányzat, akkor jöjjön el a konferenciánkra, ahol igyekszünk minden kérdésére válaszokat adni!
 
 Az Országos Baranta Szövetség nagy tisztelettel meghív minden testneveléssel foglalkozó szakembert, hogy tekintse meg a versenynap programját, valamint a szombaton 19.00-kor  kezdődő gálaműsort, ahol a Baranta válogatott mellett hét stílus válogatottja is fellép.
 
A konferenciára jelentkezők részvételüket előre jelezzék a bognaristvan2@gmail.com  elektronikus címre. Az előzetesen bejelentkező edzőket, testnevelőket nagy szeretettel várják a rendezvényt követő fogadáson is.

További info:  http://www.barantavilagkupa.hu/2012/ 

Comments

comments

A hozzászólás letiltva.