Kiemelt hírek

3 karatés technika, amivel meccseket lehetne nyerni MMA-ban

2015. november 5. | szerző SzlobMil | Edzésen

Gondolták volna, hogy a karate volt az MMA előfutára? Pedig így van: az ősi karatemesterek Okinawában (a karate szülőhazájában) egyszer már összegyűjtötték azokat a technikákat, amiket életképesnek véltek az önvédelem és a harc szempontjából. Ezeknek egy részét mégsem szoktuk gyakran látni a modern MMA-ban. Bemutatunk pár ilyen módszert és technikát, amit minden MMA harcosnak ajánlunk.

venum_fighter_lyoto_machida-v2

A ketrecharcosoktól ritkán, vagy egyáltalán nem látni például ude uchi-t, pedig hatékony mozdulatról van szó. Az ude magyarul azt jelenti, hogy “alkar”, a uchi-t pedig “csapás”-ként értelmezhetjük.  Más szavakkal: az ude uchi során alkarral kell tehát támadni, ami azért különösen effektív, mert szokatlan.

A ketrecharcosok inkább ököllel és könyökkel szoktak előrenyomulni, amiket ráadásul más távolságból is kell indítani.

20151105_153236

A gyaku mawashi geri is ritkán látható a ketrecben, pedig rendkívül hatékony tud lenni. Ha egy MMA-s nem eléggé nyúlékony, és merev a csípője, abban az esetben ezt a rúgótechnikát egyáltalán nem ajánljuk, ugyanis csípőrotáció kell hozzá. A gyaku mawashi geri “fordított köríves rúgást” jelent: a rúgást nem kívülről, hanem belülről kell indítani. Ez is azért működhet a ketrecben, mert senki nem számít rá. Többféleképp is lehet kivitelezni (elülső és hátsó lábakkal is egyaránt), ráadásul más rúgásokkal is egybeköthetjük. A fejet és a test középső részét érdemes támadni vele.

Nem hiszi, hogy működik a ketrecben? Pedig itt van rá a bizonyíték:

method=get&s=crescent-kick

 

A harmadik karatés technika az egyszerű, de nagyszerű mae geri. Amikor ezzel a technikával Anderson Silva kiütötte Vitor Belfortot, az MMA társadalom szinte megőrült, annyira tetszett nekik a bemutató. A karatésok szeme meg sem rebbent, hiszen ők már nagyon sok ilyen kiütést láthattak már. Az ütés után ez a második alap technika, amit megtanít a Sensei a karatékáknak.

knockout-of-year1

A ketrecharcosok a mae geri-vel valamiért nem kiütésre szoktak menni, csak arra használják, hogy legyen tér köztük és ellenfelük között. Pedig élhetnének a meglepetés erejével – pont úgy, ahogy Anderson Silva tette.

Comments

comments

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.